Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Μήνυμα από τον Πρωτοσύγκελο Ι.Μ.Φωκίδας Νεκτάριο Μουλατσιώτη για την Κυριακή της Σαμαρείτιδος

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

 

«Οἴδαμεν, ὅτι οὗτος ἐστίν ἀληθῶς ὁ σωτήρ τοῦ κόσμου, ὁ Χριστός»

Αγαπητοί μου αδελφοί. Ο Χριστός ανέστη.

Πόσα ωραία μηνύματα έρχεται και σήμερα ο Ευαγγελιστής Ιωάννης να μεταγγίσει στις καρδιές μας! Μηνύματα θεϊκά και ουράνια! Μηνύματα που όποιος τα εγκολπωθεί, θα αναφωνήσει μαζί με τον λαό της Σαμάρειας ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο πραγματικός Σωτήρας του κόσμου, αυτός είναι ο Μεσσίας που αναμέναμε. Διότι τα λόγια Του είναι απλά, κατανοητά και σβήνουν την δίψα κάθε ψυχής που ποθεί και αναζητά το αληθινό και αθάνατο νερό, αυτό που ξεδιψά κάθε κουρασμένο οδοιπόρο αυτής της ζωής.

-- Διαφήμιση --

Η φωνή του Ιησού Χριστού ηχεί ανά τους αιώνες: «Όποιος πιεί νερό από αυτό που θα του δώσω εγώ, δεν θα ξαναδιψάσει ξανά εις τον αιώνα». Κύριε, ποιό είναι το νερό που Εσύ προσφέρεις στον άνθρωπο και δεν θα ξαναδιψάσει ποτέ; Δώσε και σε μένα να πιώ. Διότι αυτό το νερό ποθώ και αναζητώ τόσο καιρό, αλλά δεν το βρήκα πουθενά! «Εγώ, παιδιά μου, είμαι το Ύδωρ το Ζων», μας απαντά ο Κύριος. «Εγώ είμαι η πηγή του αθάνατου νερού. Όποιος διψά και πεινά, εμένα αναζητεί, διότι εγώ είμαι το νερό και ο άρτος της ζωής. Εγώ είμαι η πηγή της Αιώνιας Ζωής». 

Αυτά τα λόγια είπε ο Ιησούς στην Σαμαρείτιδα αλλά και σε όλο τον λαό της Σαμάρειας και ο λόγος του Χριστού άλλαξε όλη τους τη ζωή. Η πρώτη γυναίκα που αλλάζει τρόπο ζωής στην περιοχή αυτή είναι η Σαμαρείτιδα, γι’ αυτό και λαμβάνει το όνομα Φωτεινή. Λαμβάνει αυτό το όνομα, διότι έζησε το δικό της, το προσωπικό της Πάσχα. Πέρασε από το σκοτάδι που ζούσε στο Φως. Έλαμπε πλέον η ζωή της ολόκληρη από το Φως του Χριστού, γι’ αυτό και Φωτεινή ονομάστηκε.

Μαζί της όμως άλλαξαν και τα παιδιά της. Και δεν άλλαξαν μόνο αυτά τρόπο ζωής, αλλά και όλοι οι κάτοικοι της Σαμάρειας, όχι μόνο επειδή είδαν την αλλαγή ζωής της Αγίας Φωτεινής, αλλά κυρίως, όπως οι ίδιοι ομολογούν, επειδή γνώρισαν προσωπικά τον ίδιο τον Ιησού. Γι’ αυτό και ομολόγησαν ότι αυτός είναι ο Σωτήρας του ανθρώπου, αυτός είναι ο Χριστός. Με τον ίδιο σκοπό μάς διαμήνυσε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην περικοπή που διαβάσαμε την Κυριακή του Θωμά, ότι καταγράφει αυτά τα ιερά γεγονότα, δηλαδή για να πιστέψουμε κι εμείς, ότι ο Ιησούς είναι ο μόνος  αληθινός Χριστός, ο πραγματικός Μεσσίας της ανθρωπότητας.

Αδελφοί μου ευλογημένοι,

Δύο χιλιάδες χρόνια πέρασαν από τότε που ήλθε ο Χριστός και άλλαξε την ζωή της Σαμαρείτιδος, αλλά και όλων των κατοίκων της Σαμάρειας. Εμείς πότε θα ακούσουμε επιτέλους την φωνή του Ιησού; Πότε θα εγκολπωθούμε τον Λόγο Του και θα φύγουμε από το σκοτάδι της αμαρτίας για να έλθουμε στο Φως της αλήθειας και της αρετής; Πότε θ’ αλλάξουμε τρόπο ζωής, χαρακτήρα, σκέψεις και πράξεις;

Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε ακόμα χωρίς να μας έχουν αγγίξει τα λόγια του Χριστού. Αυτό είναι φανερό σε όλους μας, διότι αν είχαμε μάθει να εφαρμόζουμε το θέλημα του Θεού, τότε η χώρα μας, η πόλη μας, το χωριό μας θα ήταν ένας μικρός Παράδεισος. Αντιθέτως όλοι βιώνουμε την ζωή μας ως μία επίγεια κόλαση. Όπως άλλαξε η Σαμάρεια και οι Σαμαρείτες, έτσι θα έπρεπε να είχαμε αναγεννηθεί και εμείς.

Αδελφοί μου, η Σαμαρείτιδα, η Αγία Φωτεινή, είναι παράδειγμα για όλους εμάς. Γνώρισε τον Χριστό, πίστεψε στον Χριστό, ακολούθησε τον Χριστό, αγάπησε τον Χριστό τόσο, ώστε εκείνη και οι συμπατριώτες της άλλαξαν τρόπο ζωής. Μετέτρεψαν την πόλη τους σε ένα μικρό επίγειο Παράδεισο. Έφυγαν από το σκοτάδι της κοσμικής και μάταιης ζωής και εισήλθαν στη ζωή του Χριστού, που είναι γεμάτη από αληθινό Φως και κάνει τα πρόσωπα όσων Τον ακολουθούν να λάμπουν από την μοναδική Χαρά που χαρίζει στον άνθρωπο μόνο ο Χριστός μας.

Αυτή την νέα ζωή της λατρείας του Θεού μας και της θυσιαστικής αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας ας ακολουθήσουμε κι εμείς, για να λάμψει η ψυχή και το πρόσωπό μας όπως ο ήλιος. Αμήν.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -