Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Καίγεται το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 30 λεπτά

Γ.Καπεντζώνης : Μαύρη μέρα για τη Δωρίδα και την Ορθοδοξία


Φωτο Θ.Αλεξανδρής


                                                          ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι και καίγεται το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από δύο ξυλόσομπες και άλλες από τον καυστήρα και αμέσως πήραν φωτιά τα κελιά τα οποία καίγονται.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες κάνουν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα για να περισώσουν ότι μπορούν ενώ επιτόπου έχουν φτάσει και συνεργεία από τον Δήμο.

Το σίγουρο είναι ότι όλα σχεδόν τα κελιά έχουν αποτεφρωθεί και η προσπάθεια
γίνεται να σωθεί η εκκλησία και τα οστεοφυλάκια που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Μοναστηριού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει σωθεί αφού απομακρύνθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ενώ κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τις καλόγριες.

Νεότερη ενημέρωση ώρα 15:10
Όλα τα κελιά έχουν καταστραφεί. Έχουν μείνει πλέον οι πέτρινοι τοίχοι.

Έχουν σωθεί οι δύο εκκλησίες μέχρι στιγμής και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μη φτάσει σ΄ αυτές η φωτιά.

Εκτός από την εικόνα της Παναγίας και τα οστεοφυλάκια έχουν σωθεί και κάποια από τα ιστορικά αρχεία το Μοναστηριού.

Νεότερη ενημέρωση  15:30
Εκτός των τεσσάρων πυροσβεστικών από τη Ναύπακτο φθάνουν και αρκετά ακόμα από την Πάτρα και το Μεσολόγγι ενώ επιτόπου βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας από την Πάτρα που κατευθύνει τις προσπάθειες των ανδρών της πυροσβεστικής.

Μέχρι στιγμής κίνδυνος να περάσει η φωτιά και στο δάσος της Βαρνάκοβας δεν υπάρχει ενώ μετά από σύσκεψη που είχαν οι επιτελείς της πυροσβεστικής με το κέντρο ελέγχου, η παρέμβαση πυροσβεστικών αεροπλάνων αποκλείστηκε γιατί τα μεγάλα φορτία νερού που θα έριχναν θα ισοπέδωναν εντελώς το Μοναστήρι.

Οι καμπάνες των γύρω χωριών χτυπούσαν συνέχεια για ενημέρωση του κόσμου και πλήθος Δωριέων (εκατοντάδες) βρίσκονται γύρω από το Μοναστήρι και κύρια στο μεγάλο πάρκινγκ εάν χρειαστεί να βοηθήσουν.

Νεότερη ενημέρωση 16:00
Παρ΄ ότι έχουμε μια ύφεση στη φωτιά τα πράγματα δεν είναι ακόμα ασφαλή όπως δήλωσε στο DORIDA NEWS  ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος Κώστας Κυριαζόπουλος που συντονίζει το έργο των πυροσβεστών.

Κι αυτό γιατί σπάνε δεξαμενές πετρελαίου που χύνονται προς το δάσος με κίνδυνο να πάρει φωτιά όλο το δάσος.

Γιαυτό και τα πυροσβεστικά ρίχνουν ειδικό αφρό ώστε να καλύψουν τα έφλεκτα υλικά, βενζίνες και πετρέλαια όπως μας είπε ο κ. Κυριαζόπουλος.

Επιτόπου έχουν φθάσει και ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος καθώς και ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας Ιερόθεος ενώ στη μάχη για τη διάσωση αντικειμένων από τη Μονή βρίσκονται και μοναχοί από τον Μοναστήρι Τρικόρφου με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο.

Γ.Καπεντζωνης : Μαύρη μέρα για τη Δωρίδα

Στο Μοναστήρι βρέθηκε και ο Δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης, παρ΄ότι άρρωστος και κλινήρης, συντονίζοντας από πλευράς του Δήμου τις απαραίτητες ενέργειες.

Φανερά συγκινημένος μας δήλωσε ότι “σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για την Δωρίδα και την Ορθοδοξία. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε αυτό που αντικρίζουμε. Ευτυχώς η Παναγία βοήθησε και δεν θρηνήσαμε θύματα”.

Επικοινώνησε αμέσως με τον Περιφερειάρχη Κ.Μπακογιάννη, που τον ενημέρωσε ώστε να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες  αποκατάστασης του Μοναστηριού, μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Επίσης έδωσε εντολή να εφοδιαστούν οι πυροσβέστες που θα μείνουν επι τόπου όλη τη νύχτα, με φαγητά, νερά και ότι άλλο χρειαστούν και τους ευχαρίστησε μαζί με την ηγεσία τους για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ακόμα ενημέρωσε τις μοναχές, που θα μείνουν πλέον από σήμερα το βράδυ στο μετόχι του Μοναστηριού στην Παραλία Σεργούλας, να τις προμηθεύσει ο Δήμος με τρόφιμα και ότι άλλο θελήσουν.

Ο Δήμαρχος έδωσε εντολή στις τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου να είναι σε ετοιμότητα ώστε μόλις αποχωρήσουν οι πυροσβέστες σε μία ή δύο ημέρες να καταγράψουν άμεσα όλες τις ζημιές και την διαμορφωθείσα νέα κατάσταση στο Μοναστήρι και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Φωκίδας και την Μητρόπολη να συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις.

Είναι συγκινητική μας δήλωσε ο Δήμαρχος η ανταπόκριση του λαού της Δωρίδας που βρέθηκε μαζικά από την πρώτη στιγμή δίπλα στο αγαπημένο του Μοναστήρι για να βοηθήσει με όποιο τρόπο χρειαστεί και είναι βέβαιος ότι με την στήριξή του πολύ σύντομα θα καταφέρουμε να το αναστυλώσουμε και να το κάνουμε ακόμα καλύτερο.

Δείτε φωτογραφίες από αέρος του Npress.gr

 

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -