Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Ανταπόκριση Θανάσης Λουκόπουλος
Ανοιχτός παραμένει ο δρόμος για την διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων του Δήμου Δωρίδας από τις αρνητικές περιβαντολογικές και οικονομικές επιπτώσεις απ΄τη χρήση και λειτουργία της λίμνης του Μόρνου.
Τα αποτελέσματα της προσφυγής του Δήμου Δωρίδας στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και μπορούν, εφόσον συντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις, να σημάνουν την επανεκκίνηση όλων των διαδικασιών για την πραγματοποίηση μιας σειράς τεχνικών – περιβαντολογικών έργων, που θα αλλάξουν την περιοχή και τη ζωή των ανθρώπων ενώ θα δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Είναι τα έργα που δεν έγιναν ποτέ απ την κατασκευή του φράγματος του Μόρνου μέχρι σήμερα και για τα οποία υπάρχει μια διαχρονική ευθύνη όχι μόνο των αυτοδιοικητικών διοικήσεων αλλά πρωτίστως των ελληνικών κυβερνήσεων.
Η προσφυγή του Δήμου Δωρίδας συζητήθηκε την Τετάρτη 16/518 στην αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις απετέλεσε ένα κομβικό σημείο και σταθμό στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης. Και τούτο γιατί, με ομόφωνη απόφασης της Επιτροπής, το αίτημα του Δήμου μεταβιβάζεται στην αντίστοιχη Επιτροπή της Γενικής Διεύθυνσης της Commission, με την επισήμανση να γίνει πλήρη τεχνική επεξεργασία όλων των στοιχείων και των δεδομένων και στη συνέχεια να δοθούν γραπτές διευκρινήσεις στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είναι ιδιαίτερα θετικό γιατί όπως υπογράμμιζαν αρμόδια στελέχη είναι απ τις λίγες φορές που ζητείται από την Επιτροπή της Γενικής Διεύθυνσης της Commission,όχι μόνον να απαντήσει γραπτά αλλά να διερευνήσει σε βάθος το θέμα.
Εξίσου σημαντικό είναι το ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής του Κοινοβουλίου, Σουηδή Ευρωβουλευτής Cecilia Wikstrοm, ενώπιον της οποίας έγινε η ακροαματική διαδικασία συνοψίζοντας τις συνομιλίες που προηγήθηκαν, δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή θα στείλει εντός των επόμενων ημερών σχετική επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος στην Αθήνα, με την οποία θα του επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες της λειτουργίας της λίμνης χωρίς περιβαντολογικά έργα και θα του ζητά να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Θα τον καλεί όπως είπε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση κονδυλίων από τον Εθνικό και Κοινοτικό Προϋπολογισμό για την εκτέλεση όλων εκείνων των έργων που εναρμονίζονται με τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τον λόγο πήραν ο Δήμαρχος Δωρίδας Γ.Καπεντζώνης, ως αναφέρων, ο γερμανός Ευρωβουλετής Peter Jahr που είναι και ο Επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, στην Επιτροπή-καθώς και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, Νότης Μαριάς και Σοφία Σακοράφα.
Και οι τρεις Ευρωβουλευτές υποστήριξαν το αίτημα του Δημάρχου Δωρίδας και στηλίτευσαν την παντελή έλλειψη των απαραίτητων έργων που θα ισορροπούν το οικοσύστημα της περιοχής και θα επιτρέπουν την ομαλή συνέχιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Στην πεντάλεπτη παρέμβασή του ο Δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης προέβαλε το αδιάσειστο επιχείρημα ότι είναι αδιανόητο να λύνεται το πρόβλημα υδροδότησης του λεκανοπεδίου Αττικής των 5.000.000 κατοίκων σε βάρος μιας φτωχής περιοχής η οποία περιμένει τη συνδρομή της κυβέρνησης και της Commission για να εκλείψουν οι καταστροφικές συνέπειες.
Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι η αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γ.Καπεντζώνη, τους δημοτικούς συμβούλους Π.Σπυροπούλου , Γ.Λάγιο και δύο διοικητικά στελέχη του Δήμου, πριν την εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, είχαν σειρά επαφών με τους Ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Μ.Κεφαλογιάννη, Νίκο Ανδρουλάκη, Κ.Χρυσόγονο, Γ.Παπαδάκη και Μ.Κύρκο.
Όλοι οι Ευρωβουλευτές υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν ώστε να δοθεί συνέχεια και να μην παραπεμφθεί το θέμα στις γνωστές γραφειοκρατικές καλένδες.