Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
FIFA και UEFA στοχεύουν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη μέσω της τηλεοπτικής κάλυψης περισσότερων αγώνων, όμως η… αντοχή τόσο των ποδοσφαιριστών όσο και των τηλεθεατών είναι αυτή που πιθανότατα θα καθορίσει το αποτέλεσμα.
FIFA και UEFA έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα κερδών, αντιμετωπίζοντας το ποδόσφαιρο συχνά σαν την κότα με τα χρυσά αυγά· όσο περισσότερα από τα οποία καταφέρουν να πάρουν στα χέρια τους τόσο το καλύτερο για τις διοικητικές αρχές του αθλήματος, εις βάρος πιθανόν της υγείας των ποδοσφαιριστών αλλά και του ενδιαφέροντος των φιλάθλων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες του πλανήτη επεκτείνουν συνεχώς το ποδοσφαιρικό ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε φέτος τον Ιούλιο στο φαινόμενο να διεξάγονται αγώνες για το Μουντιάλ του 2018 την ίδια ημέρα με αγώνες προκριματικών φάσεων για τα ευρωπαϊκά κύπελλα του 2018-19:
Όλο και περισσότεροι αγώνες, όλο και περισσότερες διοργανώσεις, όλο και περισσότερες ομάδες στις διοργανώσεις.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη αποφασιστεί να εφαρμοστούν η επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 48 ομάδες από το 2026, και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε 32 ομάδες από το 2020, χωρίς όμως να μειώνονται οι αγώνες των προκριματικών των εθνικών ομάδων. Μάλιστα, προστέθηκε από αυτόν τον μήνα και η νέα διοργάνωση της UEFA, το Nations League, πάλι για εθνικές ομάδες, με κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών και διαφημιστικών δικαιωμάτων (για να μην έχει κανείς αμφιβολία για το αληθινό κίνητρο, που δεν είναι άλλο από το οικονομικό).
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα σχέδια της FIFA για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με τη συμμετοχή των κορυφαίων ομάδων από κάθε ήπειρο, μια πρόταση του προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας Τζάνι Ινφαντίνο, που ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, και η πρόταση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) περί τρίτου ευρωπαϊκού κυπέλλου στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί και η UEFA, όπως έγινε γνωστό αυτή την εβδομάδα.
Ο αποκλεισμός φέτος πολλών πρωταθλητών και κυπελλούχων από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στα μεγαλύτερα και πιο πολυάριθμα από ποτέ προκριματικά των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αύξησε την πίεση των συλλόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας (περιλαμβανομένης της χώρας του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν, της Σλοβενίας) περί μιας ακόμη ευκαιρίας για είσοδο σε ομίλους.
Ετσι ο ECA άφησε κατά μέρος την προηγούμενη πρότασή του περί επέκτασης του Γιουρόπα Λιγκ από 48 σε 64 ή 80 ομάδες στη φάση των ομίλων (οι όμιλοι άλλωστε είναι εκεί όπου γεννά η… κότα τα χρυσά αυγά) και προωθεί τη δημιουργία του… μικρού αδελφού του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ.
Την άποψη της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας θα τη μάθουμε επισήμως στις 27 Σεπτεμβρίου κατά τη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής της, όμως η δημόσια ανακοίνωση περί του σχεδίου για τρίτο ευρωπαϊκό κύπελλο από τον Αντρέα Ανιέλι –που εκτός από πρόεδρος του ECA είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA– και η διαρροή από τη Νιόν ότι η συνομοσπονδία πάντα εξετάζει διάφορα σενάρια για τις διοργανώσεις της δείχνει ότι σύντομα θα οριστικοποιηθεί το… «Γιουρόπα Λιγκ των φτωχών», όπως το αναφέρουν ήδη κάποιες ξένες εφημερίδες.
Τρίτη διοργάνωση υπήρχε επί δεκαετίες στην Ευρώπη, έως και το 1999 όταν η UEFA φρόντισε να απορροφηθεί το Κύπελλο Κυπελλούχων από το Κύπελλο UEFA που αργότερα μετονομάστηκε στο σημερινό Γιουρόπα Λιγκ. Ωστόσο, το σχέδιο που φαίνεται να προκρίνεται από τους συλλόγους δεν αφορά ανασύσταση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά ένα κύπελλο ως… δίχτυ ασφαλείας για όσες ομάδες αποκλείονται από τις άλλες δύο διοργανώσεις.
Ούτε το όνομα ούτε οι λεπτομέρειες της νέας διοργάνωσης έχουν ακόμη συμφωνηθεί, πολύ περισσότερο ανακοινωθεί, αλλά ο ECA παρείχε ήδη μια ενημέρωση του σχεδίου που θα προτείνει στην UEFA.
Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, το Τσάμπιονς Λιγκ αναμένεται να μείνει απείραχτο με τις 32 ομάδες στους ομίλους του, αλλά η τρίτη ομάδα κάθε ομίλου θα πάψει να «υποβιβάζεται» στο Γιουρόπα Λιγκ. Πιθανότατα να περνάει στο τρίτο κύπελλο. Το Γιουρόπα Λιγκ θα αναβαθμιστεί με τον περιορισμό σε 32 ομάδες στους ομίλους από 48 σήμερα, ενώ η τρίτη διοργάνωση θα έχει άλλες 32 ομάδες στο κυρίως κομμάτι της – που προφανώς θα έχει και αυτό ομίλους.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ζητούμενο κατά πόσον θα έχει ενδιαφέρον για τους ουδέτερους φιλάθλους μια τρίτη διοργάνωση (αν όχι και για τους οπαδούς όσων ομάδων θα αγωνίζονται σε αυτή). Θα πρέπει να προσφέρει και κάτι καινούργιο, πέρα από χρήματα…
*Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ