Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Γεωπολιτικός ρόλος με κόντρα οικονομία ;

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

 

 

Η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας και η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, είναι το χαρτί στο οποίο πρέπει να πιστέψει και να παίξει πλέον σοβαρά η Ελλάδα, προκειμένου να αξιοποιήσει και να απολαύσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο που φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει στην περιοχή.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή ευκαιρία, με βάση τη γεωπολιτική συγκυρία, η οποία ωστόσο απαιτεί μία συγκροτημένη και όχι μία σχεδόν διαλυμένη οικονομία. Μία αξιόπιστη οικονομία, που θα μπορέσει να προσελκύσει κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις.

Ο συσχετισμός των δυνάμεων σήμερα, όπως αντανακλάται στην περιοχή, ευνοεί την Ελλάδα.Αρκεί να προσπαθήσει και η ίδια να αναδιατάξει την οικονομία της, στην προοπτική μίας βιώσιμης ανάπτυξης, μακριά από τις πληγές του παρελθόντος. Υπολογίσιμος παίκτης δεν γίνεσαι και δεν περπατάς μακριά χωρίς γερή οικονομία.

-- Διαφήμιση --

Χωρίς την ανάπτυξη, η χώρα θα παραμένει πάντα αδύνατη και ευάλωτη στις κρίσεις κάθε μορφής,ο ασθενής κρίκος στη γραμμή των ευρωπαικών συνόρων και στο επίκεντρο των συμφερόντων της εύφλεκτης ανατολικής Μεσογείου.

Αντιθέτως, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί στον κρίσιμο παράγοντα σταθερότητας της περιοχής. Σε περιφερειακό παίκτη- εργαλείο και για την Αμερική και για την Ευρώπη, σε μία περιοχή που οι δυνάμεις αναδιατάσσονται ραγδαία.

Είναι πράγματι μία σπουδαία ευκαιρία. Αφενός η γεωπολιτική ρευστότητα που επικρατεί ακόμη στα Βαλκάνια (επιχειρούμενη διείσδυση της Ρωσίας) και αφετέρου η ρήξη στη συνεννόηση της Δύσης με την Τουρκία (εξαιτίας μίας αγρίως αλαζονικής επιθετικότητας), είναι εξελίξεις που λειτουργούν αναφανδόν υπέρ της Ελλάδας.

Επιπλέον βεβαίως συνηγορούν για τη χώρα μας, οι ισχυρές συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την Κύπρο (με Αμερική, Ισραήλ και Ευρώπη) για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου. Είναι μία άλλη λοιπόν πραγματικότητα. Αρκεί βεβαίως να φανούμε υπεύθυνα έξυπνοι, ξεκινώντας φυσικά από την οικονομία. Εγκαταλείποντας κατ΄ αρχάς αντιλήψεις πολιτικής διαχείρισης πουοδήγησαν στη χρεοκοπία.

Η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει όντως να αλλάξει τη μοίρα της και με βάση τη συγκυρία, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς μία οικονομία υγιή, που θα στηρίζεται σε παραγωγικές βάσεις.Είναι αστείο να νομίζει κανείς ότι η χώρα μπορεί  να θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη, σε μία τόσο συγκρουσιακή σκακιέρα, όταν η οικονομία της παραμένει αναξιόπιστη.

Δίχως μία γερή οικονομία, ακόμη και εάν παρέχεις στις μεγάλες δυνάμειςτις καλύτερες διευκολύνσεις,θα είσαι ενός τύπου προτεκτοράτο και όχι μία σύγχρονη χώρα, με προσδοκίες και στόχους. Η οικονομία είναι το πρώτο ζητούμενο, το κλειδί και η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα.

Η ανάκαμψη και κυρίως η ανάπτυξη της οικονομίας σε διατηρήσιμες γραμμές, δεν αποτελεί από την άλλη καθόλου εύκολη υπόθεση, ένα αναλώσιμο προεκλογικό σύνθημα. Χρειάζεται δουλειά, συνέπεια και επιμονή.

Πρωτίστως χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Αλλαγή αντιλήψεων από τα πολιτικά κόμματα και από την ίδια την κοινωνία η οποία εθίσθηκε (και δυστυχώς εξακολουθεί να εθίζεται) στο πελατειακό σύστημα. Χρειάζεται συνεννόηση, ένα σχέδιο προτεραιοτήτων για τα τόσα προβλήματα που ταλανίζουν ακόμη την ελληνική οικονομία, 10 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 !

Η ανάπτυξη χρειάζεται επίσης την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, απέναντι στους ευρωπαϊκούς  θεσμούς και το διεθνές περιβάλλον. Χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, αυτό είναι το βασικό καύσιμο για την προοπτική μίας οικονομίας.

Χρειάζεται  σεβασμός σε όλους αυτούς που γεννούν εθνικό πλούτο, που δημιουργούν δηλαδή θέσεις εργασίας και εισοδήματα, κέρδη και φόρους, που παράγουν, που ερευνούν και καινοτομούν, που εξάγουν, που ρισκάρουν κεφάλαια για το περισσότερο ή για το καλύτερο.

Χρειάζεται δηλαδή ενθάρρυνση, στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα (που πολλές φορές  την υπονομεύει) αλλά και από την κοινωνία. Αυτή είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη.

*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -