Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Πρωτογενής τομέας, η ατμομηχανή ανάπτυξης για την ορεινή Δωρίδα

Του Κωνσταντίνου Χαλιορή*

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η ποιότητα και όχι η ποσότητα κάνει την διαφορά

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η δυνατότητα ποσοτικής παραγωγής κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα, είναι μικρή λόγω μεγέθους. Οι ποιοτικοί δείκτες όμως, κατατάσσουν τα ελληνικά προϊόντα στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως.

Ενώ λοιπόν οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και οι επιχειρηματίες του κλάδου αποδεικνύεται ότι κάνουν καλά την δουλεία τους ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο δεν δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον για ένα τομέα που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του τόπου και δη η σημερινή κυβέρνηση που δείχνει να μην συγκινείται από την ιδιωτική πρωτοβουλία σε κανένα τομέα.

-- Διαφήμιση --

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Λιδωρικίου που μπορούν να αισθάνονται περηφάνια για της πρώτης ποιότητας κρέατα τους, καλούνται, που δεν θα έπρεπε, να διαχειριστούν ζητήματα όπως η αδυναμία έκδοσης αδειών λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων λόγω της λίμνης του Μόρνου.

Στο σύνολό τους οι κτηνοτρόφοι της Δωρίδας έρχονται αντιμέτωποι με την αδυναμία επαρκούς στελέχωσης της Δασικής Υπηρεσίας με αποτέλεσμα να καθυστερούν τραγικά οι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων. Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά η φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και η μείωση του ποσού της εξισωτικής αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους του ορεινού όγκου, δείχνουν ότι ο πρωτογενής τομέας δεν αντιμετωπίζεται με την δέουσα προσοχή από την πολιτεία.  

Οι αγρότες του κάμπου του Μόρνου από μεριάς τους, δείχνουν με τα χέρια δεμένα καθότι δεν δείχνει να ασχολείται ουδείς από τη πολιτεία με τις εργασίες αποπεράτωσης των εργασιών κατασκευής του δικτύου ανοικτών διωρύγων της πεδιάδας του Μόρνου.

Οι επιχειρήσεις που έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω από την παραγωγή και μεταποιούν ή τυποποιούν (Τυροκομεία, Μονάδες παραγωγής και εμπορίας πουλερικών, Μελισσοκομικές μονάδες κτλ) στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αντιμετωπίζουν δαιδαλώδη νομοθετικά πλαίσια, μειωμένα κίνητρα ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους, ελλειπή επιμόρφωση, παλαιά δίκτυα υποδομών μεταφοράς κ.ο.κ.

Θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί να συνεχίσουν οι υφιστάμενοι και γιατί να ξεκινήσουν οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Η απάντηση κατά την άποψη μου κρύβεται στην ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής γης που προσδίδει τεράστια υπεραξία.  Και μπορεί η μάχη με τους κρατιστές να δείχνει άνιση στην αρχή αλλά το τελικό αποτέλεσμα αποζημιώνει πάντα την υγιή επιχειρηματικότητα. Εξάλλου «ανήκομεν εις την δύσιν».

* Ο  Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής είναι Οικονομολόγος – M.Sc., Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν.Φωκίδας

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -