Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Άργησε αλλά ήρθε! Ξέσπασε “πόλεμος” και μεταξύ . . . λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό (Έλληνες γαρ)!

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Διάσταση απόψεων είχαμε μεταξύ καθηγητών Πανεπιστημίου για τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Θέση υπέρ της τοποθέτησης του καθηγητή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, για τον εντοπισμό και την καταγραφή των κρουσμάτων του κορωνοϊού μέσω της αύξησης των δειγματοληπτικών ελέγχων, φαίνεται να παίρνει ο Σύλλογος Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σύλλογος Διδασκόντων κοινοποιεί την επιστολή του Δ. Κουρέτα προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα, ενώ απαντώντας σε χρήστη που χαρακτηρίζει ως επαρκή την απάντηση του Σ. Τσιόδρα σε αυτή κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, απαντά με αιχμές για την τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου:

-- Διαφήμιση --

Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

Για να δούμε λοιπόν τι είπε ο κ. Τσιόδρας. Είπε ότι όντως τα περιστατικά υποκαταγράφονται και ότι ειδική ομάδα στατιστικής δουλεύει τα επιδημιολογικά μοντέλα. Αλλά αποτελεί στοιχειώδη επιστημονική αλήθεια ότι κανένα στατιστικό μοντέλο δεν δουλεύει χωρίς επαρκή δείγματα, τα οποία ο κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν (μίλησε για μεγάλη αβεβαιότητα στην παρούσα εκτίμηση περί 2.000-3.000 κρουσμάτων).

Επίσης δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη τα δείγματα να παρέχουν εικόνα της χωροταξικής και διστρωματικής διάδοσης του ιού, πράγμα απολύτως απαραίτητο από επιδημιολογική σκοπιά. Γιατί δεν αναφέρθηκε; Επειδή απλούστατα δεν έχουν τέτοια εικόνα ούτε παίρνουν μέτρα για να την αποκτήσουν. Αλλά για ποιο λόγο δεν κάνουν τα προβλεπόμενα από τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα; Είπε πρώτον, επειδή δεν διαθέτουν τα μέσα. Δεύτερον, επειδή θα πανικοβάλλουν τον κόσμο αν παίρνουν δείγματα. Τρίτον επειδή έτσι θα παραβιαστούν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Θα μας επιτρέψετε να θεωρήσουμε απαράδεκτες και τις τρεις θέσεις του κ. Τσιόδρα:

Πρώτον, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης που μπορούν να καλύψουν τα κενά σε μέσα και επ’ αυτού δεν υπήρξε απάντηση.

Δεύτερον, όσο αφορά το ότι θα πανικοβληθεί ο κόσμος, κατά τη γνώμη μας πρόκειται για αστεία τοποθέτηση μπροστά στα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί. Όταν έχεις κλείσει μια ολόκληρη χώρα μέσα στα σπίτια της και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε λίγο θα βρεθούν στο δρόμο, είναι απλά αστείο να λες ότι ο κόσμος θα πανικοβληθεί από δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Τρίτον, τα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν ευσταθούν ούτε αντικειμενικά (δεν είναι αναγκαίο να ανακοινώνονται τα ονόματα των εξεταζομένων) ούτε νομικά (όταν συντρέχουν υπέρτατοι λόγοι προστασίας του πληθυσμού)».

Ο Σύλλογος Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ παραπέμπει σε άρθρο του διακεκριμένου καθηγητή επιδημιολογίας Joseph Eisenberg το οποίο όπως αναφέρουν εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ποσοτικοποιούν την ένταση ενός ξεσπάσματος επιδημίας, όπως ο κορωναϊός.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, από το άρθρο σαφώς προκύπτει η ανάγκη να γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα περιστατικών προκειμένου να εκτιμηθεί επιστημονικά ο κίνδυνος παραπέρα εξάπλωσης και διατήρησης της πανδημίας.

Καταλήγοντας ο Σύλλογος Διδασκόντων αναφέρει ότι «στην επιστήμη δεν χωράνε πολιτικοί προσανατολισμοί και επιδιώξεις, τα πράγματα συζητώνται σε αντικειμενική βάση».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Ο Δημήτρης Κουρέτας στις 17 Μαρτίου ανέβασε στο Facebook την επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό

Κύριε Πρωθυπουργέ

Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή λόγω του κορωνοϊού έχουμε να λύσουμε δύο θέματα

  1. Εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό .
  2. Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία ( το πολύ 300-400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων, στις νέες ηλικίες. Αυτό έκανε και η Ιταλία με πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Επίσης χάνουμε τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Η Ιταλία ενώ έπαιρνε δείγματα κυρίως από μεγάλους στην ηλικία , η Γερμανία και η Κορέα από όλες τις ηλικίες και μάλιστα μαζικά. Η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στην Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κορωνοϊό. Το γεγονός ότι η Κορέα με 50 εκατ. πληθυσμό παίρνει 20.000 δείγματα τη μέρα, ήταν σαν εμείς να παίρναμε 3000 δείγματα τη μέρα από όλες τις ηλικίες.

Έτσι η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβώς κατήρτισε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν. Αυτούς θέλουμε να βρούμε. Κάνουμε επιλογή των δειγμάτων και αυτό μπορεί αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς.

Χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα πριν είναι αργά. Το υπάρχον σύστημα συνεχίζει να παίρνει δείγματα. Απαιτείται να γίνει ένα είδος επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο.

Επίσης με το ίδιο σκεπτικό να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τεστ άμεσα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των Υπουργείων Έρευνας και Παιδείας.

Πρέπει να φτιάξουμε το χάρτη διασποράς με τυχαία δείγματα όπως η Κορέα ( συνεργεία στο δρόμο ειδικά να παίρνουν δείγμα από το στόμα σε σάλιο μαζικά σε κάθε πόλη) μέσα στην εβδομάδα όπως και την επόμενη.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Κουρέτας

Καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας

Από την πλευρά του ο Σ. Τσιόδρας στην προγραμματισμένη ημερήσια  ενημέρωση ανέφερε:

«Ακούγονται πολλά από κάποιους έγκριτους συναδέλφους οι οποίοι αποστέλλουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου στις οποίες δυστυχώς μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news σχετικά με τη διασπορά της νόσου».

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -