Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά
Μεγάλος αριθμός ελαιοκαλλιεργητών, ιδιοκτητών ελαιοτριβείων και απλών πολιτών από όλη τη Δωρίδα προσήλθε στην ενημερωτική εκδήλωση για την καλλιέργεια της ελιάς στο παλιό Δημοτικό σχολείο της Τολοφώνας το περασμένο Σάββατο, 20 Απριλίου.
Πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην περιοχή εκδήλωση τόσο υψηλού επιστημονικού επιπέδου με βασική αφορμή την πολύ κακή περσινή παραγωγή η οποία έπληξε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, με κύριους ενόχους το παθογόνο γλοιοσπόριο και τον δάκο.
Μετά τον σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Δωρικής Αδελφότητας Ιωάννη Μπαλατσούρα, τον Αντιπρόεδρο Μιχάλη Δρίτσα, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Τολοφώνας Ηλία Κορομπίλη και τον Δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπεντζώνη οι οποίοι καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν τους προσκεκλημένους ομιλητές και το κοινό, ξεκίνησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, με συντονιστή τον Γεωπόνο – M.Sc. Αγροτοοικονομολόγο ΓΠΑ Χρήστο Κρικέλα, Ειδικό Γραμματέα της Δωρικής Αδελφότητας.
Πρώτος ομιλητής ο Δρ Επαμεινώνδας Παπλωματάς, Kαθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας. Ο Επ. Παπλωματάς παρουσίασε τις κυριότερες ασθένειες του ελαιοκάρπου, τις επιπτώσεις στην παραγωγή και στην ποιότητα του ελαιολάδου και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αξιόπιστα οι ελαιοκαλλιέργειες. Δάκος και γλοιοπόριο λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις συνδυαστικά. Το έντομο του δάκου ανοίγει «πληγή» στον καρπό και ευνοεί την μετάδοση του γλοιοσπορίου ολοκληρώνοντας την καταστροφή της παραγωγής.
Ακολούθησε ο Δρ Διονύσιος Περδίκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας. Ο Δ. Περδίκης ανέλυσε τις μεθόδους ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς µε δολωµατικούς και καθολικούς ψεκασµούς εξηγώντας το πότε, πόσο και τα προτεινόμενα μέσα. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε εν συντομία το εν εξελίξει σημαντικό Ευρωπαϊκού Ερευνητικού έργο στο οποίο το εργαστήριο βρίσκεται επικεφαλής με αξιοποίηση της γεωπληροφορικής και της γεωργίας ακριβείας.
Επίσης, εκ μέρους του ΓΠΑ, απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας με καλλιεργητές της περιοχής που κατά μόνας ή και συνδυαστικά καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας ώστε να συμμετάσχουν στο ερευνητικό έργο και να επωφεληθούν από τις πρωτοποριακές μεθόδους προστασίας από το δάκο.
Επόμενος ομιλητής ο Κωνσταντίνος Καλαμάκης, Γεωπόνος – Γεωργικός Σύμβουλος ΑΠΘ, MSc ΓΠΑ, ο οποίος παρουσίασε τις αρχές της Βιολογικής καλλιέργειας ελιάς και τις σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης από προγράμματα του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Κώστας Σαμαντούρος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΓΡΕΚ ΑΕ, Γεωπόνος ΓΠΑ και απόφοιτος Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε την καλλιέργεια της αγριελιάς ως εναλλακτική καλλιέργεια για ελαιόλαδο υψηλής προστιθέμενης αξίας, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό αριθμητικό παράδειγμα.
Τις πολύ ενδιαφέρουσες και πρακτικές εισηγήσεις συνόψισε ο συντονιστής Χρήστος Κρικέλας.
Ο επίλογος έγινε από τον Πρόεδρο της Δωρικής Αδελφότητας Ιωάννη Μπαλατσούρα ο οποίος έκανε τη σύγκριση της απόδοσης της ελιάς από την παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με την οικονομική απόδοση της επιτραπέζιας ελιάς, η οποία είναι πολλαπλάσιας αξίας. Κατέληξε θέτοντας τον προβληματισμό εάν και κατά πόσο υπάρχει «οδικός χάρτης» για την ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα από την Πολιτεία.
Ακολούθησε ενδιαφέρων διάλογος ανάμεσα στο κοινό και τους εισηγητές.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υποψήφιος Δήμαρχος Δωρίδας Αναστάσιος Φλώρος, εκλεγμένοι αλλά και υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Τολοφώνος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνος κ.ά..
Η Δωρική Αδελφότητα ανακοίνωσε επίσημα το επικείμενο 19ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Συλλόγου στις 10 Αυγούστου 2019 που αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Αρτοτίνα, όπου μεταξύ άλλων επίκαιρων θεμάτων συμπεριλαμβάνονται εισηγήσεις σε καίρια ζητήματα του Πρωτογενούς Τομέα.
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Τολοφώνος, Ηλίας Κορομπίλης, ευχαριστεί θερμά τους καθηγητές – γεωπόνους για τις εκπονήσεις τους στην σημαντική αυτή ενημερωτική εκδήλωση για το ελαιόδεντρο, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνος. Επίσης τους τοπικούς φορείς για τη συνδιοργάνωση, καθώς και τους συντοπίτες του για την αθρόα συμμετοχή τους.