Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Τον Νοέμβριο του 2014 το τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του χαρακτήριζε την Αμυγδαλέζα «σύγχρονο Νταχάου» όπου «στοιβάζονται άνθρωποι σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές», ενώ θέλοντας να επικρίνει την τότε Κυβέρνηση κατέληγε με την εξής φράση: «Για τους κήρυκες του νόμου και της τάξης, αυτό το άντρο ανομίας αποτελεί ένα σύγχρονο εργαστήριο βιοπολιτικής και εξόντωσης, των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων… κι όμως, κανένας εισαγγελέας δεν επεμβαίνει για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα».
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015, τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων αναρωτιούνται αν η Ελλάδα, που έχει πια τα μέσα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες στη Λέσβο, έχει και την θέληση να το πράξει. Χαρακτηρίζουν δε το «στρατόπεδο» στη Μόρια ως «υπερκορεσμένο», βίαιο και γεμάτο ανθρώπινα λύματα» και ότι «μπορεί να είναι ο χειρότερος προσφυγικός χώρος στον κόσμο».
Η Ελλάδα αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό θέμα και διασύρεται για άλλη μία φορά διεθνώς, αφού πλήθος ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ προβάλουν εικόνες από την απαράδεκτη κατάσταση στις δομές φιλοξενίας.
«Είναι το χειρότερο μέρος που έχω δει» λέει ο Λούκα Φοντάνα επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC. «Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η διαρκής βία απελπίζουν ακόμα και ανήλικους που ως λύση βλέπουν την απόδραση ή την αυτοκτονία».
«Παιδιά βιάζονται. Περιορισμένοι χώροι. Ανύπαρκτες τουαλέτες. Θα μπορούσατε να επιβιώσετε ως αιτών άσυλο στη Μόρια;» αναφέρει το διάρκειας 3:11″ βίντεο του Al Jazeera που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πριν λίγες ημέρες.
Η Λουίζ Ρολάν-Γκοσλέν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα λέει χαρακτηριστικά: «Το επίπεδο της βίας έχει αυξηθεί στη Μόρια, έχουμε δει κρούσματα σεξουαλικής βίας κατά ανδρών, γυναικών και παιδιών. Αρρωσταίνω να πάω στη Μόρια και να βάλω με τον νου μου ότι οι γονείς εκεί πρέπει να εκθέτουν κάθε μέρα τα παιδιά τους σε έναν τέτοιο κίνδυνο».
Κι όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, έχει λάβει σχεδόν 1,6 δις ευρώ (από το 2015 μέχρι σήμερα) προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής των 65.000 – 70.000 προσφύγων που παραμένουν σήμερα στην Ελληνική επικράτεια, ενώ η Τουρκία, κατά το ίδιο διάστημα, έχει λάβει 3 δις ευρώ για τα 3 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της.
Άμεση είναι η ανάγκη αντιμετώπισης της εκρηκτικής ανθρωπιστικής κρίσης και της συνεχούς εντεινόμενης κοινωνικής κρίσης σε πολλά νησιά του Αιγαίου, πλην όμως δεν μπορεί κανείς να μην σημειώσει ότι το Κράτος απέτυχε μέχρι σήμερα στην θέσπιση ενός θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ, την παρακολούθηση και την άσκηση ελέγχου στη διαχείριση κοινοτικών και εθνικών δημόσιων πόρων, καθώς και τη δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία κέντρων φιλοξενίας στη χώρα μας που να διασφαλίζουν τις αρχές της νομιμότητας, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Άραγε οι καταγγελτικές φωνές του παρελθόντος, γιατί έχουν σιγήσει πια;
*Ο Τάκης Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος στην Πάτρα με καταγωγή από την Δωρίδα