Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Στο ευρύτερο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Σύμφωνο των Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή», ο Δήμος Δωρίδος είναι ένας από τους πέντε (5) Δήμους της Ελλάδας, που επιλέχτηκαν μετά από αξιολόγηση επιστημονικών κριτηρίων, για να συμμετάσχουν στο έργο “BridgingEuropeanandLocalClimateAction (BEACON)”(«Γεφύρωση της Ευρωπαϊκής και Τοπικής Δράσης για το Κλίμα»), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (EUKI) του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU).
Οι πέντε Ελληνικοί Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: Αγίου Δημητρίου Αττικής, Δωρίδος, Καλαμάτας, Σύρου – Ερμούπολης και Φαρσάλων.
Το έργο είναι τριετούς διάρκειας και αποσκοπεί στην ενίσχυση τοπικών δράσεων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, διευκολύνοντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων, το διάλογο και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ Κυβερνήσεων, Δήμων και Σχολείων στην Ευρώπη.
Το έργο περιλαμβάνει 34 Δήμους από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.
Τα οφέλη του Δήμου Δωρίδος από τη συμμετοχή του στο έργο θα είναι:
- Επί τόπου καθοδήγηση και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, ώστε να υποστηριχθεί στην πραγματοποίηση συγκεκριμένων μέτρων προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών.
- Ευκαιρίες για διεθνή δικτύωση και ανταλλαγή στρατηγικών πολιτικής, δημιουργία πλαισίων για την επιτυχή υλοποίηση δημοτικών έργων χαμηλών εκπομπών, μέσω συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Συνέδρια τοπικής δράσης για το κλίμα.
- Αυξημένη γνώση και τεχνογνωσία μέσω συμμετοχής σε διακρατικά περιφερειακά εργαστήρια, στα οποία οι ομάδες συμμετεχόντων διερευνούν συγκεκριμένα θέματα σχετικά με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την τοπική ανάπτυξη.
- Εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες επιλογής του Δήμου Δωρίδος, για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός έργου ή στρατηγικής προς το σκοπό μετριασμού των ρύπων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.
- Υποστήριξη δραστηριοτήτων επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης των πολιτών του Δήμου Δωρίδος, σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
- Πρόσβαση σε εξειδικευμένα προϊόντα γνώσης και κατευθυντήριες γραμμές, που θα
- αναπτυχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου για τους Δήμους, σχετικά με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
- Κοινή ανάπτυξη ενός ζωντανού δικτύου Ευρωπαϊκών Δήμων.
- Εντοπισμό εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης.