Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Ποιο είναι το βασικό σήμερα ζητούμενο για την Ευρώπη ;
Ποια είναι τα εργαλεία της πολιτικής που θα μπορούσαν να την αποκολλήσουν από το τέλμα και να της δώσουν την ώθηση για την συνοχή, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη;
Πως μπορεί να αναθερμάνει η Ευρώπη την προοπτική της πολιτικής ένωσης;
Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ;
Ερωτήματα κολοσσιαίας σημασίας για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου και τη μοίρα των λαών της, σε μία εποχή που η παγκοσμιοποίηση, η επανάσταση της τεχνολογίας και η παρατεταμένη δομική κρίση των οικονομιών ανατρέπουν τα πάντα…
Η εικόνα του αδιεξόδου που παρουσιάζει σήμερα η Ευρώπη, τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν επί σειρά ετών τώρα τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου και οδηγούν στην ανεργία, στην αμφισβήτηση, την εύκολη απόρριψη και τον λαϊκισμό, συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε ένα ξεχωριστό διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας την οποία ασκεί το εξάμηνο αυτό η Σλοβακία.
Ήταν εκεί, συμμετείχαν και μίλησαν στο συνέδριο, κορυφαία πρόσωπα της ευρωπαϊκής οικονομικής σκηνής, τραπεζίτες, βιομήχανοι, πολλοί ευρωβουλευτές και ανώτατα στελέχη των Βρυξελλών.
Ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου, ο Έλληνας Γιώργος Ζαββός, νομικός σύμβουλος της Κομισιόν για τα χρηματο-οικονομικά θέματα, επισήμανε τις πλέον κρίσιμες για το μέλλον προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σε μία ομιλία περισσότερο πολιτική και πολύ ενδιαφέρουσα.
Η πρώτη μεγάλη πρόκληση, όπως υπογράμμισε, είναι να κρατήσουμε τις κοινωνίες της Ευρώπης ανοικτές. Να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε τη δημοκρατία. Να αναβαθμίσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων.
Αντίπαλος είναι ο αυταρχισμός που αναβιώνει και μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή για την σταθερότητα, τη συνεργασία, την πρόοδο και την ειρήνη. Επιβάλλεται άμεσα η Ευρώπη να οικοδομήσει ένα ισχυρό κράτος δικαίου, ξεκινώντας από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τον ελεύθερο Τύπο, μέχρι την ελεύθερη και ισόνομη αγορά. Μόνο έτσι δημιουργείται ένα σταθερό περιβάλλον που διευκολύνει τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη, που θέτει τις βάσεις για μια ενιαία Ευρώπη.
Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση κατά τον κ. Ζαββό είναι να κλείσει το μεγάλο ρήγμα αντιπροσώπευσης και εμπιστοσύνης. Υπάρχει μία βαθειά πολιτική κρίση, μεταξύ των πολιτών από τη μία και των πολιτικών ηγεσιών και των οικονομικών ελίτ από την άλλη, την οποία οξύνουν οι κοινωνικές ανισότητες που διαρκώς αυξάνονται εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται στην οικονομική κρίση.
Όπως υπάρχει ταυτόχρονα και ένα αντίστοιχο χάσμα νομιμοποίησης και αξιοπιστίας στις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών, το οποίο επίσης επιτείνουν οι διευρυνόμενες ανισότητες μεταξύ των πλουσίων και των φτωχότερων μελών χωρών ή των χωρών του Βορρά και του Νότου, των κρατών που δανείζουν και αυτών που οφείλουν κ.ο.κ. Εάν δεν επιλυθούν τα μείζονα αυτά προβλήματα, η Ευρώπη δεν έχει προοπτική…
Η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση δηλαδή κεφαλαίων για επενδύσεις, η διευκόλυνση, ο σχεδιασμός και η ενίσχυση (κοινοτικά πακέτα) μεγάλων άμεσων επενδύσεων, η ώθηση εκ νέου στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, για δουλειές, κοινωνική ισορροπία και ανάπτυξη.
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα