Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Πολύς ντόρος γίνετε το τελευταίο διάστημα για τα Δημοτικά λιμενικά ταμεία, μια πρόβλεψη του Καλλικράτη για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων. Το πρόβλημα είναι ότι ο ντόρος δημιουργείτε περισσότερο για τον τόπο χωροθέτησης και τα μέλη του ΔΣ, ενώ θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο χρόνο και στις δράσεις.
Κάπως έτσι κύλησε αρκετός χρόνος, αλλά η ίδρυση του δημοτικού λιμενικού ταμείου Δωρίδος είναι γεγονός και παρά τα όποια προβλήματα για την έδρα και το ΔΣ, είναι έτοιμο να λάβει δράση. Δυστυχώς και το δημοτικό λιμενικό ταμείο Δελφών φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο παράδειγμα, με τις διαφωνίες να καθυστερούν την όλη διαδικασία, αντί να σχεδιάζεται η βέλτιστη αξιοποίησή του.
Βασικές δράσεις των λιμενικών ταμείων είναι η διοίκηση της χερσαίας ζώνης των λιμένων και των παραλιών και η οικονομική διαχείριση των Λιμενικών Τελών. Δράσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ως και περιττή την ύπαρξή τους, αν μέσα στην όλη διοίκησή δεν περιλαμβανόταν η αξιοποίηση των χώρων. Έτσι για παράδειγμα η μαρίνα των Τριζονίων που έχει αφεθεί στη μοίρα της τα τελευταία χρόνια θα μπορεί να αξιοποιηθεί προσελκύοντας επενδυτές για να αναλάβουν τη διαχείρισή της με άμεσα αποτελέσματα τόσο στο Δήμο Δωρίδος (εισροή εσόδων), όσο και στην ευρύτερη περιοχή με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.
Επίσης σαν δημοτικός φορέας μπορεί να αξιοποιήσει και προγράμματα Leader (τοπικά προγράμματα του ΕΣΠΑ), όπου για παράδειγμα θα μπορούσε να αναλάβει την δημιουργία τεχνητών υφάλων στοχεύοντας στη δημιουργία τόσο καταδυτικού όσο και αλιευτικού τουρισμού, αξιοποιώντας τι άλλο από τα βυθισμένα σκάφη που ήδη υπάρχουν στη μαρίνα Τριζονίων, πετυχαίνοντας εξοικονόμηση και πλήρη εκμετάλλευση των λιγοστών πόρων του Δήμου.
Τέλος σε συνεργασία με το μελλοντικό λιμενικό ταμείο Δελφών, αλλά και όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά δημοτικά λιμενικά ταμεία των δήμων του Κορινθιακού κόλπου, θα μπορούσε να προχωρήσει σε σχεδιασμό βελτίωσης και κατασκευής εγκαταστάσεων για την προώθηση της κρουαζιέρας, ώστε κρουαζιερόπλοια πού ήδη δένουν στην Ιτέα να αξιοποιούν και άλλα σημεία ενδιαφέροντος όπως στο Αίγιο (και να επισκέπτονται τα ιστορικά Καλάβρυτα) τη Ναύπακτο, το Γαλαξίδι κλπ.
Κρουαζιερόπλοια που θα μπορούν να κινούνται όλο το χρόνο στον Κορινθιακό μιας και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι τόσο ακραίες όσο στα ελληνικά πελάγη, και θα προσφέρουν τουριστικά πακέτα από θρησκευτικό τουρισμό φιλοξενώντας τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν τα μοναστήρια μας, χειμερινό τουρισμό με σκιέρ που θα μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ χιονοδρομικού Παρνασσού και Καλαβρύτων, και πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού όπως περιπατητικού, αρχαιολογικού, φυσιολατρικού κλπ.
Δράσεις όπως οι παραπάνω αλλά και πολλές άλλες, τόσο απαραίτητες για την περιοχή μας, άμεσα αναγκαίες μπορούν να σχεδιαστούν από λιμενικά ταμεία που συστήθηκαν ή θα συσταθούν για τους σωστούς λόγους.
* Ο Θάνος Ασημάκης είναι Απόφοιτος Οικονομικής &Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου, Στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών