- Διαφήμιση -
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Άρθρο του Κωνσταντίνου Χαλιορή *![]()
Η πρώτη μου επαφή με ομογενείς του εξωτερικού ήταν περίπου πριν πέντε χρόνια στο Düsseldorf της Γερμανίας στο πλαίσιο ενός επαγγελματικού ταξιδιού στη Βόρεια Ρηνανία.
Η Ελληνική κοινότητα στην περιοχή εκτός από πολυάριθμη, αποτελεί σημαντικό πνευματικό και αναπτυξιακό παράγοντα. Στον ελεύθερο χρόνο μου επισκέφθηκα την ενορία του Αγίου Ανδρέα που είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πανοσιολογιότατο Θεοφάνη Λάππα αλλά και μέλη της Ελληνικής κοινότητας.
-- Διαφήμιση --
Μία μέρα αργότερα η επαφή μου με μαθητές του δίγλωσσου σχολείου της πόλης με βοήθησαν να καταλήξω στο συμπέρασμα που από καιρό έτεινα να καταλήξω. Ότι δηλαδή οι ομογενείς του εξωτερικού δεν είναι οι ‘βολεμένοι πατριώτες’ που ετράπησαν σε φυγή μακριά από την δύσκολη καθημερινότητα της πατρίδας μας. Αντ’ αυτού, αποτελούν συμπατριώτες μας με έντονη πατριωτική συνείδηση, που επιλέγουν να μιλούν την Ελληνική γλώσσα πλην του εργασιακού τους ωραρίου, τηρούν με ευλάβεια τα ήθη και έθιμα της χώρας μας, παρακολουθούν καθημερινά ειδήσεις Ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, ενημερώνονται από Ελληνικές ιστοσελίδες για τις εγχώριες εξελίξεις και για να μην μακρηγορώ, η καθημερινότητα τους δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από την δική μας που μένουμε στην Ελλάδα.
Η γνώση τους για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα είναι βαθιά και οι προτάσεις τους για την άσκηση πολιτικής είναι σύγχρονες και ριζοσπαστικές. Στο ερώτημα μου εάν θα επέστρεφαν στην πατρίδα, αφοπλιστικά απαντούν ότι θα το έκαναν με πρώτιστη προϋπόθεση μία αξιοπρεπή εργασία και δευτερευόντως την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων που και εμείς οι ίδιοι θέλουμε με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Προσέξτε, δεν μου αναφέρθηκαν σε μισθούς και οικονομικά μεγέθη διαβίωσης. Γιατί μη ξεχνάμε ότι οι μισθοί που λαμβάνουν στην αλλοδαπή είναι μεν διπλάσιοι και τριπλάσιοι, αλλά και το κόστος διαβίωσης είναι εξίσου πολλαπλάσιο.
Οι ομογενείς και όσοι μετανάστευσαν καταμεσής της κρίσης είναι Έλληνες γιατί αισθάνονται Έλληνες. Η αγάπη τους για την μητέρα πατρίδα είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική. Προσωπικά δεν θυμάμαι το εαυτό μου ποτέ να δακρύζει μιλώντας για την πατρίδα μου. Αυτό είναι αρκετό εύχομαι για όλους αυτούς που κρίνουν την επιλογή της μετανάστευσης σαν αντιπατριωτική κίνηση.
Η πρόταση νόμου της ΝΔ για το θέμα της ψήφου των ομογενών αλλά και αυτών που έφυγαν καταμεσής της κρίσης για χώρα του εξωτερικού, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας, είναι ξεκάθαρη. Τόσο ξεκάθαρη που ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ως υπουργός της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή τότε, προσπάθησε να ψηφιστεί σαν νόμος του κράτους. Δεν τα κατάφερε γιατί δεν επετεύχθη η απαραίτητη συναίνεση της τότε αντιπολίτευσης.
Σήμερα, δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες παραμένει στο συρτάρι του προέδρου της βουλής το νομοθετικό πλαίσιο για την ψήφο των ομογενών μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε εκ νέου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρόεδρο αυτή την φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να δώσουμε αυτό το δικαίωμα, όχι μόνο στους ομογενείς οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εδώ και δεκαετίες αλλά και στους νέους ανθρώπους οι οποίοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες, έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης. Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα πρέπει επιτέλους να κατοχυρωθεί νομοθετικά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί η πρόταση νόμου δεν έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή. Και ελπίζω μετά το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει και ο ίδιος αντιληφθεί πόσο σημαντικό θα είναι να χορηγήσουμε αυτό το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδος».
Ας ευχηθούμε αυτή την φορά να επικρατήσει η λογική και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να σταθεί το ύψος των περιστάσεων. Το δίκαιο αίτημα 500.000 μεταναστών κατά την τελευταία εξαετία, που συνοδεύει το από πολλά χρόνια πίσω ίδιο αίτημα των πολλών ομογενών, δεν μπορεί να περνάει σύριζα από τα αυτιά μερίδας πολιτικών. Τον ίδιων πολιτικών που κατά σύμπτωση αναγνωρίζουν το δικαίωμα σε δεκαπέντε χρονών παιδιά να αυτοπροσδιορίζουν την ταυτότητα φύλλου και προτίθενται να δώσουν δικαίωμα ψήφου σε δεκαεπτά χρονών εφήβους.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα EUROPOLITIS , την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα εφημερίδα των ομογενών στην Ευρώπη
- Διαφήμιση -