Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
«Οι Προκλήσεις και το Μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού Τύπου» είναι το θέμα του 2ου συνεδρίου για τον Περιφερειακό και Περιοδικό Τύπο που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο αύριο και μεθαύριο 16 & 17 Νοεμβρίου.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Τύπων (ΣΗΠΕ) και την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) με την στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι Ενώσεις διοργανώνουν από κοινού για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα συνέδριο για τον Τύπο, προκειμένου ειδήμονες του κλάδου και καταξιωμένοι ομιλητές να αναδείξουν τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο έντυπος Τύπος, αλλά και τη δυναμική που έχει ο Τύπος της Περιφέρειας, έχοντας δημιουργήσει δεσμούς διάδρασης και εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα τεκμηριωθεί η αξία του έντυπου Τύπου στην σύγχρονη εποχή, θα αναλυθεί το στίγμα του έντυπου Τύπου στο χώρο της επικοινωνίας, θα γίνουν αναφορές στα πνευματικά δικαιώματα στα ΜΜΕ, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη λογοκλοπή και τις ψευδείς ειδήσεις ενώ θα παρουσιαστούν ελπιδοφόρες πρακτικές από την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή εμπειρία.
Με την ευκαιρία του Συνεδρίου αυτού δημοσιεύομε άρθρο για τον περιφερειακό τύπο με θέμα « Η Δύναμη των εφημερίδων», του αρχισυντάκτη της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Κώστα Θεοδωρόπουλου.
Η δύναμη των εφημερίδων
Οι περιφερειακές εφημερίδες, έχουν ζωή. Τούτο, δεν το λένε εκδότες, διευθυντές και συντάκτες, που έχουν κάθε λόγο και συμφέρον. Το λέει η ίδια η ζωή.
Το λένε τα νέα που έρχονται στη Δυτική Ελλάδα από τη Δύση. Οχι όπως παλιά στο λιμάνι της Πάτρας πρώτα, αλλά με έναν άλλο τρόπο που η Πάτρα, η Αχαΐα, ως κύριες πύλες, τα υποδέχονται.
Στη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι εφημερίδες στην περιφέρεια έχουν αν όχι σημαντικότερο, τον ίδιο σημαντικό ρόλο με τις κεντρικές εφημερίδες.
Για να το επιτύχουν αυτό έχουν κάνει εδώ και κάποια χρόνια στροφή, με τη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης των χωρών τους (μέτρα που αρχίζουν από ελαφρύνσεις σε τέλη και φτάνουν μέχρι την κυκλοφοριακή επιδότηση) και των Περιφερειών. Μέτρα, όμως, που εφαρμόζονται με κανόνες τους οποίους αρχές και Τύπος έχουν συναποφασίσει και συνυπογράψει.
Η στροφή στις τοπικές κοινωνίες, η επένδυση στην αρθρογραφία, η ανάλυση των γεγονότων, και όχι η είδηση όπως δινόταν τον παλιό καιρό, η έρευνα, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, τα πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στην κοινωνία, οι επιστημονικές κοινότητες, τα ιστορικά θέματα με εμβάθυνση, κράτησαν αρχικά όρθιες τις εφημερίδες και μετά τους έδωσαν ώθηση.
Στην Πάτρα, στην Αχαΐα, στη Δυτική Ελλάδα τούτα είναι δυνατόν να γίνουν, αρκεί να το θέλουν εκδότες, διευθυντές και δημοσιογράφοι. Εύκολο δεν είναι. Απαιτεί μόχθο, πρόγραμμα και, κυρίως, συνεργασίες.
Οι περιφερειακές εφημερίδες που έμειναν στην είδηση και στο γεγονός της προηγούμενης ημέρας, χωρίς να κάνουν το επόμενο βήμα (τώρα απαιτείται και μεθεπόμενο) έσβησαν ή σβήνουν.
Οι περιφερειακές εφημερίδες που έχουν κάνει το επόμενο βήμα στέκονται όρθιες, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Όσες, δε, συμπορεύονται με την κοινωνία, όχι μόνο αναπτύσσοντας τη σχέση εφημερίδα-αναγνώστης, αλλά με συνεχείς ουσιαστικές παρεμβάσεις, δημιουργούν το μέλλον.