Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Πού οδήγησε η τρέλα Κατρούγκαλου…

  Του Ζώη Τσώλη *

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό

Να λοιπόν που φτάσαμε ξανά στην αξιολόγηση. Θέλει δεν θέλει η κυβέρνηση, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε και θα δημιουργεί ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου.

Και αυτό γιατί μπορεί το 2016 να ήταν μια λύση απελπισίας να ρίξει όλους τους ασφαλισμένους σε ένα υπερταμείο, να κόψει οριζόντια τις συντάξεις του μέλλοντος κατά 30%, 40% ή και 50% και να αυξήσει τις εισφορές, αλλά έπρεπε να γνωρίζει ότι θα τα βρει μπροστά της.

Όπως στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, γιατρών και δικηγόρων. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων φορολογήθηκε πιο βαριά από όλους πέρυσι όταν κλήθηκαν να καταβάλουν για εισφορές 32% επί των εισοδημάτων που είχαν δηλώσει το 2015.

-- Διαφήμιση --

Όμως έξυπνοι άνθρωποι είναι – της πιάτσας ή των επιστημών – και το 2016 απλά φρόντισαν να προσαρμοστούν. Να κρύψουν εισοδήματα ή να περιορίσουν το δηλωθέν εισόδημα στην Εφορία (αυξάνοντας τις δαπάνες) σε ποσοστό, όπως φάνηκε στις εφετινές δηλώσεις, πάνω από 25%.

Άρα στα δημόσια ταμεία θα μπουν εφέτος λιγότερα έσοδα και από φόρους και από εισφορές.

Αυτό που αντιλαμβάνονταν όλοι οι ασφαλισμένοι το κατάλαβαν μετά από έναν χρόνο η ηγεσία και η ιεραρχία του υπουργείου Οικονομικών και τώρα αναζητούν λύσεις ώστε να δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα από τους 600.000 «ζωντανούς» επαγγελματίες.

Μόνο που είναι αργά. Η αγορά έχει προσαρμοστεί, οι συναλλασσόμενοι έχουν συνηθίσει να μη ζητούν αποδείξεις, αφού σε κάθε συναλλαγή θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%, ενώ δεν θα έχουν καμία έκπτωση στον δικό τους φόρο εισοδήματος.

Η μόνη οδός διαφυγής λοιπόν από την «παγίδα» της υπερφορολόγησης που οδηγεί στη φοροδιαφυγή είναι να αλλάξει και πάλι ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών. Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, σε καμία χώρα του κόσμου ο ασφαλισμένος δεν πληρώνει και τις εισφορές που αναλογούν στον εργαζόμενο και τις εισφορές που αντιστοιχούν στο μερίδιο του εργοδότη.

Μόνο στην Ελλάδα οι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και ως εργαζόμενοι και ως εργοδότες και κάπως έτσι το άθροισμα των εισφορών έφτασε στο 32% του εισοδήματος. Και μαζί με τους φόρους πρέπει να δώσουν στο κράτος το 80% του εισοδήματος.

Αυτό είναι απλώς μια τρέλα…

  • Ο Ζώης Τσώλης είναι δημοσιογράφος στο ΒΗΜΑ

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -