Χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά
Στη Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων του Δήμου Δωρίδας, βρέθηκαν στις 27 & 28 Μαρτίου, η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ και η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis για την παρουσίαση του προγράμματος κατά της υπογεννητικότητας «Μια Ελπίδα Γεννιέται!», στο οποίο εντάσσονται πλέον και οι 13 τοπικές κοινότητες: Κροκύλειο, Απλοχώρι, Αρτοτίνα, Διχώρι, Ζωριάνο, Κερασιά, Κόκκινο, Κουπάκι, Κριάτσι, Πενταγιοί, Περιβόλι, Τρίστενο και Υψηλό χωριό.
Πρόκειται για μια μεγάλη κινητοποίηση της εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ, η οποία στο πλαίσιο του Προγράμματος έχει «υιοθετήσει» 86 χωριά σε απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες ενθαρρύνει τις γυναίκες-κατοίκους να γίνουν μητέρες και να δώσουν έτσι ανάσα ζωής στην ελληνική περιφέρεια που μαστίζεται ακόμη περισσότερο από την υπογεννητικότητα.
Η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. στηρίζει τις γυναίκες αυτές αναλαμβάνοντας να καλύψει όλα τα έξοδα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης τους, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, τον τοκετό, καθώς και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους. Επιπλέον, καλύπτει τις ανάγκες σε βρεφικές τροφές των μωρών που θα γεννηθούν στα χωριά αυτά, για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Κατά τη διάρκεια του 4ου στη σειρά οδοιπορικού στα 13 χωριά των Βαρδουσίων, εκπρόσωποι της εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ και της HOPEgenesis, παρουσίασαν το Πρόγραμμα στους κατοίκους και πως μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν σε αυτό.
Τις εκπροσώπους της εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ και HOPEgenesis, συνόδευσε και διευκόλυνε στο έργο τους ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κώστας Παλασκώνης.
Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης τόνισε την οξύτητα του προβλήματος υπογεννητικότητας στην περιοχή και κατέληξε: «Για τους κατοίκους απομακρυσμένων, δύσβατων περιοχών, όπως είναι η δική μας, είναι πολύ σημαντικό και αισιόδοξο να δίνεται ένα τόσο μεγάλο χέρι βοήθειας, που θα συμβάλει στο να πάψουμε να βλέπουμε τον τόπο μας να γερνάει με τέτοιους ρυθμούς. Ευχαριστούμε την εταιρία ΓΙΩΤΗΣ και την HOPEgenesis για το πρόγραμμα «Μια Ελπίδα Γεννιέται!», που μας γεμίζει με ελπίδα και πολλά χαμόγελα».
Από την πλευρά της, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Social Media της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., κα Ολυμπία Βαγιωνά δήλωσε: «Φτάσαμε αισίως στον 4ο σταθμό του προγράμματος «Μια Ελπίδα Γεννιέται», στα Βαρδούσια, σε μια πραγματικά πανέμορφη περιοχή και είναι μεγάλη μας χαρά που μπορούμε να μεταφέρουμε ρεαλιστικές ελπίδες για την αναγέννησή της. Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας, και είναι ένα μείζον εθνικό θέμα, για το οποίο η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ -που εδώ και 89 χρόνια στηρίζει την ελληνική οικογένεια-, δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη. Είμαστε εδώ, μαζί με τη HOPEgenesis, για να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των γυναικών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, να μοιραστούμε τις ανησυχίες τους και να γιορτάσουμε τη χαρά τους!».
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και για όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτό:
Μαρία Γκανούρη, HOPEgenesis, τηλ. 210 6455353, 2169001068,
e-mail: hope@hopegenesis.org.
www.jotis-miaelpidagennietai.gr www.hopegenesis.org
Λίγα λόγια για τη HOPEgenesis
Η HOPEgenesis είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 από τον Δρ. Στέφανο Χανδακά MD, MBA,PhD, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Ενδοσκοπικό Χειρουργό.
Η HOPEgenesis δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο. Οι στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ για τις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών δείχνουν ότι το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων θα οδηγήσει, το 2050, στην πτώση του ελληνικού πληθυσμού από τα 10.700.000 που είναι σήμερα στα 10.000.000 έως 8.300.000, με τις πιο απαισιόδοξες μελέτες να κάνουν λόγο ακόμη και για 6.500.000 κατοίκους.
Βασικός στόχος της HOPEgenesis είναι η υποστήριξη γυναικών που είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας προκειμένου να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της κύησης σε περιοχές κοντά στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους ή στην Αθήνα όπου δρα η ομάδα της HOPEgenesis, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν, καθώς και κίνητρο στις υπόλοιπες να κυοφορήσουν.