Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Η Δωρίδα τίμησε τον Δημήτριο Κάππο

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά

Σπουδαία εκδήλωση από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
και τον Δήμο Δωρίδας στο Λιδωρίκι

Με  εξαιρετική  επιτυχία ,
έγινε  την  περασμένη Τετάρτη  , στην αίθουσα του
Δημαρχείου  Λιδορικίου η 
εκδήλωση  τιμής  και  μνήμης  στον  μεγάλο 
Λιδορικιώτη  Μαθηματικό  Δημήτριο Κάππο , από την 
Ελληνική  Μαθηματική  Εταιρεία και τον Δήμο Δωρίδας.

Με την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Αλεξανδρής Νικόλαος.

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος ανέγνωσε τις επιστολές των παιδιών του Κάππου και του προέδρου του Μουσείου Καραθεοδωρή.

Στη συνέχεια έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άρης Σισσούρας που διετέλεσε παλαιότερα και Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και υπήρξε φοιτητής του Δ. Κάππου.

Ακολουθήθηκε το πρόγραμμα, με τις ομιλίες
του Κερασαρίδη Ιωάννη, Αντιπρόεδρου της Μαθηματικής Εταιρείας,
του Αντωνίου Ιωάννη, Καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
και του Παπαναστασίου Νικόλαου, καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύντομη παρέμβαση μετά από παρότρυνση του Δημάρχου έκανε και ο Βήττας Κων/νος, συνταξιούχος Αρχιτέκτων από το Ζωριάνο.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΑΘΕOΔΩΡΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Ο Δημήτρης Κάππος υπήρξε από τους κορυφαίους Έλληνες μαθηματικούς του 20ου αιώνα. Μαθητής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του μεγαλύτερου Έλληνα μαθηματικού από την αρχαιότητα, με πολύ σημαντικό έργο.

Στην Κομοτηνή, στο μουσείο Καραθεοδωρή, φιλοξενούμε αλληλογραφία μετά του Ν. Κρητικού – Δ. Κάππου και Κ. Καραθεοδωρή, καθώς και το σπουδαίο βιβλίο του Δ.Κάππου «ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ» με αφιέρωση «ΤΗ ΙΕΡΑ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΟΥ Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ».

Επίσης, συγκινητική είναι η γραφή μιας επισκέπτριας στο βιβλίο εντυπώσεων του μουσείου που μας γράφει «Μια μεγάλη επιθυμία μου έγινε πραγματικότητα. Είδα όλα τα σχετικά του Δασκάλου του Δασκάλου μου Δ. Κάππου και ενθουσιάστηκα πάρα πολύ. Ευχαριστώ την ξεναγό για την υπομονή της να μας εξηγήσει αρκετά πράγματα και να μας δείξει το πολύ ωραίο CD με τη ζωή του Καραθεοδωρή, αν και ήταν εκτός ωραρίου.».

Στέλνω για την ιστορία ένα χειρόγραφο του Δημήτρη Κάππου με την υπογραφή του.

Θέλω να σας συγχαρώ θερμά για την πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση για τα μαθηματικά, τον πολιτισμό και την Ελλάδα.

Στην εφημερίδα «Κ. Καραθεοδωρή» εδώ και χρόνια αναζητούμε υλικό για τον Δ. Κάππο, προκειμένου να δημοσιεύσουμε ένα αφιέρωμα προς τιμήν του, όπως άλλωστε κάναμε για αρκετούς άλλους.

Κύριε Δήμαρχε καλή επιτυχία, που τη θεωρώ βέβαιη, αφού οι ομιλητές είναι τόσο ξεχωριστοί.
Με εξαιρετική τιμή,
Αθανάσιος Λιπορδέζης
Διευθυντής Μουσείου Καραθεοδωρή

Επιστολή Ίρις Κάππου-Ρηγάτου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Δωρίδος
Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδρε , Αντιπρόεδρε και Μέλη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
Σεβαστοί μου κύριοι Καθηγητές Πανεπιστημίου
Αγαπητοί κάτοικοι και επισκέπτες του Λιδωρικίου

Με μεγάλη μου χαρά είχα πληροφορηθεί πριν από κάποιους μήνες ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία αποφάσισε να διοργανώσει στην γενέτειρα του πατέρα μου, το Λιδωρίκι, εκδήλωση προς τιμή του και ότι ο κύριος Δήμαρχος πρόθυμα αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία. Στις 8 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από τον θάνατό του. Την χρονιά του θανάτου του διοργανώθηκε πάλι εδώ στο Λιδωρίκι από τον Σύλλογο των Λιδωρικιωτών μνημόσυνο προς τιμή του.

Τα Μαθηματικά και η ιδιαίτερη πατρίδα του το Λιδωρίκι ήταν οι μεγάλες του αγάπες. Είχε υπηρετήσει στα νιάτα του εδώ ως καθηγητής Γυμνασίου αλλά και όταν έγινε αργότερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πάντα ενδιαφερόταν για την πρόοδο των συμπατριωτών του. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Λιδωρικιωτών Αθήνας ανέπτυξε διάφορες δραστηριότητες προς όφελος του χωριού του.

Σίγουρα οι διακεκριμένοι ομιλητές θα σας αναπτύξουν την προσφορά του στην Μαθηματική επιστήμη και στην εκπαίδευση των μαθητών και φοιτητών στα Μαθηματικά με διάφορες δραστηριότητες που ανέπτυξε και ως πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Θα ήθελα πάρα πολύ να τους ακούσω. Δυστυχώς, όταν έμαθα την ημερομηνία της ημερίδας σας, είχα ήδη αναλάβει υποχρεώσεις που δεν μπόρεσα να ακυρώσω.

Θα ήθελα να κλείσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ και εκ μέρους των αδελφών μου Ανδρέα και Λουδοβίκου Κάππου (που είναι κάτοικοι εξωτερικού) στους διοργανωτές αυτής της ημερίδας και στους ακροατές που ήρθατε να τον τιμήσετε. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Αντωνίου και τον Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Παπαναστασίου που με την παρουσία τους και τις ομιλίες τους τιμούν τον πατέρα μου Δημήτριο Κάππο και την ιδιαίτερή του πατρίδα το Λιδωρίκι.
Ίρις Κάππου-Ρηγάτου
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρός Ρευματολόγος,
τ. Διευθύντρια Ρευματολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

 Επιστολή Λουδοβίκου Κάππου 

 Αγαπητή κυρία Τίτου
Ευχαριστώ τον κ. Καπεντζώνη, το Δήμο Δωρίδας και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία για την οργάνωση αυτής της τιμητικής εκδήλωσης για τον αείμνηστο πατέρα μας. Πέρα από την τιμή που μας κάνετε και την χαρά που μας δίνει αυτή η εκδήλωση, ελπίζω να είναι αφορμή και παρότρυνση για τους νέους της Δωρίδας να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και να διαπρέπουν στους τομείς που θα διαλέξουν ώστε να συνεισφέρουν στην ανανέωση και πρόοδο της πατρίδας μας στους δύσκολους καιρούς που περνά. Για μας και τα παιδιά μας η αφοσίωση του στην επιστήμη και στο διδακτικό έργο αλλά και η σεμνότητα του ήταν πάντα παράδειγμα προς μίμηση. Έστω και από μακριά εμείς τα τρία του παιδιά, τα εγγόνια και δισέγγονα του αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με την ιδιαίτερη του πατρίδα, τη Δωρίδα και το Λιδορίκι. Πολύ λυπάμαι που λόγω μιας από καιρό καθορισμένης εκδήλωσης απονομής επίτιμου διδακτορικού του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, που γίνεται προς τιμήν μου, δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ προσωπικά στην ημερίδα. Δεν μου μένει παρά να σας στείλω με αυτό το μήνυμα το ευχαριστώ όλης της οικογένειας μας και θερμούς χαιρετισμούς στους πρώην συνεργάτες και μαθητές του πατέρα μας!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Λουδοβίκος Κάππος
Prof. Ludwig Kappos, Chair Neurology, University Hospital Basel

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Τσιλίκης Χρήστος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστρίτης Παναγιώτης, ο Σχολικός Σύμβουλος Φωκίδας Σάρρας Σπυρίδωνας, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Λιδωρικίου Κώστας Κουτσούμπας, το μέλος του Δ.Σ. της Τ.Κ. Λιδωρικίου Χαράλαμπος Πέτρου, η Δ/ντρια του Δημ. Σχολείου Λιδωρικίου Κορμέντζα Εύη, ο Δ/ντής του Γυμνασίου Λιδωρικίου Τρίγκας Ιωάννης, η Δ/ντρια του Λυκείου Λιδωρικίου Χατζοπούλου Μαρία, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημ. Σχολείου Λιδωρικίου Αργυρούλα Λαγγουράνη – Κουτσούμπα, οι μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημ. Σχολείου, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Λιδωρικίου και πολλοί Λιδωρικιώτες .

* Πηγή στοιχείων από το blog Λιδωρίκι του Κ.Καψάλη

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -