Χρόνος ανάγνωσης: 17 λεπτά
Ειδικότερα, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό στην πρώτη Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Το παρών στη Συνδιάσκεψη έδωσαν στελέχη και από τα τρία κόμματα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ήταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνστναντινόπουλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραίτης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, οι βουλευτές του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας και Ιάσων Φωτήλας, ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Στέφανος Ξεκαλάκης και Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου και Ανδρέας Σπυρόπουλος κ.ά.
Στην ομιλία της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι παίζει ξανά το έργο της διαπλοκής και της λάσπης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης γιατί, όπως είπε, «τίποτα δεν φοβάται και τίποτα δεν έχει να κρύψει».
Η Φ. Γεννηματά μίλησε για κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων ενώ επέκρινε και τη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι σφυρίζει αδιάφορα και σιωπά στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει χωρίς αστερίσκους θέματα της οικονομίας.
Αναφορικά με τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά ανέφερε ότι υπάρχει εθνική ανάγκη για τη δημιουργία ενός αυτόνομου μεταρρυθμιστικού πόλου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είπε ότι το πρώτο βήμα έγινε το καλοκαίρι με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πριν λίγες ημέρες το δεύτερο με τη συγκρότηση της επιτροπής με το Ποτάμι.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η επιτροπή είναι δυναμική και ανοιχτή για όποιον άλλον θέλει να συμμετάσχει, ότι θα πρέπει στο τέλος να παραδώσει ένα πολιτικό – προγραμματικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής, τελικός κριτής της προσπάθειας θα είναι η κοινωνική βάση, λέγοντας ότι και η ίδια έχει βάλει τον εαυτό της στην κρίση της παράταξης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε ότι «το νέο και μεγάλο θα έρθει αν προστεθεί μια κρίσιμη μάζα από την κοινωνία. Γι’ αυτό πρέπει να αφήσουμε άδειες κάποιες πρώτες καρέκλες. Ο κορμός – και θέλω να είμαι ξεκάθαρος – του νέου και μεγάλου δεν μπορεί να είναι οι υπουργοί του χθες».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «προφανώς έχουμε ανάγκη από αυτούς που έδωσαν τις σωστές μάχες, προφανώς πρέπει να είναι εδώ. Προφανώς κάποιοι θα είναι και στην πρώτη σειρά. Αλλά θα επιμείνω. Ο κορμός θα πρέπει να είναι νέα πρόσωπα. Που θα εκπροσωπούν τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας».
Στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού ότι «ο τίτλος της καταστροφικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ό,τι να?ναι», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ζητώ από την τηλεοπτική εκπομπή που είναι πολύ πιο τεκμηριωμένη».
Ο επικεφαλής του Κινήματος για άλλη μια φορά είπε ότι το Ποτάμι θα επιμείνει στην πρόταση «για ένα Κοινοβούλιο της Αναγέννησης όπου θα αντιπροσωπεύονται όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Παλιές και νέες. Προοδευτικοί πολίτες, φιλελεύθεροι, μεταρρυθμιστές, οικολόγοι, ριζοσπάστες».
Και όπως εξήγησε στη συνέχεια, «για να ανατραπεί το άρρωστο πολιτικό σκηνικό χρειάζονται πολλοί, χρειάζεται μια συνωμοσία του καλού, χρειάζονται και οι «ανένταχτοι υποψιασμένοι», αυτοί που δεν πλησιάζουν πλέον την κάλπη».
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι στη νέα αυτή προσπάθεια χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις και όχι περιχαρακώσεις, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιους εκφράζουμε.
Επίσης, υπογράμμισε ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων, να συμμετάσχουν νέοι άνθρωποι χωρίς, όπως είπε, τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ενώ όσο αφορά το σχήμα τάχθηκε υπέρ ενός μεταβατικού πολυκομματικού φορέα πριν τον σχηματισμό ενός ενιαίου σχήματος.
Στη Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών υπήρξαν εισηγήσεις πάνω σε μια σειρά από ζητήματα, όπως «οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε», «ποιοί είμαστε», το «ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας», «η πολιτική συγκυρία», οι «μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε», «ο ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», «ο νέος φορέας της σοσιαλδημοκρατίας, και τέλος η οργανωτική εισήγηση των Κινήσεων.
Στη συνέχεια και πριν τις ομιλίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπήρξε πολιτική εισήγηση από τον Γιάννη Τούντα (ποιοί είμαστε, οι μεταρρυθμίσεις που θέλουμε), από τον Τάκη Ιωακειμίδη (το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας),τον Νίκο Διακουλάκη (η συμμετοχή μας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη) καθώς και ομιλία του Σπύρου Λυκούδη.
Ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε ότι η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη ήταν από την πλευρά τους θαρραλέα και ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν μεταρρύθμιστικό πολιτικό φορέα. Επίσης, ανέφερε ότι το νέο αυτό εγχείρημα δεν θα πετύχει αν εκλυφθεί ότι γίνεται για τη διάσωση πολιτικών προσώπων και κομμάτων.
Προς το τέλος των εργασιών θα γινόταν εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα προβλέπει τη συμμετοχή δύο μελών από κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας και ένα ισοδύναμο αριθμό μελών από το κέντρο.