Χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά
ποταμός ο Δήμαρχος μιλά έξω απ΄ τα δόντια για τα σημαντικά προβλήματα αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης
που έχει ο Δήμος της Δωρίδας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ
ΠΕΡΙΚΛΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟ
Πλησιάζοντας στα μισά της θητείας της Δημοτικής Αρχής συζητήσαμε με τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη εφ΄ όλης της ύλης για όλα όσα σημαντικά αφορούν τον Δήμο και την καθημερινότητα των Δημοτών.
Βαθύς γνώστης των αυτοδιοικητικών θεμάτων ο Δήμαρχος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του θέσαμε χωρίς να μασά τα λόγια του, έτσι ώστε ο δημότης της Δωρίδας να γνωρίζει πως διαμορφώνεται η κατάσταση στη περιοχή του, στο χωριό του, στο σπίτι του και τι μπορεί να περιμένει.
Τι μπορεί να περιμένει για θέματα ανάπτυξης, υποδομών, υγείας, ασφάλειας, καθαριότητας, αθλητισμού, εσόδων, παροχών και καθημερινότητας.
Κι ακόμα για την συνεργασία του Δήμου και του Δημάρχου με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την ανάθεση εκτέλεσης των διαφόρων έργων, τις σχέσεις του και τη συνεργασία με την εκκλησία, αλλά και τα “εσωτερικά” της παράταξής του που μερικές φορές βγαίνουν προς τα έξω κάποιες γκρίνιες.
ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ
Π.Λ. Κύριε Δήμαρχε καλησπέρα σας και ευχαριστούμε θερμά που μας δίνετε τη δυνατότητα αυτής της συνέντευξης. Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με το επίκαιρο θέμα των αντισταθμιστικών της Λίμνης του Μόρνου. Διακρίνουμε μία έντονη κινητικότητα της δημοτικής αρχής τον τελευταίο χρόνο.
Γ.Κ. Κύριε Λουκόπουλε σας ευχαριστώ και εγώ από τη μεριά μου για την πρόσκληση. Αναφορικά με το ερώτημά σας, αντιλαμβάνεστε και ο ίδιος ότι το τεράστιο θέμα των αντισταθμιστικών δεν μπορεί να καλυφθεί από μία σύντομη αναφορά σε μία συνέντευξη. Αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της περιοχής εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Είναι επίσης πολύ ξεκάθαρα ένα δίκαιο αίτημα του οποίου όμως οι πρακτικές διεκδίκησης μέχρι σήμερα δεν έφεραν αποτελέσματα. Εμείς ως δημοτική αρχή αναδείξαμε ξανά αυτό το δίκαιο αίτημα, επωφελούμενοι φυσικά και του γεγονότος ότι πλέον ο δήμος Δωρίδος έχει μία ενιαία έκφραση και η λίμνη του Μόρνου ανήκει αποκλειστικά στα διοικητικά μας όρια.
Η στρατηγική που έχουμε αναπτύξει, ακολουθήσει και θέσει στο δημοτικό συμβούλιο έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Αρχικά σας αναφέρω ότι πλέον υπάρχει αρραγές και κοινό μέτωπο μέσα στον Δήμο από όλους μας. Σας θυμίζω ότι κατά το παρελθόν πολλές από τις προσπάθειες διεκδίκησης δεν έφεραν αποτέλεσμα διότι δεν υπήρχε κοινή γραμμή από την πολιτική κατά βάσει ηγεσία του τόπου.
Σε δεύτερο βαθμό, έχουμε αναπτύξει συμμαχίες με άλλες περιοχές και δήμους που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με εμάς και κοινές αξιώσεις, με πρώτη την Ναυπακτία και εν συνεχεία με άλλους Δήμους όπως του Ορχομενού, Θήβας και Μαραθώνα, που ταυτιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό. Συνεργαζόμαστε από κοινού για την διεκδίκηση αυτού του πάγιου αντισταθμιστικού τέλους για τις περιοχές μας.
Επιπρόσθετα, πραγματοποιήσαμε ως οφείλαμε συναντήσεις και καταθέσαμε τις απόψεις μας στην κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου για την αυτοδιοίκηση Υπουργείου Εσωτερικών, αναπτύσσοντας θα έλεγα μια ευρύτατη συνεργασία με τις υπηρεσίες, τα στελέχη και τον ίδιο τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Στην συνέχεια ενημερώσαμε αντιπροσωπίες όλων των πολιτικών κομμάτων, είτε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είτε σε επίπεδο τομεαρχών, μιας και μην ξεχνάτε, ότι το εν λόγω θέμα αφορά την ύδρευση του μισού πληθυσμού της χώρας. Κινούμαστε σε όλα τα επίπεδα ταυτόχρονα και παράλληλα, προσπαθώντας να πείσουμε για το αυτονόητο!
Π.Λ. Τι αποκομίσατε ως αίσθηση από της συναντήσεις σας με την πολιτική ηγεσία του τόπου;
Γ.Κ. Ότι όλοι οι πολιτικοί φορείς στηρίζουν το δίκαιο αίτημα μας, κάτι που μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε δυναμικά προς την διεκδίκηση του αυτονοήτου που σας ανέφερα και προηγουμένως.
Π.Λ. Το θέμα δηλαδή όταν ωριμάσει θα φτάσει στο κοινοβούλιο;
Γ.Κ. Έχει φτάσει ήδη. Έχουν ήδη κατατεθεί ερωτήσεις. Σε συνέχεια τα κόμματα μέσω αναλυτικών στοιχείων που η δημοτική αρχή κατέθεσε στις συναντήσεις που αναφέραμε, θα προβούν σε νεότερες ερωτήσεις και επερωτήσεις. Έχουμε την διαβεβαίωση των περισσοτέρων. Ακόμα και στο σημείο να υπογράψουν την σχετική τροπολογία όταν με το καλό έρθει.
Π.Λ. Είστε σε θέση να μας δώσετε κάποιο στοιχείο αναφορικά με το οικονομικό όφελος της διεκδίκησης;
Γ.Κ. Επιτρέψτε μου σύντομα να ξεκαθαρίσουμε γιατί αναφερόμαστε στο αυτονόητο. Βάσει του ηθικού δικαίου, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όταν ένας φυσικός πόρος φεύγει από μία περιοχή, θα πρέπει να υπάρχει αντιστάθμισμα για αυτήν. Δυστυχώς η Ελληνική νομοθεσία δεν το προβλέπει αυτό. Θα εναρμονιστεί όμως με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία αναγκαστικά.
Επίσης η περιοχή μας και κυρίως αυτή της δημοτικής ενότητας Λιδορικίου, υφίσταται πολλές αρνητικές συνέπειες από την ύπαρξη της τεχνίτης λίμνης του Μόρνου, που έχουν να κάνουν με μία γενικότερη αντιαναπτυξιακή προοπτική, λόγω των αυστηρών περιορισμών γύρω από την λίμνη. Αυτές οι αρνητικές συνέπειες θα συνοδεύουν εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και όλες τις επόμενες γενεές, χωρίς κανένα αντιστάθμισμα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν έχει καμία λογική.
Ο Δήμος Δωρίδος σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία, κάνει τους υπολογισμούς του. Καταλήγουμε βάσει επιχειρηματολογίας να διεκδικήσουμε συγκεκριμένο ποσό. Επειδή όμως το ποσό αυτό αφενός θα αργήσει να οριστικοποιηθεί, αφετέρου θα μπορούσε να διεκδικηθεί σε μία περίοδο με ευνοϊκότερο οικονομικό κλίμα για την χώρα, έχουμε ζητήσει το ποσό του ενός λεπτού (0,01 ευρώ) για κάθε κυβικό μέτρο (m3) νερού που φεύγει από την περιοχή μας. Είναι θεωρούμε συμβολικό το τίμημα. Ένα ελάχιστο τίμημα για τον κύκλο εργασιών της εταιρείας που διαχειρίζεται το νερό, αλλά για εμάς είναι σημαντικότατος πόρος που θα ακολουθεί και τις επόμενες γενεές. Για τον Δήμο Δωρίδας μιλάμε για ένα αντιστάθμισμα περίπου στα 2.000.000 ευρώ ετησίως, δεδομένου ότι διοχετεύει στο δίκτυο περίπου 200.000.000 κυβικά μέτρα (μ3) νερού. Θα πολλαπλασιαστούν τα έσοδα του δήμου για καθημερινές ανάγκες, μικρό-έργα, υποδομές, κλπ, κατά έξι (6) φορές. Τα έσοδα του δήμου σήμερα δεν ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ, από κρατικές χρηματοδοτήσεις για έργα και υποδομές.
ΕΣΟΔΑ
Π.Λ. Μιας και αναφερθήκατε στα έσοδα από κρατικές χρηματοδοτήσεις, τι περικοπές εσόδων είχε ο δήμος τα τελευταία χρόνια που η χώρα έχει βυθιστεί στην κρίση.
Γ.Κ. Κύριε Λουκόπουλε η μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, κάθε άλλο φορέα δημόσιας διοίκησης όπως υπουργεία, οργανισμούς, ΔΕΚΟ κ.α. Αγγίζει το 70%. Το 2010 η κρατική επιχορήγηση προς τον Δήμο μας ήταν περίπου 1.500.000 ευρώ. Σήμερα είναι 400.000 ευρώ. Αναφέρομαι σε απόλυτους αριθμούς γιατί μόνο τότε γίνεσαι κατανοητός.
Υπάρχει ο δρόμος και η πολιτική επιλογή της μεμψιμοιρίας. Εμείς δεν επιλέγουμε αυτόν. Επιλέγουμε τον δρόμο της αυτοσυντήρησης και της αξιοποίησης του δυναμικού των πόρων μας. Και αυτός είναι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας.
Τα φυσικά και γεωγραφικά μας πλεονεκτήματα πρέπει να αξιοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν. Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από την συνεχόμενα συρρικνούμενη κρατική χρηματοδότηση. Στόχος μας είναι τα ιδία έσοδα του Δήμου να ξεπεράσουν τα έσοδα από κρατικές χρηματοδοτήσεις. Σημειωτέον τα ιδία έσοδα του δήμου, το 2010 δεν ξεπερνούσαν τα 70.000 ευρώ.
Π.Λ. Πώς μπορεί να επιτευχτεί αυτό ώστε να καταστήσετε έναν Δήμο εύρωστο και αυτάρκη; Υπάρχει και αντίστοιχη ανταπόκριση των πολιτών στις υποχρεώσεις τους;
Γ.Κ. Ξεκινώ από το τελευταίο. Η οικονομική ανταπόκριση των δημοτών αναφορικά με τις πληρωμές τους στις παρεχόμενες υπηρεσίες από τον Δήμο, είναι εξαιρετική και τους ευχαριστώ δημόσια. Αναφέρομαι σε μία συνεπή κοινωνία. Σε μία κοινωνία που ανταποκρίνεται στην πληρωμή των δημοτικών τελών και φόρων.
Στο να καταστεί όμως ο δήμος εύρωστος και αυτάρκης, είναι ένα στοίχημα που η δημοτική αρχή θέλει να κερδίσει. Δίνουμε νερό στην χώρα και αναμένουμε το αντιστάθμισμα μας. Λαμβάνουμε ήδη χρήματα από εγκαταστάσεις ενεργειακού ενδιαφέροντος στον Δήμο μας σε ετήσια βάση. Παράλληλα ενθαρρύνουμε πάντα με διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς νέα επενδυτικά σχέδια ιδιωτών, που θα επιστρέφουν χρήματα στα ταμεία του δήμου σε ετήσια βάση. Θεσμοθετήσαμε ειδικό τέλος από την ύπαρξη και λειτουργία μεταλλείων στην περιοχή μας, που δεν υπήρχε. Ήδη τα πρώτα έσοδα ήρθαν στο τέλος του 2014. Ετοιμάζουμε μελέτες για την αξιοποίηση της δημοτικής δασικής περιουσίας με δράσεις υλοτόμησης, που χρειάζεται τόσο για την αναζωογόνηση των δασών, όσο και για την εισροή νέων εσόδων και θέσεων εργασίας στην περιοχή.
Έχουμε πλάνο και στόχο για το αύριο του τόπου μας. Παράλληλα αυτή η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει κανένα δάνειο, αποπληρώνοντας με συνέπεια τα δάνεια του παρελθόντος. Στεκόμαστε όσο λίγοι δήμοι στην χώρα. Δεν έχουμε ληξιπρόθεσμές οφειλές και δεν εποπτευόμαστε από καμία αρχή όπως πολλοί δήμοι στην χώρα. Ο δήμος Δωρίδος δεν κινδύνευσε, ούτε θα κινδυνεύσει στο μέλλον. Δεν έχει ελλείμματα και ποτέ δεν έχει χρειαστεί να προσφύγει ένας δημότης μας για να διεκδικήσει έστω ένα ευρώ.
ΕΡΓΑ – ΕΣΠΑ
Π.Λ. Που οφείλετε τότε κατά την εκτίμηση σας η δυσαρέσκεια μερίδας αυτοδιοικητικών και πολιτών, αναφορικά με την μη εκτέλεση διαφόρων μικρό-έργων, δεδομένης της καλής οικονομικής κατάστασης του Δήμου;
Γ.Κ. Πριν λίγες ημέρες η υπηρεσία προγραμματισμού του δήμου ενημέρωσε τους τοπικούς προέδρους για το ποσό χρηματοδότησης τους από την κρατική χρηματοδότηση για την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν κοινότητες όπως το Λιδορίκι και το Ευπάλιο που τους αντιστοιχούν 15.000 ευρώ περίπου, την στιγμή που οι ανάγκες τους ξεπερνούν τις 80.000 – 100.000 ευρώ. Υπάρχουν και κοινότητες στα Βαρδούσια για παράδειγμα που δικαιούνται 1.400 ευρώ για ένα έτος. Τι να κάνει αναρωτιέμαι και εγώ ο ίδιος με 1.400 ευρώ ο πρόεδρος της κοινότητας; Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα 400.000 ευρώ για όλο τον δήμο κατ’ έτος, αποτυπώνει μία νέα πραγματικότητα, την οποία εμείς πρέπει να διαχειριστούμε. Νομοτελειακά δεν μπορούν να υλοποιηθούν διάφορα έργα, όπως παλαιότερα, που οι κρατικές χρηματοδοτήσεις άγγιζαν τα 2.000.000 ευρώ το χρόνο. Εξ ου και οι προσπάθειες και η στόχευση μας για αύξηση των εσόδων από ιδίους πόρους. Αυτό το έχουμε εξηγήσει στον κόσμο, το γνωρίζουν οι αιρετοί, τα τοπικά συμβούλια, το δημοτικό συμβούλιο και προχωράμε μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια μας. Η κρατική αυτή χρηματοδότηση των 400.000 ευρώ τον χρόνο, σας πληροφορώ ότι πρέπει να καταβάλλεται κάθε μήνα στα δημοτικά ταμεία σε μηνιαίες δόσεις των 33.000 ευρώ περίπου. Σήμερα που μιλάμε και μέχρι πριν από μερικές ημέρες είχε καταβληθεί από το κράτος μόνο η 1η δόση του Ιανουαρίου 2016. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μέχρι και αυτά τα λίγα χρήματα, έρχονται με δυσκολία στο δημοτικό ταμείο. Πώς να δεσμευτείς σε δημότες, σε εργολάβους, προμηθευτές, κλπ, οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοχρηματοδοτούν συνέχεια έργα που δεν θα πληρωθούν, μόλις θα ολοκληρωθούν. Σε αυτή την πραγματικότητα ζούμε και την διαχειριζόμαστε. Πάγια αρχή μας είναι όμως ότι δεν θα βγούμε εκτεθειμένοι απέναντι σε κοινότητες αφήνοντας έργα στην μέση, ούτε σε εργολάβους που θα χάσουν τα λεφτά τους, ούτε όμως να χρειαστεί ο Δήμος να καταφύγει σε δανεισμό και να βαρύνει της επόμενες γενεές δημοτών.
Π.Λ. Μίας και αναφερθήκατε σε εργολάβους, ποια είναι η θέση σας αναφορικά με τα διάφορα δημοσιεύματα περί απευθείας αναθέσεων διαφόρων έργων που κάνει ο δήμος;
Γ.Κ. Θα μιλήσω πάλι με αριθμούς για να αντιλαμβάνεται και ο κόσμος τι συζητάμε. Πάγια αρχή μας ήταν ξεκινώντας το 2011, να αναθεωρηθεί το ποσοστό μεταξύ δημοπρασιών και απευθείας αναθέσεων σε έργα. Έργα μικρά, της μίας εβδομάδας, των 2.000 ή των 5.000 ή των 7.000 ευρώ που εντάσσονται στους προϋπολογισμούς των δήμων πλέον, τα έχουμε ομαδοποιήσει και βγαίνουν υπό μορφή δημοπρασιών. Ένα ποσοστό έργων, δηλαδή που νόμιμα και για λόγους ταχύτητας, μπορούσε να γίνει με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, με δική μας πολιτική επιλογή το μεγαλύτερο ποσοστό τους το πάμε σε ομαδοποίηση και διαγωνισμούς. Το ποσοστό δηλαδή μεταξύ δημοπρασιών και απευθείας αναθέσεων από το 2011 που αναλάβαμε έχει αντιστραφεί. Γνωρίζοντας βέβαια ότι με τις ομαδοποιήσεις καθυστερούν κατά πολύ τα έργα στην εκτέλεση τους. Και γνωρίζοντας επίσης ότι εάν προκύψει ένα πρόβλημα σε μία κοινότητα με κάποιον δημότη ή το δασαρχείο π.χ, θα καθυστερήσει η υλοποίηση ενός γενικότερου έργου που αφορά το ίδιο αντικείμενο σε άλλα 16 χωριά. Είχαμε δεχθεί μία κριτική κατά το παρελθόν ότι καθυστερούν κάποια έργα γι’ αυτό τον λόγο, όμως είναι δική μας πολιτική επιλογή να προχωράμε σε διαγωνισμούς.
Π.Λ. Να παραμείνουμε λίγο στα αναπτυξιακά και να αναφερθείτε στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και το νέο ΕΣΠΑ. Τι περιμένει η Δωρίδα από τον ευρωπαϊκό κουμπαρά;
Γ.Κ. Έχετε καταλάβει ότι αρέσκομαι σε αριθμούς και ειδικά για αυτήν την ερώτηση που ενδιαφέρει πολύ κόσμο θα υπάρξω πολύ αναλυτικός. Σε πρώτη φάση σας αναφέρω ότι οι προσκλήσεις των υπουργείων και της περιφέρειας άρχισαν να ανοίγουν από το Σεπτέμβριο του 2016 για εντάξεις έργων. Το βασικό μας πλεονέκτημα είναι ότι ο Δήμος Δωρίδος περιμένει με πληθώρα απόλυτα έτοιμων προς ένταξη μελετών το άνοιγμα των προσκλήσεων. Για την ύδρευση, διαθέτουμε 11 πλήρης και έτοιμες προς ένταξη μελέτες. Για αποχέτευση – βιολογικούς, διαθέτουμε 5 πλήρης και έτοιμες προς ένταξη μελέτες. Αύριο το πρωί 16 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης μπορούν να μπουν στο ΕΣΠΑ. Οι πόροι της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όμως είναι εξαιρετικά μειωμένοι. Με αποτέλεσμα, να μας έχει καταστεί σαφές ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της περιφέρειας και της ισόρροπης και ισότιμης κατανομής των κονδυλιών από την περιφέρεια και προς τους άλλους νομούς, θα ενταχθεί ένα έργο ύδρευσης και ίσως ένα έργο αποχέτευσης για όλη την προγραμματική περίοδο μέχρι το 2020.
Ακούει ο κόσμος, οι σύλλογοι, οι αιρετοί «ΕΣΠΑ», η πραγματικότητα όμως είναι αυτή! Το έχουμε συζητήσει σε ημερίδες, σε δημοτικά συμβούλια παρουσία πολύ κόσμου και πλέον καλούμαστε να κάνουμε την επιλογή μας, στο πιο έργο π.χ ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκριθεί και με ποια κριτήρια.
Π.Λ. Ποια δηλαδή είναι τα έργα που βάσει της ιεράρχησης της δημοτικής αρχής, θεωρούνται προτεραιότητες μέχρι το 2020;
Γ.Κ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε και πρέπει να λυθεί άμεσα λόγω έλλειψης πόρων, είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός που πρέπει να υλοποιηθεί με σκοπό να καθοριστούν χρήσεις γης. Εάν θέλουμε για παράδειγμα να κάνουμε βιοτεχνικό πάρκο στα Μαλάματα, που άτυπα λειτουργεί ήδη, πρέπει να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες εκεί και να μην έχουν ίδιους όρους δόμησης με τους υπόλοιπους. Ή τους ίδιους όρους ενεργειακής κάλυψης, αποχέτευσης κ.α. Θέλουμε ειδικό καθεστώς για την διευκόλυνση των ιδιωτών.
Χρειαζόμαστε επίσης ειδικό χωροταξικό σχέδιο γύρω από την λίμνη του Μόρνου, που να επιτρέπει όμως οποιαδήποτε μορφής ήπιες δραστηριότητες. Στο παράδειγμα της λίμνης Πλαστήρα.
Ψηλά στην ατζέντα είναι το θέμα του αναδασμού του Μόρνου. Μία πληγή ανοιχτή που κληρονομήσαμε και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στους ντόπιους γαιοκτήμονες.
Το θέμα του ταμιευτήρα που έχει προγραμματιστεί από το 2008 και αφορά τον κάμπο Τολοφώνας – Ερατεινής. Έργο απόλυτα ώριμο με έτοιμες μελέτες. Συζητάμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό κ. Αποστόλου προσωπικά, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως επίσης ένα έργο χωρίς κανένα κόστος που έχουμε προτείνει το ίδιο υπουργείο και αφορά στην κατανομή γης σε χαμηλού κλήρου συνανθρώπους μας στην περιοχή των Τριζονιών – Σπηλιάς – Ελαίας. Πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση με όλες τις δυνάμεις μας.
Π.Λ. Σχετικά με έργα οδικού δικτύου;
Γ.Κ. Στο Δήμο Δωρίδος δεν έχουμε κοινότητα που να μην υπάρχει άσφαλτος. Σε σχέση με άλλους δήμους έχουμε 100% κάλυψη σε ασφαλτοδρόμιση στις βασικές κοινότητες. Δεν αναφέρομαι σε λίγους οικισμούς κοινοτήτων που και εκεί δρομολογούμε ενέργειες. Από εκεί και πέρα πρόβλημα αποτελεί το τεράστιο αγροτικό και δασικό δίκτυο του Δήμου, το οποίο θέλει συντήρηση 12 μήνες τον χρόνο και κάθε χρόνο. Πρέπει να διαθέτουμε προσωπικό συνέχεια για την διατήρηση των αξόνων. Και με δεδομένη την υποχρηματοδότηση από την πολιτεία θεωρούμε ότι δεν υπάρχει δίκαιη κατανομή πόρων στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, ειδικά σε ορεινούς και επαρχιακούς δήμους. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον κ. Κώστα Μπακογιάννη προσωπικά, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον εκτελεστικό γραμματέα κ. Χαρδαλιά για την βοήθεια και τη στήριξη τους και σε αυτό τον τομέα.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Π.Λ. Αλήθεια, επειδή αναπτυξιακά προγράμματα και έργα εν βασικά σημαίνει Περιφέρεια, ποια είναι η σχέση σας μαζί της. Ακούγεται και συζητιέται ότι υπάρχει μια καλή χημεία;
Γ.Κ. Η σχέση μας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι στον καλύτερο επίπεδο. Είναι ζήτημα στρατηγικής επιλογής για εμάς η διατήρηση της καλής αυτής σχέσης. Δεν θα είχε λογική να μπορούμε να συνεργαστούμε στενά μέσω του δικτύου λιμνών για παράδειγμα, με φορείς της Κύπρου, της Αλβανίας και της Σουηδίας και να μην μπορούμε να αναπτύξουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας με την Περιφέρεια και με τον ίδιο τον Περιφερειάρχη τον Κώστα Μπακογιάννη και τους στενούς συνεργάτες του. Τολμώ να πω ότι πραγματοποιούνται τόσες συζητήσεις και αναλύονται διεξοδικά τόσα θέματα, που τα αποτελέσματα για τους δύο φορείς θα είναι καλύτερα από τα προσδοκώμενα. Είχαμε κατά νου να συζητήσουμε 4 με 5 κορυφαία θέματα για το Δήμο Δωρίδος και ήδη έχουμε ανοίξει ένα μέτωπο πάνω από 13 με 14 θέματα. Εκτίμηση μου είναι ότι σε βάθος χρόνου θα έχουμε και αποτελέσματα σε αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει καμία καχυποψία μεταξύ μας για το ποιος θα πιστωθεί την επιτυχία των έργων που σχεδιάζουμε. Μας ενδιαφέρει και τους δύο, μόνο το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται σύντομα τους επόμενους μήνες.
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Π.Λ. Από αναφορές δημοτών αλλά και δική μας δημοσιογραφική έρευνα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Δήμος Δωρίδας χαρακτηρίζεται ως “καθαρός Δήμος”. Αναφέρομαι στο γενικότερο θέμα των σκουπιδιών που σε άλλους Δήμους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Παράλληλα όμως πολλά ακούγονται τελευταία για την μη νόμιμη ύπαρξη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας (ΦΟΔΣΑ). Ποια η θέση σας επί του θέματος;
Γ.Κ. Τα σκουπίδια στον Δήμο μας τα διαχειριζόμαστε με έναν αρκετά αποτελεσματικό τρόπο, αυτή είναι η αλήθεια. Και έχουμε κοπιάσει πολύ γι΄αυτό. Στην περίπτωση που σε κάποια κοινότητα ένας κάδος μείνει γεμάτος για μία-δύο μέρες παραπάνω, θα γίνει επανάσταση. Και δεν διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτό, καθότι εμείς οι ίδιοι έχουμε ανεβάσει τον πήχη τόσο ψηλά. Δεν θα δείτε στην Δωρίδα ποτέ εικόνες με δρόμους και γειτονιές γεμάτες σκουπίδια.
Π.Λ. Αναφέρεστε σε παραδείγματα σαν του Πύργου Ηλείας.
Γ.Κ. Όχι κατ΄ ανάγκη. Ο Πύργος Ηλείας αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα. Υπάρχουν πολλές άλλες περιοχές που κατά διαστήματα επισκεπτόμαστε με εντονότατα προβλήματα στους δρόμους και τις παραλίες τους.
Διατηρούμε μία συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, τολμώ να πω σε άριστο επίπεδο, ξεπερνώντας διάφορα λειτουργικά προβλήματα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μόνοι μας λόγω γραφειοκρατίας. Όπως για παράδειγμα τα σκουπίδια στο νησί Τριζόνια. Πώς δηλαδή θα μεταφέρονται τα σκουπίδια από τα Τριζόνια; Θέλει ειδική αδειοδότηση το σκάφος, ειδική αδειοδότηση ο ιδιοκτήτης του σκάφους, ειδική αδειοδότηση αυτός που θα τα συλλέξει μέσα στο νησί. Ο ΦΟΔΣΑ μας βοηθά να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες και άλλες ακόμα. Η ύπαρξη του είναι σημαντική και καίρια.
Για να απαντήσω και στο δεύτερο ερώτημα σας, οι αποφάσεις που πήραμε ως Δήμος για συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ ακυρώθηκαν με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Λάρισα, αναγκάζοντας μας να προσφύγουμε κατά τις απόφασης αυτής. Σας πληροφορώ ότι κερδίσαμε ως Δήμος Δωρίδας και τις δύο προσφυγές και η συνεργασία συνεχίζεται ομαλά και νόμιμα. Το λέω αυτό γιατί συνολικά ως ΦΟΔΣΑ έχουμε κερδίσει 18 από τις 18 προσφυγές κατά αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Λάρισα. Ο ΦΟΔΣΑ συστάθηκε στο Ευπάλιο το Μάρτιο του 2015 και ουδέποτε υπήρξε απόφαση αναστολής λειτουργίας του. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Μπορεί να μην εγκρίθηκαν κάποιες από τις δράσεις που προέβλεπε το καταστατικό του, αλλά ουδέποτε ανέστειλε την λειτουργία του. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραπληροφόρηση.
Σε συνέχεια της καλής συνεργασίας μας με το ΦΟΔΣΑ, υλοποιούμε την δημιουργία ενός σταθμού μεταφόρτωσης σε χώρο κοντά στις φυλακές Μαλανδρίνου και προβλέπουμε εντός των επόμενων ημερών να ξεκινήσουν από εκεί τα πρώτα δρομολόγια για τον ΧΥΤΑ Ναυπακτίας. Ένα έργο που θα μειώσει κατά πολύ τα μέχρι σήμερα έξοδα μας για τις μεταφορές στη Ναύπακτο. Αντί τεσσάρων δρομολογίων προς το ΧΥΤΑ θα πραγματοποιείτε ένα. Γίνεται σαφές λοιπόν, πόσο σημαντικό και καταλυτικό ρόλο παίζει ο ΦΟΔΣΑ στην προάσπιση των συμφερόντων μας. Έχουμε διαμηνύσει δε στην πολιτεία και στα υπουργεία εσωτερικών και περιβάλλοντος ότι ως ΦΟΔΣΑ, μπορούμε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επίλυση προβλημάτων άλλων περιοχών όπως στον Νομό Ηλείας και Δήμο Τήνου, απορροφώντας μέρος των απορριμμάτων τους.
ΑΥΡΙΟ ΤΟ Β΄ΜΕΡΟΣ
Στο αυριανό Β΄ μέρος της συνέντευξης ο Δήμαρχος μιλά για τα σοβαρά θέματα του Τομέα Υγείας στο Δήμο, τη λειτουργία των Σχολείων, τις σχέσεις με την Εκκλησία, την στήριξη στον αθλητικό τομέα, την αστυνόμευση και ασφάλεια των Δημοτών, την αντιμετώπιση των «αδέσποτων μοσχαριών» και ακόμα τις όποιες εσωτερικές γκρίνιες στην παράταξη του.