Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι ο Δωριέας Δημήτρης Σταθόπουλος. Γεννήθηκε στο Παλαιοξάρι της Δωρίδας και είναι 71 ετών. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Ευπαλίου το έτος 1966, εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από όπου μετά την αποφοίτησή του και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1974 έως το 1981. Από το Μάρτη του 1981 και ως το φθινόπωρο του 2009 υπηρέτησε ως δικαστής στα διοικητικά δικαστήρια. Είναι συνταξιούχος Εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων.
Στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές και την παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, μίλησε και ο Δημήτρης Σταθόπουλος, αναφέροντας τα εξής:
«Αγαπητοί συνυποψήφιοι, συναγωνιστές και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Μου είναι μεγάλη τιμή που επιλέχτηκα από το ΚΚΕ ως υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιό του.
Ως προερχόμενος από τη δικαστική λειτουργία, το δικαστικό επάγγελμα δηλαδή, δεν μπορώ ασφαλώς να μη σας εκθέσω ότι η εργασία του Έλληνα δικαστή είναι από τις πιο δύσκολες και υπεύθυνες πνευματικές εργασίες, αν όχι η πιο υπεύθυνη και ουσιαστική συνάμα.
Γιατί η εργασία αυτή είναι καθαρά εγκεφαλική, απαιτείται δηλαδή κατανάλωση φαιάς ουσίας του εγκεφάλου και η καταβολή επίπονης προσπάθειας για τη διερεύνηση σε βάθος των επίδικων διαφορών και την έκδοση όσο το δυνατόν πιο δίκαιων αποφάσεων, μέσα στο περίπλοκο και εν πολλοίς άδικο νομικό καθεστώς το οποίο μας διέπει.
Νομικό σύστημα που ως εποικοδόμημα εντάσσεται στο βαθιά σκληρό γενικότερο ταξικό σύστημα που διατρέχει, επικρατεί και ορίζει απ’ άκρου εις άκρο τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη μας. Και βέβαια και τη χώρα μας, με τις δικές της ιδιορρυθμίες και ιδιαιτερότητες.
Εδώ ειδικά στη χώρα μας βλέπουμε ότι, παρά την συνταγματικώς θεσπισμένη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης (άρθρο 25 του Συντάγματος) και την ομοίως θεσπισμένη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών (άρθρο 87 επόμενα του Συντάγματος), αυτή η περιγραφόμενη ανεξαρτησία με άλλη συνταγματική διάταξη, με την οποία η ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αποδομείται και κατ’ επίφαση μόνο υπάρχει.
Περαιτέρω, ο τεράστιος όγκος των δικαστικών υποθέσεων και το ειδικό βάρος μερικών από αυτές καθιστούν δυστυχώς πολλές φορές τον Έλληνα δικαστή όχι όσο πρέπει νηφάλιο με καθαρό μυαλό, ώστε να είναι απερίσπαστος στο πολύ δύσκολο έργο του.
Ίσως, λέω, με τέτοιες συνθήκες η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα, όπου ειδικά συμφέρει να θέλει να επιβάλει την απλή διεκπεραίωση των υποθέσεων κι όχι την ουσιαστική, σε βάθος διερεύνησή τους και τη δίκαιη έκδοση των αποφάσεων. Φαίνεται, ίσως, πως δεν τη συμφέρει η ουσιαστική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των δικαστών ούτε η αποτελεσματική προστασία των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς.
Είναι λοιπόν αντικειμενικά απαραίτητο, πέραν των άλλων και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η φωνή και η επιρροή του ΚΚΕ να γίνουν όσο το δυνατό μεγαλύτερες, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με την ενίσχυσή του στις ευρωεκλογές, αλλά και σε όλες τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Για να μπουν σιγά – σιγά σε σίγουρο δρόμο η πάλη και η αγωνιστικότητα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του ελληνικού λαού και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μέσα σε συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας, με όραμα τον επιστημονικό σοσιαλισμό. Έτσι ώστε, μακρύ – μακρύ και ωραίο στο χωροχρόνο το γήινο ταξίδι μας να γίνει.
Ευχαριστώ πολύ για την κατανυκτική φιλοξενία του λόγου μου».