Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων “Club de Strasbourg” ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης

Ανταπόκριση του Θανάση Λουκόπουλου

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 17 λεπτά

Σε άλλο ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων, το Club de Strasbourg, (Κλάμπ του Στρασβούργου), προσκλήθηκε και συμμετείχε στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης όπου έθεσε τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τη Δωρίδα.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων Club de Strasbourg έχει 61 Δήμους μέλη, μεταξύ των οποίων και οι Δήμοι του Παρισιού, της Ουτρέχτης, της Δρέσδης, της Τεργέστης κ.α.

-- Διαφήμιση --

Για την πρόσκληση εκτιμήθηκαν οι προσπάθειες του Δημάρχου για την εξωστρέφεια του Δήμου, καθώς και οι παρεμβάσεις του στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η παρουσίαση στην Επιτροπή Αναφορών για το Αντισταθμιστικό τίμημα προς άρση των επιπτώσεων από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, καθώς και η συμβολή του για τη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος στη δωδεκάλεπτη ομιλία του που εκφωνήθηκε στην Αγγλική γλώσσα, έθεσε εκ νέου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το ζήτημα της διεκδίκησης αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς άρση των επιπτώσεων από τη κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

Ακόμα προσδιόρισε επισημαίνοντας τις αναπτυξιακές επιπτώσεις, τα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς και τα θέματα από τους περιορισμούς γύρω από τη λίμνη.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο Γ. Καπεντζώνης ανέπτυξε τις απόψεις της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με την αξία της διαβούλευσης με τους πολίτες και της συμμετοχικής δημοκρατίας στην άσκηση πολιτικής.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Δήμαρχος Δωρίδος δώρισε συμβολικά στον Δήμαρχο της πόλης του Στρασβούργου Roland Ries και στην Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Club de Strasbourg Nawel Rafik-Elmrini ένα γλυπτό κλαδί ελιάς.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος προσκλήθηκε, μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων Club de Strasbourg, π. Αντιδημάρχου και π. Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, Τάσου Κατσιάνη.

Αποφασιστική για την πρόσκληση, ήταν η συμβολή του πολιτευτή του Νομού Φωκίδας Κωνσταντίνου Χαλιορή, ο οποίος είχε κληθεί νωρίτερα να συμμετάσχει ως παρατηρητής, στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης του Δικτύου.

Στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνάντησης του Δικτύου Club de Strasbourg, ο Δήμαρχος Δωρίδος Γεώργιος Καπεντζώνης συνοδευόμενος από τους Τάσο Κατσιάνη και Κωνσταντίνο Χαλιορή, παρευρέθησαν στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία, που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο συμμετείχαν επιφανείς προσωπικότητες του ευρωπαϊκού πολιτικού βίου και μέλη της συνέλευσης του οργανισμού, καθώς και 170 νέοι από όλη την Ευρώπη.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο της πόλης του Στρασβούργου Roland Ries, την Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Club de Strasbourg Nawel Rafik-Elmrini, για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που του έδωσαν ώστε να παρουσιάσει τις προοπτικές και τα προβλήματα του Δήμου Δωρίδος στα μέλη του Δικτύου. Επιπλέον τους ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία έναρξης των διαδικασιών ώστε ο Δήμος Δωρίδος να αποτελέσει μέλος του πολύ σημαντικού αυτού Δικτύου.

Τέλος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, τους Τάσο Κατσιάνη και Κωνσταντίνο Χαλιορή, για τη συμβολή τους στην προσπάθεια να παρουσιάσει και να καταστήσει το Δήμο Δωρίδος συνομιλητή και νέο μέλος στο μεγάλο αυτό Ευρωπαϊκό Δίκτυο. Να χτίσει συμμαχίες και συνέργειες με μεγάλους Δήμους της Ευρώπης, που έχουν ειδικό βάρος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Επίσης τους ευχαριστεί για τη δυνατότητα που του έδωσαν προκειμένου να αναβαθμίσει το Brandname του Δήμου Δωρίδος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη

Αξιότιμε Δήμαρχε της πόλης του Στρασβούργου,

Αξιότιμη Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων «Κλάμπ του Στρασβούργου»,

Αξιότιμε Αντιπρόεδρε Τάσο Κατσιάνη,

Αξιότιμα μέλη του Δικτύου,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σας να παρευρεθώ στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης σας με θέμα το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ολιγόλεπτη ομιλία μου, αναφέροντας κάποια στοιχεία αναφορικά με τις ιδιότητες μου.

Ονομάζομαι Γεώργιος Καπεντζώνης και από το 2010 έχω την τιμή να υπηρετώ το αξίωμα του Δημάρχου στο Δήμο Δωρίδος του Νομού Φωκίδας στην Ελλάδα.

Ο Δήμος Δωρίδος συστάθηκε από την συνένωση τεσσάρων προϋπαρχόντων Δήμων, μετά από την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε στη χώρα μου το 2010, με την επωνυμία «Πρόγραμμα Καλλικράτης». Ο Δήμος αποτελείται από 55 τοπικές κοινότητες και έχει ως έδρα την Κοινότητα Λιδωρικίου.

Ο συνδυασμός των αλπικών τοπίων και διαδρομών, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 στο ορεινό κομμάτι του Δήμου μας, με τις διαπιστευμένα από φορείς της χώρας μας, πεντακάθαρες ακτές στο παραλιακό του μέτωπο, τον κατατάσσουν στις πλέον ιδανικές περιοχές για να ζεις, αλλά και σε περιοχή κατάλληλη για επενδύσεις.

Το έτος 1969 με απόφαση της τότε Ελληνικής κυβέρνησης και χωρίς διαβούλευση με τον Δήμο και τους πολίτες, ξεκίνησε το έργο κατασκευής φράγματος στο ποταμό Μόρνο μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας.

Το έργο ολοκληρώθηκε μετά από 10 έτη, δημιουργώντας την τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Η χωρητικότητα της λίμνης είναι 764 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, με συνολική επιφάνεια 15,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίμετρο 60 χιλιόμετρα.

Σήμερα η λίμνη του Μόρνου είναι ο 2ος μεγαλύτερος ταμιευτήρας αποθήκευσης πόσιμου νερού στην Ευρώπη, υδρεύοντας καθημερινά πάνω από 5 εκατ. ανθρώπους στην πρωτεύουσα της χώρας μου Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής.

Τα ανωτέρω έργα υποδομής, την χρησιμότητα των οποίων δεν αμφισβητεί κανείς, δημιούργησαν και θα συνεχίζουν να δημιουργούν στο διηνεκές, αρνητικότατες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες για την περιοχή μας.

Σήμερα, ο Δήμος Δωρίδος διεκδικεί αντισταθμιστικά οφέλη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό να αντισταθμίσει τα αρνητικά αυτής πολιτικής σε μεγάλο μέρος της έκτασης του με την πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε αναπτυξιακής και επενδυτικής πρωτοβουλίας και σειρά άλλων αρνητικών συνεπειών.

Παράλληλα με την ιδιότητα του Δημάρχου Δωρίδος, είμαι και εκλεγμένος Πρόεδρος στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες που λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.

Το Δίκτυο ιδρύθηκε το 2012 και εδρεύει στο Λιδωρίκι Πρωτεύουσα του Δήμου Δωρίδος και έχει έως σήμερα μέλη 43 Δήμους από Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Ουκρανία.

Σκοπός του Δικτύου είναι η προστασία των λιμνών που ανήκουν διοικητικά μέσα στα όρια των Δήμων – Μελών του, η κοινή δραστηριοποίηση για την προαγωγή πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η τουριστική προβολή και αειφόρος ανάπτυξη των περιοχών, η εύρεση και συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα ανάπτυξης, η κοινή δράση και συνεργασία με επιστημονικά εκπαιδευτικά κέντρα και ιδρύματα, καθώς και με θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς και η διενέργεια ερευνών για την αξιοποίηση νέων μορφών ανάπτυξης, απόλυτα συμβατών με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των μελών του.

Κλείνοντας αυτή την παρένθεση που είχε ως σκοπό να συστηθούμε, θέλω αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων, λίγα λεπτά ακόμα από το χρόνο σας, με στόχο να αναδείξω την αξία της διαβούλευσης με τους πολίτες και της συμμετοχικής δημοκρατίας στην άσκηση πολιτικής.

Από το 2010 που ασκώ τα καθήκοντα του Δημάρχου, η απόφαση μας ως δημοτικής αρχής να παροτρύνουμε και να ενισχύσουμε τις συλλογικές δράσεις πολιτών, λειτούργησε θετικά προς την ορθότερη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη ζωή των πολιτών μας.

Αντιληφθήκαμε γρήγορα ότι η εικόνα, σε επίπεδο καθημερινότητας, που θα είχαμε ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών, δεν θα ανταποκρινόταν απόλυτα στην πραγματικότητα, χωρίς τη συμβολή της γνώμης των πολιτών σε καίρια ζητήματα. Αυτή η διαδικασία θα μας βοηθούσε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικότερα.

Παράδειγμα με αρνητικά αποτελέσματα αποτέλεσε η απόφαση του Ελληνικού Κράτους να κατασκευάσει το Φράγμα του Μόρνου, όπως προανέφερα, ώστε να δημιουργηθεί τεχνητή Λίμνη μέσα στα γεωγραφικά μας όρια, χωρίς καμία διαβούλευση, τόσο με τους θεσμικούς τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος, όσο και με τους πολίτες.

Εμπόδιο στη γενικευμένη διαβούλευση και επικοινωνία με του πολίτες στην Ελλάδα αποτέλεσε η κομματικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικά του πολιτικού βίου. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα πολιτών που επέλεγε δημοτικούς συνδυασμούς που δεν πλειοψηφούσαν, να αισθάνονται και να είναι αποκομμένοι από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Εξίσου μεγάλο εμπόδιο προς αυτή τη κατεύθυνση αποτελεί η αλαζονεία της γνώμης, που απορρέει από τη συγκεντρωτική αντίληψη πολλών που διαχειρίζονται θέσεις εξουσίας.

Τα τελευταία 10 χρόνια με την οικοδόμηση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας από ψηφοφόρους και πολιτικά κόμματα που ευνοεί τις συνέργειες, τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή φορέων και πολιτών στη χάραξη πολιτικής απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Η άποψη των πολιτών λειτουργεί ως οδηγός της τελικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να εξαλείφονται σε μεγάλο βαθμό οι στείρες συγκρούσεις με το σύνολο της αντιπολίτευσης. Απόδειξη αυτού αποτελούν οι ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δωρίδος σε ποσοστό 85% επί του συνόλου των αποφάσεων που λαμβάνει.

Η παράταξη μας αποτελεί ένα παράδειγμα ανεξάρτητου πολιτικού συνδυασμού. Αποτελείται από ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Έχουν όμως ως κοινό τους στόχο την πρόοδο και καλυτέρευση της ζωής των πολιτών του Δήμου μας. Πιστεύουν στην περισσότερη δημοκρατία και αισθάνονται απαλλαγμένοι από κομματικές αγκυλώσεις.

Οι πολίτες στηρίζουν 9 χρόνια με τη ψήφο τους την προσπάθεια μας, αποδεικνύοντας μας ότι ακούγοντας τις φωνές τους και ενσωματώνοντας τη γνώμη τους στις αποφάσεις μας, αναλαμβάνουν ισότιμα ρόλο σε ζητήματα που τους αφορούν.    

Με γνώμονα την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, θεσπίσαμε διάφορες διαδικασίες και επιτροπές προς αυτή την κατεύθυνση. Πέραν της επιτροπής διαβούλευσης που λειτουργεί υποδειγματικά στο Δήμο μας και δίνει το δικαίωμα σε πολίτες να συμμετέχουν ενεργά με τις προτάσεις τους στον καθορισμό των τελικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, δεχθήκαμε ψηφίσματα και αποφάσεις συλλογικών οργάνων και θεσμικών φορέων, τα οποία στη συνέχεια υιοθετήσαμε και νομιμοποιήσαμε μέσω ψηφισμάτων στο δημοτικό συμβούλιο.

Επιπλέον έχει υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο, το 30% της χρονικής διάρκειας κάθε συνεδρίασης του δημοτικού μας συμβουλίου, αφιερώνεται σε εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, τα οποία αφορούν παρεμβάσεις και ερωτήσεις πολιτών με γενικευμένο θεματολόγιο.

Ως επιστέγασμα των προσπαθειών μας για ενίσχυση του ρόλου όλων των πολιτών, θεσπίσαμε την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα ως ημέρα συνάντησης του Δημάρχου με δημότες και συλλογικούς φορείς που δεν κατοικούν στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας, αλλά κατοικούν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα της χώρας μας, την Αθήνα.

Κυρίες και κύριοι,

Με βεβαιότητα σας αναφέρω ότι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, γίνεται συνώνυμο της δημοκρατίας.

Ο μεγάλος Έλληνας Φιλόσοφος Αριστοτέλης και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διατύπωσε πριν από 2.350 χρόνια στο μνημειώδες έργο του «Τα Πολιτικά», την έννοια και την υποχρέωση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, λέγοντας ότι «ο πολίτης είναι συστατικό στοιχείο της πόλης» και ότι «Ο πολίτης ορίζεται από τη συμμετοχή του στην πολιτική και δικαστική εξουσία».

Ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι πόλη είναι μια φυσική κοινότητα και ότι η πόλη μπορεί να είναι μεγαλύτερης σημασίας, ως προς την οικογένεια, η οποία με τη σειρά της είναι πριν από το άτομο, καθώς «το σύνολο πρέπει αναγκαστικά να προηγείται του μέρους».

Σήμερα πρέπει να απασχολήσει όλους μας η αναζήτηση των αιτίων που απομακρύνουν τον πολίτη από τη συμμετοχή του στα κοινά.

Ίσως η τάση να συγκεντρώνουμε πολλές φορές όλη την εξουσία πάνω μας, να απομακρύνει και να αποθαρρύνει τους πολίτες από το να συνεισφέρουν συμπληρωματικά στη δική μας δράση.         

Το μορφωτικό επίπεδο και οι αξίες των πολιτών της Ευρώπης βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, στοιχεία που κρίνονται αναγκαία και ικανά, ώστε να προτείνουν λύσεις και αλλαγές σε σοβαρά ζητήματα.

Τελικά είναι υποχρέωση της Πόλης να εμπιστεύεται τους πολίτες της.

Σας ευχαριστώ θερμά.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -