Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
Η παραίτηση του M. Σάλλα ουσιαστικά αποτελεί το «τέλος εποχής» για το τραπεζικό σύστημα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας, ηγήθηκαν της προσπάθειας της ελληνικής οικονομίας να εκσυγχρονιστεί και να περιληφθεί μεταξύ των 24 ισχυρών χωρών του ΟΟΣΑ.
Στη διάρκεια του περιόδου αυτής οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν να βγουν εκτός των συνόρων κυριαρχώντας στις αγορές όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Σάλλα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – όπως αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι – ήταν καταλυτικός.
Η Τράπεζα Πειραιώς το 1991 κατείχε το 0,1% της αγοράς ενώ σήμερα έχει μερίδιο 30% και αποτελεί τον ισχυρότερο και μεγαλύτερο τραπεζικό Όμιλο της χώρας, με ενεργητικό 90 δις ευρώ και 19.000 εργαζόμενους ( έναντι 200 εκατ. και 200 υπαλλήλων του 2001 ).
To μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα της τραπεζικής πορείας του Μ. Σάλλα είναι ότι το 1991 μέχρι σήμερα προχώρησε στην ενοποίηση – συγχώνευση 14 τραπεζών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενισχύοντας στο κύρος της Τράπεζας μεταξύ των πελατών της και χωρίς να απειληθούν θέσεις εργασίας
Κλείνοντας κύκλο 25 ετών ως δημιουργός και Πρόεδρος της Τράπεζας ο Μιχάλης Σάλλας είχε ήδη αποφασίσει από τις αρχές του 2016 να αποχωρήσει, αλλά ανέμενε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το ΤΧΣ, θεωρώντας όπως ανάφερε στη σχετική δήλωση του ότι είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή για να ανοίξει ο δρόμος σε νέους ανθρώπους στη διοικητική ιεραρχία.
Σημειώνεται ότι ο Όμιλος της Πειραιώς παραμένει με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και μήνες. Πρόσφατα η επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου από το σύμβουλο που είχε επιλεγεί για το σχετικό διαγωνισμό και την έγκρισή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δεν προχώρησε λόγω βέτο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
Λόγω αυτού της εκκρεμότητας πρόσφατα και μετά την παραίτηση του Σταύρου Λεκκάκου , Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Γιώργος Πουλόπουλος.
Έρχονται αλλαγές
Η παραίτηση Σάλλα φαίνεται ότι θα επισπεύσει τις αλλαγές και στις διοικήσεις των άλλων συστημικών τραπεζών. Στις αρχές του μήνα είχε αναφερθεί ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές μέσω άτυπης συμφωνίας Θεσμών και κυβέρνησης μετατέθηκαν για τις αρχές του φθινοπώρου αλλά μετά την χθεσινή εξέλιξη μοιάζουν να επιταχύνονται, εφόσον ολοκληρωθούν πρώτα οι αλλαγές στο – ακέφαλο -Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πάντως ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι διαδραμάτισαν και εξωτερικοί παράγοντες; Πρέπει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους μήνες στην Πειραιώς υπέβοσκε μια σφοδρή σύγκρουση με τον αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Τζ. Πόλσον που κατέχει ποσοστό περί το 20% των μετοχών της τράπεζας που κατά ορισμένα δημοσιεύματα πίεζε μέσω των επιρροών του σε κυβέρνηση – και κυρίως Θεσμούς – για την επιβολή στελεχών επιλογής του στην διοικητική ιεραρχία του Ομίλου.
Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές πολλών μέσων ενημέρωσης η προσπάθεια ελέγχου της Τράπεζας Πειραιώς συνδέθηκε με επιχείρηση ξένων συνασπισμένων συμφερόντων για προσπάθεια αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος μέσω ελέγχου του ΤΧΣ αλλά και μέσω του ιδιαίτερα περιοριστικού νόμου που έθετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επιλογή στελεχών στις διοικήσεις.
Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε την καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαρίκλεια Απαλαγάκη Προσωρινή Πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.