Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Συνέντευξη Δημάρχου Δωρίδος Γιώργου Καπεντζώνη στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ των Πατρών

Του Φώτη Π. Καλύβα

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά

 

Στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δωρίδα αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στην ημερήσια εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ της Πάτρας.

Μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, τις Δημοτικές εκλογές, για το μεγάλο πρόβλημα των αντισταθμιστικών της λίμνης Μόρνου, τις προοπτικές του Λιμενικού Ταμείου, κ.ά.

Στην εισαγωγή της συνέντευξης ο δημοσιογράφος Φώτης Π. Καλύβας τονίζει…

-- Διαφήμιση --

«Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Γλυφάδα και βέβαια τα Τριζόνια … Πρόκειται για την παράκτια ζώνη του Δήμου Δωρίδας που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη και αύξηση της επισκεψιμότητας, έχοντας μάλιστα γίνει για πολλούς Πατρινούς «Νο 1» προορισμός για τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε για διακοπές , είπτε για μικρές «αποδράσεις».

Επειδή όμως η ανάπτυξη – σε όλα τα επίπεδα συνήθως δεν έρχεται… κατά τύχη αλλά αποτελεί προϊόν στόχευσης και δουλειάς η «Γ» μίλησε με τον Δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπεντζώνη ο οποίος εξηγεί τα αίτια αυτής της διαρκούς ανοδικής πορείας αλλά και τον σχεδιασμό για το μέλλον…»

Ερ. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) με σειρά ανακοινώσεων της και τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημάρχων στη χώρα, σε σχέση με τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη Ι», αναφέρεται σε διάλυση των Δήμων. Επιπλέον αναφέρεται σε μικροκομματικά συμφέροντα της κυβέρνησης ώστε να ενισχύσει τη δυναμική του πολύ μικρού ποσοστού εκλεγμένων εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση ‘Α και Β’ βαθμού. Ποιά είναι η δική σας γνώμη σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΕΣ?

Εάν θα μπορούσα με μία φράση να χαρακτηρίσω το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ αυτή θα ήταν «άνθρακες ο θησαυρός». Τα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου υπερτερούν με διαφορά από τα θετικά. Το κυριότερο αρνητικό σημείο του νομοσχεδίου κατά την άποψη μου εντοπίζεται στη δυσκολία λήψης αποφάσεων ακόμα και σε καθημερινά προβλήματα, με ότι συνεπάγεται αυτό για τη ζωή των δημοτών .

Ο νέος νόμος παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΣ, δεν προωθεί τις προεκλογικές συνεργασίες. Εξάλλου, η πολιτική κουλτούρα στην αυτοδιοίκηση έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Η προεκλογική σύμπραξη υγιών δυνάμεων στην κατεύθυνση των συνεργασιών έχει εμπεδωθεί πολλά χρόνια πριν. Η παράταξη μας αποτελεί ένα σχετικό παράδειγμα σύμπραξης αυτοδιοικητικών στελεχών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και το εφαρμόζουμε από το 2010. Τουναντίον, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το νέο νομοσχέδιο επικροτεί και παροτρύνει για μετεκλογικές συνεργασίες με εκβιαστικά χαρακτηριστικά μετατρέποντας την αυτοδιοίκηση σε πεδίο συναλλαγής.

Είναι επίσης εμφανές ότι ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί ο ρόλος και τα ήδη χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες αυτοδιοικητικές θητείες, είναι να νομοθετήσεις με πρόσχημα το έλλειμμα δημοκρατίας της ενισχυμένης αναλογικής. Από την άλλη όμως, έλλειμμα δημοκρατίας είναι να προσπαθείς το 5% ή 6% που ο λαός αποδοκιμάζει με τη ψήφο του, να το μετατρέψεις σε ρυθμιστή της επόμενης μέρας.

Ερ. Καταφέρατε σαν δημοτική αρχή για πρώτη φορά στα χρονικά να ενταχθεί σε νομοσχέδιο η καταβολή αντισταθμίσματος λόγω των επιπτώσεων που δημιούργησε η κατασκευή της τεχνίτης λίμνης του Μόρνου στα γεωγραφικά σας όρια. Λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου ο τότε υπουργός ΥΠΕΣ Παναγιώτης Κουρουμπλής αντικαταστάθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη. Ο κος Σκουρλέτης κατέθεσε αργότερα το εν λόγω νομοσχέδιο εξαίροντας τελικά το συγκεκριμένο άρθρο από το νόμο. Πιστεύεται ακόμα σε πολιτική λύση του θέματος εντός Ελλάδας?

Κύριε Καλύβα οι εκπρόσωποι τη τοπικής αυτοδιοίκησης θέλουμε δεν θέλουμε πρέπει να πιστεύουμε στις προθέσεις και τις ικανότητες των πολιτικών εκπροσώπων της χώρας. Δεν χωρά αμφιβολία βέβαια, ότι διαχρονικά τις περισσότερες φορές απογοητευόμαστε από την ανακολουθία λόγων και πράξεων.

Παρόλα αυτά εμείς διεκδικούμε κάτι δίκαιό για το τόπο μας και δεν είμαστε παράλογοι ούτε καιροσκόποι. Δεν οικειοποιούμαστε έναν φυσικό πόρο. Δεν ζητήσαμε και δεν ζητάμε αντιστάθμισμα για το νερό που διοχετεύουμε στην Αττική. Αν και θα μπορούσαμε καθώς όταν ένας φυσικός πόρος φεύγει από μία περιοχή, θα πρέπει να υπάρχει αντιστάθμισμα για αυτήν.

Διεκδικούμε το αυτονόητο έναντι των πολλών αρνητικών συνεπειών που υφίσταται η περιοχή μας από την ύπαρξη της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, που έχουν να κάνουν με μία γενικότερη αντι-αναπτυξιακή προοπτική λόγω των αυστηρών περιορισμών γύρω από την λίμνη. Σε μία λίμνη που ανήκει αποκλειστικά στα δικά μας διοικητικά όρια και είμαστε εμείς αυτοί που βιώνουμε τις συνέπειες της ύπαρξης της. Η αποθήκευση αυτού του φυσικού πόρου σταματά οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική για ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής μας. Είναι σαν να συζητάμε για ένα διαρκές μνημόνιο που υφιστάμεθα ως πολίτες της Δωρίδας για πολλές δεκαετίες τώρα, πριν καν μαθευτεί σαν αντι-αναπτυξιακός όρος τα τελευταία χρόνια.

Το γεγονός ότι δεν μας ακούει μέχρι τώρα η πολιτεία δε σημαίνει ότι δεν θα ακούει και στο μέλλον και μάλιστα στο άμεσο. Ήδη μας ακούνε καθώς επισκεφθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο και καταθέσαμε σχετική αναφορά στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποκομίζοντας ιδιαίτερα θετικά μηνύματα από μεριάς Ευρωπαϊκών θεσμοθετημένων οργάνων. Θα υπάρξει και συνέχεια.

Ερ. Η γενικότερη απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες δεν λειτουργεί σαν σύμμαχος όσων αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη πολιτική. Εσείς παρόλα αυτά διανύεται τη δεύτερη θητεία σας με το επιτυχημένο μοντέλο της σύμπραξης δυνάμεων από διαφορετικούς χώρους. Είναι στις προθέσεις σας η διεκδίκηση μιας τρίτης θητείας στο Δήμο Δωρίδος?

Κύριε Καλύβα η αλήθεια είναι ότι η σύμπραξη υγιών κατά την άποψη μου δυνάμεων από πολλούς πολιτικούς χώρους στο ψηφοδέλτιο της παράταξης μας, είχε και συνεχίζει να έχει θετική απήχηση στους πολίτες της Δωρίδας. Το εφαρμόσαμε μάλιστα για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, τότε που η συνεργεία δεν αποτελούσε στοιχείο της πολιτικής κουλτούρας του τόπου. Το μοντέλο λειτουργεί με επιτυχία και φέρνει αποτελέσματα και παραγόμενο έργο που εκτελείτε σε όλες τις γωνιές του Δήμου. Αυτό το έργο πρέπει να συνεχιστεί.

Δεν είναι αυτοσκοπός μου φυσικά η αγκίστρωση μου σε έναν θώκο. Θέλω να αφήσω πίσω ένα αξιοσημείωτο έργο για τον κοινό μας τόπο, την Δωρίδα μας και τίποτα παραπάνω.

Οι δημότες μου είναι αυτοί που θα καθορίσουν το εάν θα διεκδικήσω μια τρίτη θητεία. Πάντα αυτοί εξάλλου το καθόριζαν. Τα σημερινά μηνύματα είναι πάντως πολύ ενθαρρυντικά και γι αυτό ανακοίνωσα την πρόθεσή μου να είμαι ξανά υποψήφιος.

Ερ. Όπως και στις προηγούμενες αναπτυξιακές προγραμματικές περιόδους έτσι και σε αυτή τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ καθυστερούν να ανοίξουν. Όταν όμως ξεκινήσουν οι προσκλήσεις θα προκριθούν έργα των οποίων οι μελέτες είναι άρτιες. Πόσο έτοιμος είναι ο δήμος Δωρίδος για αυτή τη περίπτωση?

Καταρχάς με την ευκαιρία που μου δίνεται να ενημερώσω ότι τα χρήματα που διαχειρίζεται η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τους εκπροσώπους της οποίας διατηρούμε άριστες σχέσεις συνεργασίας, για όλους τους δήμους είναι συγκεκριμένα. Η Δωρίδα ζητά αυτό που δικαιούται από την νέα προγραμματική περίοδο. Μας αναλογεί ένα ποσόν βάσει της ισόρροπης και ισότιμης κατανομής των κονδυλιών σε όλους τους δικαιούχους δήμους. 

Το θετικό με τον δήμο Δωρίδος συγκριτικά με πολλούς άλλους δήμους, είναι ότι είμαστε έτοιμοι για αυτά τα χρήματα. Διαθέτουμε ώριμες μελέτες που αφορούν έργα σε αριθμό περισσότερα από αυτά που δικαιούμαστε να εντάξουμε. Για την ύδρευση για παράδειγμα, διαθέτουμε 11 πλήρεις και έτοιμες προς ένταξη μελέτες. Για αποχέτευση – βιολογικούς, διαθέτουμε 5 πλήρεις και έτοιμες προς ένταξη μελέτες. Παράλληλα σήμερα εκτελούμε έργα που επί σειρά ετών θεωρούνταν αναγκαία για τον τόπο μας όπως η αποκατάσταση των ζημιών κατά μήκος του παραλιακού μετώπου Τολοφώνας και οι κόμβοι στη Γλυφάδα και τα Μαλάματα. Είμαστε σε επαγρύπνηση περιμένοντας τις προσκλήσεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για να συνεχίσουμε. Σε συνεργασία επίσης με αρμόδια Υπουργεία και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προωθούμε λύσεις και κάνουμε παρεμβάσεις σε φορείς και υπηρεσίες που δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου όπως για παράδειγμα το Α.Τ Ευπαλίου, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας και το ιστορικό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας.

Ερ. Δε χωρά αμφιβολία ότι η αναγκαιότητα ίδρυσης Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο Δωρίδος ήταν επί σειρά ετών εμφανής. Το γεγονός ότι καταφέρατε και ιδρύθηκε το Λιμενικό ταμείο πιστώνεται θετικά στο έργο σας, με δεδομένο ότι δύσκολα πλέον συστήνονται τέτοιοι οργανισμοί την ίδια στιγμή που πολλοί συγχωνεύονται. Ποια τα σχέδια και οι ενέργειες σας από εδώ και πέρα?

Αναμφίβολα η σύσταση του Λιμενικού ταμείου Δωρίδος αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της θητείας μας. Η προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από το 2012 και τελικώς στέφθηκαν με επιτυχία. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά και ήδη έχουν προγραμματιστεί αρκετές ενέργειες προς υλοποίηση. Το μεγαλύτερο λιμάνι στα Τριζόνια έχει καθαριστεί και νοικοκυρευτεί σε μεγάλο βαθμό. Για πρώτη φορά κατεγράφησαν και τα πρώτα επίσημα έσοδα από τη χρήση του λιμανιού για την τοπική κοινωνία. Έχουμε δρόμο μπροστά μας με ενέργειες που θα επεκταθούν σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου.

Το σημαντικό είναι ότι ο Δήμος Δωρίδος μπορεί να διαχειρίζεται ο ίδιος τις λιμενικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα γεωγραφικά του όρια, να συντηρεί και να κατασκευάζει τις αναγκαίες υποδομές λιμενικών έργων, με στόχο την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στα ελλιμενιζόμενα σκάφη αναψυχής αλλά και συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Δωρίδας, όσο και στους επαγγελματίες αλιείς και στους ερασιτέχνες.

Ερ. Η τουριστική κίνηση στα παράλια κυρίως του δήμου Δωρίδος αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και δείχνει να έχει περιθώρια για περαιτέρω αύξηση. Οι παραλίες της Χιλιαδούς, του Σκαλώματος, του Μοναστηρακίου, των Τριζονίων αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες από άλλους νομούς όπως της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας. Ποιες είναι η ενέργειες του δήμου Δωρίδος προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή?

Η παραλιακή Δωρίδα είναι αλήθεια ότι αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών κάθε χρόνο. Δηλώνουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την κατάσταση των παράλιων μας και για το γεγονός ότι διαθέτουμε 4 γαλάζιες σημαίες. Περισσότερο υπερήφανοι αισθανόμαστε βέβαια για το γεγονός ότι καταφέρνουμε να τις διατηρούμε κάθε χρόνο. Θέλω να γνωρίζεται ότι η διατήρηση μιας διάκρισης είναι πολύ δυσκολότερη από την ίδια τη διάκριση.

Οι σχετικές υπηρεσίες του δήμου φροντίζουν παράλληλα να διατηρούνται οι παραλίες καθαρές καθώς και οι προσβάσεις προς αυτές να είναι σε καλή κατάσταση. Επιπρόσθετα σαν δημοτικοί αρχή δηλώνουμε φιλικοί προς τις επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος και προτείνουμε σε ενδεχόμενους επενδυτές να τολμήσουν να επενδύσουν στην περιοχή μας στον τομέα του τουρισμού. Θα σταθούμε δίπλα τους σε ότι χρειαστούν διευκολύνοντας την επένδυση του πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι το ορεινό κομμάτι του δήμου μας αποτελεί εξίσου έναν σπάνιας φυσικής ομορφιάς προορισμό. Τα πυκνά ελατοδάση που συνθέτουν τις αλπικές εικόνες των Βαρδουσίων και της Γκιώνας έλκουν κάθε χρόνο πλήθος τουριστών λάτρεις του χειμερινού τουρισμού. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε δράσεις που φέρνουν επισκέπτες στην περιοχή μας και κυρίως δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο