Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Συνάντηση Καπεντζώνη με Θεοδωράκη για τα αντισταθμιστικά της λίμνης του Μόρνου

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Διακρίνονται από αριστερά οι Κ.Αντωνόπουλος,
Στ.Θεοδωράκης,Γ.Καπεντζώνης, Παν.Αβραμίδης
και Γ.Αμυράς

Ενημερωτική συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη και αντιπροσωπία του Ποταμιού είχε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης όπου συζήτησαν για τις επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και την καταβολή από το φορέα διαχείρισης υδάτων αντισταθμιστικού τιμήματος.

Ο Δήμος Δωρίδος στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος από το φορέα διαχείρισης υδάτων, ζήτησε από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να οριστούν συναντήσεις, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και τη διεκδικούμενη καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ποταμιού στη Βουλή ενημερωτική συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν από το Ποτάμι, ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Αμυράς και ο Γραμματέας Οργανωτικού Παντελής Αβραμίδης. Το Δήμο Δωρίδος εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Από τη μεριά του Δήμου Δωρίδος αναλύθηκαν λεπτομερώς οι επιπτώσεις από την κατασκευή του Φράγματος του Μόρνου όπως:

Το άδικο και ασφυκτικό πλαίσιο περιοριστικών όρων που έχει επιβληθεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη, γεγονός που δεν επιτρέπει καμία νέα ήπια αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Τη μεγάλη αύξηση των αποστάσεων των κοινοτήτων και οικισμών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα αστικά και εμπορικά κέντρα, με επακόλουθο την πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους των πάσης φύσεως προϊόντων, από και προς τις περιοχές γύρω από τη λίμνη. Την κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση του τοπικού πληθυσμού από την αλλαγή χρήσεων γης, κλπ, γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής και την εγκατάλειψη της από τον ενεργό πληθυσμό.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως, η αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής γύρω από το φράγμα, η μείωση της ποσότητας του νερού στο ποτάμι κάτω από το φράγμα από την ανυπαρξία της υποχρεωτικής για τον φορέα διαχείρισης οικολογικής παροχής νερού και συνακόλουθα την αποσάθρωση των εδαφών λόγω αυτής της έλλειψης, η διάβρωση των ακτών γύρω από τις εκβολές του ποταμιού από την πολύ μείωση της αναγκαίας φερτής ύλης, με επακόλουθο την εισχώρηση του θαλασσίου μετώπου στην ξηρά και τη μείωση των αγροτικών εκτάσεων, κ.ά, είναι γεγονότα που έχουν αφήσει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου Δωρίδος.

Αναλύθηκε διεξοδικά, γιατί η καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος από τον φορέα διαχείρισης υδάτων στο Δήμο Δωρίδος, καθώς και στους άλλους Δήμους, που μέσα στα γεωγραφικά τους όρια υπάρχουν τεχνητές ή φυσικές λίμνες που υδροδοτούν την Περιφέρεια Αττικής, είναι επιβεβλημένη.

Νομική βάση για την καταβολή του αντισταθμιστικού τιμήματος αποτελεί το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που το προβλέπουν και προσδιορίζουν τον τρόπο υπολογισμού του κόστους που προκλήθηκε στην ευρύτερη περιοχή, από τις επιπτώσεις κατασκευής του Φράγματος του Μόρνου. Το κόστος των υπηρεσιών του νερού, το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, καθώς και το κόστος φυσικών πόρων αποτελούν τις βασικές παραμέτρους υπολογισμού του αντισταθμιστικού τιμήματος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και τα στελέχη του Ποταμιού ευχαρίστησαν την αντιπροσωπεία του Δήμου για την ενημέρωση, αναγνώρισαν το δίκαιο αίτημα του Δήμου Δωρίδος και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια του, για την καταβολή του αντισταθμιστικού τιμήματος, αναλαμβάνοντας σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδος.



- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -