Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά
Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό ανεύρεσης , εντοπισμού και διάσωσης του αγνοουμένου ατόμου στην Οροσειρά της Γκιώνας, όπου κινητοποιήθηκε σημαντικός αριθμός προσωπικού και διασωστικών μέσων για την διάσωση και ασφαλή μεταφορά του , παραθέτουμε κάποιες οδηγίες σε συμπολίτες μας που επιδίδονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες , προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.
Οι οδηγίες αυτές είναι αναρτημένες και στο επίσημο site του Πυροσβεστικού Σώματος
1. Άτομα μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας να μην επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες μεμονωμένα, αλλά σε ομάδες 2-3 ατόμων τουλάχιστον. Η κατάλληλη προετοιμασία και ο ιατρικός έλεγχος (check up) είναι χρήσιμα πριν ξεκινήσουν οι δραστηριότητες. «Αφουγκραζόμαστε» το σώμα μας και όταν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια , το κάνουμε.
2. Να ενημερώνεται πάντα κάποιος (π.χ. ξενοδοχείο, συγγενείς , κ.λ.π ) , για την ακολουθούμενη πορεία και τον τόπο προορισμού (τοποθεσία, καταφύγιο, σπήλαιο , κ.τ.λ.), τα στοιχεία των ατόμων που θα συμμετάσχουν, την ώρα αναχώρησης και την πιθανή ώρα επιστροφής
3. Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των ατόμων να επιλέγονται αντιστοίχου βαθμού δυσκολίας μονοπάτια.
4. Να ακολουθούν πιστά τις σημάνσεις των ορειβατικών μονοπατιών και των μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων Ε4 και Ε6 χωρίς να παρεκκλίνουν της πορείας τους ή να προξενούν βλάβες στην πανίδα και χλωρίδα συμβάλλοντας στην προστασία της φύσης.
5. Να φέρουν κατάλληλη περιβολή και τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
· Σακίδιο – Χάρτες – Φακό κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες
· Παπούτσια πεζοπορίας ελαφρά και εύκαμπτα
· Νερό 1,5 λίτρο τουλάχιστον – τρόφιμα
· Πυξίδα – σφυρίχτρα – σουγιά ή πολυεργαλείο – ρολόι
· Καπέλο και γυαλιά ηλίου – Αντηλιακό προσώπου και χειλιών
· Ένα (1) ζεύγος εφεδρικές κάλτσες
· Αντιανεμικό – αδιάβροχο μπουφάν – Αναπτήρα και καθρέπτη
· Κινητό τηλέφωνο με εφεδρική μπαταρία και ραδιόφωνο
· Ατομικό φαρμακείο – προσωπικά είδη υγιεινής
· Κατάλληλο ορειβατικό εξοπλισμό
· Ηλεκτρονικές συσκευές προηγμένης τεχνολογίας (Συσκευή GPS, προσωπικός ραδιοφάρος ένδειξης θέσης κινδύνου – Personal Locator Beacon s/ PLBs) και σύγχρονα υλικά παρατήρησης (διόπτρες νυχτερινής όρασης, κιάλια , κ.τ.λ.)
· Μπαστούνι ή εξειδικευμένο μπατόν πεζοπορίας
· Σακούλα για απορρίμματα
Αν έχει προγραμματισθεί διανυκτέρευση, αυτή πρέπει να γίνεται σε καταφύγιο ή ασφαλές σημείο με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ενδεικτικά αναφέρονται:
· Αντίσκηνο
· Στρώμα μονωτικό
· Υπνόσακος
· Καμινέτο-μαγειρικά σκεύη
Να μειώνεται στο ελάχιστο το βάρος που μεταφέρεται και η μεταφορά να γίνεται με εργονομικά σακίδια.
Να έχουν βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.
Να γνωρίζουν το τηλέφωνο του καταλύματός τους και τους αριθμούς κλήσης ανάγκης όπως: 199 Πυροσβεστική Yπηρεσία, 100 Ελληνική Αστυνομία, 166 Ε.Κ.Α.Β., 112 Πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης.
- Να επιλέγουν πάντα τρία σημεία για τον ακριβή προσανατολισμό τους.
- Να είναι ενήμεροι για τις τοπικές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε όλη τη διάρκεια της ορειβασίας – ορεινής πεζοπορίας τους , γνωρίζοντας ότι ο καιρός στο βουνό αλλάζει συχνά και απότομα.
- Να μην επιχειρήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στις περιόδους που επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες (παγετός, χιονόπτωση, έντονη βροχόπτωση, συνθήκες χαμηλής ορατότητας, καύσωνας, ισχυροί άνεμοι, ξηρές καταιγίδες (κεραυνοί) κ.α.).
- Να αποφεύγουν την πορεία κατά τις νυχτερινές ώρες.
- Να αποφεύγονται απομονωμένες, δυσπρόσιτες και επικίνδυνες περιοχές (όπως πεδία βολής, ναρκοπέδια, κ.α.) , από μη πεπειραμένα άτομα και χωρίς οδηγούς βουνού.
- Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τις κυνηγετικές περιόδους σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται κυνηγοί.