Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Φ. ΣΠΑΝΟΣ: Περιμένουμε 1000 πρόσφυγες στη Στερεά – Πόσοι από αυτούς θα εγκατασταθούν στη Δωρίδα

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά

 

Στο προσεχές διάστημα περιμένουμε κι εμείς 1000 περίπου πρόσφυγες στη Στερεά Ελλάδα ενημέρωσε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός. Η λύση αυτή προκρίνεται για να μπορέσει σ’ αυτή τη φάση η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις έντονες πιέσεις που ασκούνται λόγω της διαμορφωμένης κατάστασης στα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε :

“Ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι να μεταφέρει έναν μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Με μια λογική να αποφορτιστούν τα νησιά. Αυτό λοιπόν πρακτικά τι σημαίνει για εμάς. Μερίδιο σε αυτό αναμένεται να έχει όπως σε όλα τα προηγούμενα χρόνια και η Περιφέρεια Στερεάς.

-- Διαφήμιση --

H εκτίμηση με συν, πλην 1000 άτομα είναι πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να αναμένουμε έναν πληθυσμό περίπου 1000 ατόμων που θα είναι επιπλέον σε όσους φιλοξενούνται ήδη σήμερα. Σε όλο αυτό έχουμε και εμείς το μερίδιο μας.

Η σκέψη είναι να κάνουμε έναν βασικό σχεδιασμό σε συνεννόηση με δημάρχους με φορείς, ώστε αφενός μεν να αξιολογήσουμε τις όποιες προτάσεις του Υπουργείου, αφετέρου δε να προτείνουμε και εμείς οι ίδιοι κάποιους χώρους για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και να μην έχουμε και τη λεγόμενη διατάραξη των τοπικών κοινωνιών, είτε αυτή είναι αιτιολογημένη όπως σε πολλές περιπτώσεις, είτε αυτή είναι αδικαιολόγητη.

Η ενημέρωση είναι πως σε αυτό το κύμα που θα έρθει θα είναι μόνο οικογένειες. Αυτό μας είπαν από το Υπουργείο”.

Όπως έχουν αναφερθεί πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μέσω των Τοπικών Αστυνομικών Διευθύνσεων αναζητεί ξενοδοχεία ανά την επικράτεια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 20, 30 ή 40 άτομα.

Ειδικότερα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αλλά και του στρατού περιοδεύουν από νομό σε νομό εντοπίζοντας πιθανές άμεσες λύσεις σε κλειστά ξενοδοχεία ή μεγάλα οικήματα, όπως επίσης προσπαθούν να εντοπίσουν άδεια βιομηχανοστάσια τα οποία το αμέσως προσεχές διάστημα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δομές προσφύγων.

Η πρόκριση μιας τέτοιας λύσης σημαίνει ότι τα 1000 άτομα θα διαμοιρασθούν στους 5 νομούς της Περιφέρειας αναλογικά και στη Φωκίδα αναλογούν 120 – 150 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 40 – 50 θα εγκατασταθούν στη Δωρίδα.

Οι 11 προτάσεις της Μπατζελή για την σωστή

αντιμετώπιση του Προσφυγικού στη Στερεά

Η Κατερίνα Μπατζελή επικεφαλής της παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά» τόνισε κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι: «το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα με μέλλον και θα πρέπει ως Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και να διαμορφώσουμε ως Περιφέρεια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με βιωσιμότητα και ανθρώπινο χαρακτήρα για όλους».

Δεν είναι το πιο σημαντικό ποιος θα διαχειριστεί τους πόρους για την ένταξη και φιλοξενία των προσφύγων. Καλό είναι να επιλεγούν φορείς που να έχουν την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια και ίσως ευελιξία, και τεχνογνωσία στο αντικείμενο.

Για την επιτυχία των εγχειρημάτων ένταξης όμως, απαιτείται συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση (από τη φάση του σχεδιασμού των προγραμμάτων), διαφάνεια στην υλοποίηση και συμμετοχικότητα μέσω της ανάπτυξης τοπικών δικτύων δημόσιων υπηρεσιών αλλά και άλλων χρήσιμων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

Οι προτάσεις μας για την αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού στη Στερεά Ελλάδα, με ανθρώπινο πρόσωπο και κοινωνική αποδοχή που θέτουμε στον δημόσιο διάλογο είναι:

1. Συνεχής ενημέρωση από την Κυβέρνηση επί του Εθνικού Σχεδιασμού φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών
2. Σχεδιασμός μίας Ολοκληρωμένης Πρότασης Δράσης -ή μελέτης- εντός του επόμενου 3μήνου για το προσφυγικό από την ίδια την Περιφέρεια
3. Άμεση συμμετοχή μας στην κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδιασμού, με τις δικές μας προτεραιότητες και πολιτικές όσον αφορά την Περιφέρεια μας,
4. Δημιουργία 9μελούς Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων ή Φορέα Διαχείρισης εφόσον νομικά μπορεί να κατοχυρωθεί. Στην Σ.Ε θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Δήμων κατόπιν πρότασης της ΠΕΔ, περιφερειακοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες.
5. Η Συντονιστική Επιτροπή(Σ.Ε.) αυτή της Περιφέρειας θα συνεργάζεται με τις διοικήσεις και τα συντονιστικά όργανα των Κέντρων Φιλοξενίας που έχουμε στην Περιφέρεια και σε συνεργασία με τους Δήμους που είναι εγκατεστημένα αυτά τα Κέντρα Φιλοξενίας, να εκπονούν σχέδια για την εκπαίδευση, την ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα των φιλοξενουμένων και γενικότερα θέματα ένταξης τους στις τοπικές κοινωνίες.
6. Δημιουργία Υπο-Επιτροπής Κοινωνικών πολιτικών και Κοινωνικής της Σ.Ε ενσωμάτωσης, όπου σε συνεργασία με τους Δήμους, κοινωνικούς φορείς, υγειονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες θα επεξεργάζεται τα ειδικά θέματα
ενσωμάτωσης και θα εισηγείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
7. Καθορισμός ειδικών κοινωνικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών στην περιφέρεια για την σταδιακή ενσωμάτωση των μεταναστών.
8. Σχεδιασμός, διεκδίκηση και υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, για την δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσφύγων και αρμονική συμβίωση με τις τοπικές κοινωνίες,
9. Ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα και έλεγχοι στην κινητικότητα των μεταναστών.
10. Εξέταση και επιλογή των νέων προτεινόμενων χώρων υποδοχής από τη τοπική αυτοδιοίκηση και συνεχής παρακολούθησης από την Συντονιστική Επιτροπή της λειτουργίας των υπαρχόντων χώρων υποδοχής στην Περιφέρεια.
11. Δημιουργία Δικτύου Δήμων και Περιφερειών στα πλαίσια της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, για την ανταλλαγή προτάσεων και πρακτικών,

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -