Υπάρχουν συνθήκες υγιεινής διαβίωσης σήμερα στο Μάτι; Τι έχει κάνει η πολιτεία για αυτό;
Του Δρ.Πάνου Α. Ευσταθίου *
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Έως και σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα αποτελέσματα για μετρήσεις της Ατμόσφαιρας και του Ύδατος που πιθανώς έχουν διεξαχθεί στην περιοχή Μάτι, όπου πριν από ένα μήνα περίπου υπήρξαν οι μεγάλες πυρκαγιές με 96 νεκρούς. Η ανάγκη μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας όπως, επίσης και ο καθορισμός χαρακτηριστικών στοιχείων επιμόλυνσης αυτής, από σωματίδια, βαρέα μέταλλα, αιθάλη, αμίαντος κ.λ.π, επισήμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα, έτσι ώστε να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την πολιτεία για την δυνατότητα παραμονής οικογενειών και ηλικιωμένων ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, γεωλόγος Χρήστος Ζερεφός, «…οι κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουν να μείνουν οι κάτοικοι στην περιοχή, θα διαμορφωθούν από τον Νοέμβριο και μετά».
Είναι γνωστό ότι αιωρούμενα σωματίδια, αμίαντος, διοξίνες και πολλές άλλες ουσίες που απελευθερώνονται σε μία πυρκαγιά, που δεν καίει μόνο δάσος, αλλά και σπίτια και οχήματα κα, είναι για τους ανθρώπους ιδιαιτέρως επιβλαβή στοιχεία, ιδιαίτερα για ευπαθείς και αδύναμους οργανισμούς, όπως τα παιδιά και τα άτομα τρίτης ηλικίας.
Ωστόσο, προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα θαλάσσιων υδάτων στην παράκτια ζώνη των πληγεισών, από την πρόσφατη πυρκαγιά, περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής (Άγιος Ανδρέας έως και Ραφήνα) επιστημονικό κλιμάκιο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πραγματοποίησε στις 02/08/2018 δειγματοληψία θαλασσινού νερού, και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.Τα αποτελέσματα κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που έχουν μετρηθεί σε διάφορες Ελληνικές θάλασσες. Δεν ανιχνευτήκαν οργανοχλωριωμένες ενώσεις. Αναμένονται τα αποτελέσματα βαρέων μετάλλων.
Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα υδάτων πόσιμου νερού στις πληγείσες περιοχές πραγματοποιήθηκαν δώδεκα (12) δειγματοληψίες ύδατος στις 26/07/2018, σε δημόσιες και ιδιωτικές βρύσες, εντός των ορίων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και οι τιμές των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων βρέθηκαν εντός των ορίων που απαιτούνται για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (ΦΕΚ 3282 Β/19-9-2017).Μετρήσεις όμως πόσιμου ύδατος στην περιοχή του κέντρου της πληγείσας περιοχής δηλαδή το Μάτι,δεν έχουν ανακοινωθεί και δεν γνωρίζουμε πραγματικά εάν μετά από την επαναλειτουργία του δικτύου ύδρευσης, το συγκεκριμένο πόσιμο νερό είναι κατάλληλο….
Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία Διαχείρισης της Κρίσηςστον τομέα της πληγείσας περιοχής και πρέπει να συντονίζονται από τον Τομέα Υγείας και τις λοιπές υπηρεσίες.
Το περιβάλλον θα επανέλθει. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό σύντομα, θα πρέπει οι συνάνθρωποι μας να στηριχθούν,ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για την διαβίωσή τους και δημιουργώντας προϋποθέσεις υγιούς περιβάλλοντος.