- Διαφήμιση -
Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Προβάδισμα αυτοδυναμίας δίνουν στη Νέα Δημοκρατία δύο νέες δημοσκοπήσεις ενώ το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να εδραιώνεται στην τρίτη θέση και ίσως με διψήφιο ποσοστό.
Πρόκειται για δημοσκοπήσεις που έγιναν αρχές Νοεμβρίου από τις εταιρείες PULSE και Public Issue.
Ειδικότερα ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση ψήφου και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγραφεί δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ.
-- Διαφήμιση --
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη με ποσοστό 30,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 7% και το ΚΚΕ με 6%.
Μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δεν απαντούν που φτάνει στο 13,5%.
Χαμηλό είναι το ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων μόλις στο 1% και του Ποταμιού στο 1,5%. Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, επίσης, συγκεντρώνει χαμηλή προτίμηση στο 2%.
Υψηλός είναι ο βαθμός συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 83%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις στο μισό δηλαδή το 52%.
Μπροστά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 11 μονάδες είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 35% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και ο Αλέξης Τσίπρας το 24%. Στη δεύτερη θέση έρχεται η απάντηση κανένας από τους δύο σε ποσοστό 34%.
Public Issue
Χαώδης είναι πλέον η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου,
Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε στο διάστημα από 6 έως 11 Νοεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,5%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται εντυπωσιακά ανεβασμένο, στην τρίτη θέση, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5% και κατόπιν η Χρυσή Αυγή με 7%.
Τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τρέχουσας Βουλής, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχαν συγκεντρώσει, αθροιστικά, ποσοστό 11,2% και, συνολικά, 30 έδρες, φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η ΝΔ έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, ελαφρώς κάτω από το 40% (σήμερα στο 38,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αναιμική ανάκαμψη, που παρατηρήθηκε στο Β΄ εξάμηνο του 2017, έχει σταθεροποιηθεί, σε ποσοστά ελαφρώς πάνω από το 20% (σήμερα στο 22%).
Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο, ενδεχομένως και εξαιτίας της απόπειρας διεμβολισμού του από το κυβερνών κόμμα. Εδραιώνεται, ευδιάκριτα, στην τρίτη θέση, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10% (9,5%).
Η υποχώρηση και της επιρροής της Ένωσης Κεντρώων, κάτω από το 3%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Λοιπών κομμάτων (+2,5%), λειτουργούν ευνοϊκά για τον στόχο της ΝΔ να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, αρκεί η εκλογική της επιρροή να υπερβεί το εκτιμώμενο κάτω όριό της (35%).
Δεδομένου ότι, από τη μια πλευρά, τα μικρότερα κόμματα που έφερε στην επιφάνεια η κρίση εκπροσώπησης της μνημονιακής περιόδου βρίσκονται σε καθοδική πορεία και, από την άλλη, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν (και συνεχίζουν να σχηματίζονται), κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή, η επόμενη Βουλή είναι πιθανό να περιοριστεί σε 5 κόμματα (5κομματική). Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημανθεί και στο παρελθόν, η εν λόγω εκτίμηση θεωρείται επισφαλής.
- Διαφήμιση -