Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ: ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση πολιτικής αδράνειας το τελευταίο διάστημα, με συνέπεια τα προβλήματα που την ταλαιπωρούν να οξύνονται καθημερινά και να δημιουργούν νέες τάσεις αποσταθεροποίησης του συνολικού οικοδομήματος στην κρίσιμη αυτή περίοδο.

Η εικόνα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική και το συμπέρασμα συνάγεται αβίαστα, εάν παρακολουθήσει κανείς το φάσμα των εξελίξεων όλων, από την μία άκρη της Ευρώπης έως την άλλη, από την Βρετανία για παράδειγμα ή την Ισπανία, έως την Ιταλία και φυσικά την Ελλάδα.

1. Στη Βρετανία, στην προκειμένη περίπτωση, η καυτή υπόθεση ενός Brexit – δύο μήνες πριν από το καθοριστικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση – παραμένει απολύτως ανοικτό. Αυτό καταδεικνύουν οι συνεχείς σφυγμομετρήσεις της βρετανικής κοινής γνώμης, αναγεννώντας μεγάλες αβεβαιότητες για το μέλλον. Στην περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., τα πράγματα στην Ευρώπη αλλάζουν άρδην από πλευράς ισορροπίας δυνάμεων, τόσο εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και όσον αφορά στη δύναμη της εξωτερικής πολιτικής και την επιρροή της Ευρώπης στη διεθνή σκακιέρα.

2. Η πολιτική ρευστότητα που κυριαρχεί στην Ισπανία σήμερα, αποτελεί ένα άλλο αγκάθι προβληματισμού γύρω από τον βηματισμό και τη δυναμική της Ευρώπης κατά την προσεχή περίοδο, μία ακόμη εστία αβεβαιότητας. Η Ισπανία παραμένει επί της ουσίας ακυβέρνητη, πάνω από τέσσερις μήνες πλέον και οι Ισπανοί οδηγήθηκαν αναπόφευκτα σε νέες βουλευτικές εκλογές που προσδιορίστηκαν για 26 Ιουνίου, αφού οι «Ποδέμος» δεν συνεργάστηκαν με τους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Νέα συνεπώς παράταση επί των ισπανικών εξελίξεων, με άγνωστο φυσικά αποτέλεσμα στην κυβερνητική σταθερότητα της χώρας για το άμεσο μέλλον.

3. Στη Γαλλία, από την άλλη πλευρά, η οποία αποτελεί κομμάτι του βασικού κορμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τον δεύτερο υποτίθεται ισχυρό εταίρο, το κυβερνών κόμμα και ο πρόεδρος Ολάντ εμφανίζουν σημάδια πολιτικής παραλυσίας. Δεν προάγουν καμία ουσιαστικά μεγάλη απόφαση για την οικονομία, δείχνουν περισσότερο αδύναμοι και ανίσχυροι να χαράξουν μία πορεία. Χαρακτηριστικό γεγονός του κλίματος που επικρατεί είναι και η αναγγελία δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος από το νεαρό υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν, προφανώς για να προετοιμάσει το ενδεχόμενο καθόδου του στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

4. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ρέντσι φαίνεται σαν να έχει κουράσει τους Ιταλούς, οι οποίοι ξαναδείχνουν ότι εισέρχονται σε κλίμα αμφισβήτησης και αποτυπώνουν τη δυσαρέσκειά τους αυτή στα γκάλοπ, δίνοντας την πρόθεση προτίμησης στο κόμμα του Πέπε Γκρίλο. Ο Ρέντσι δεν μπορεί να πάρει τώρα εύκολα αποφάσεις, έχει πρόβλημα στο εσωτερικό , αλλά βρίσκεται και σε φάση αποστάσεων από τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, με δεδομένη τη διαφωνία τους πάνω στο προσφυγικό ζήτημα και τη χρηματοδότηση του. Αυτή την ώρα δείχνει χωρίς την υποστήριξη που απολάμβανε άλλοτε.

5. Στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να εξαντλούνται στις συνεχείς διαβουλεύσεις περί των μέτρων ανάταξης της οικονομίας, εν μέσω μίας ακραία παρατεταμένης αβεβαιότητας και αγωνίας στην ελληνική αγορά ( η οποία έχει διαλυθεί) και στην ελληνική κοινωνία επίσης, η οποία περνάει συνεχώς και δυσκολότερα. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την Ελλάδα !
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -