Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Ο Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σειρά επαφών με πολιτικούς αρχηγούς

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε στις 9 μ.μ. απόψε το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ακολούθησαν επαφές του με αρχηγούς των κομμάτων


Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις, για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης, τις επαφές του σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο αλλά και τα επόμενα βήματα.
«Καταθέσαμε σήμερα την επίσημη πρόταση στον ESM για ένα πρόγραμμα στήριξης με επαρκή χρηματοδότηση για μεσοπρόθεσμο διάστημα. Αύριο θα καταθέσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις για να φτάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Προϋπόθεση από τη μία πλευρά είναι οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και από την άλλη οι σαφείς δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδότηση και αναγκαία απομείωση χρέους για βιώσιμη λύση και οριστική έξοδο από την κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην καθιερωμένη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, πριν ξεκινήσει η συζήτησή τους. «Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία του λαού με το μέρος μας. Είμαι στη διάθεσή του για διαρκή ενημέρωση. Η συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο είναι προϋπόθεση για καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι η σημερινή ημέρα έχει βαρύνουσα σημασία, αναφερόμενος αρχικά στη συζήτηση που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και στο γεγονός ότι ο Μανουέλ Βαλς στη γαλλική βουλή στάθηκε σε δύο ζητήματα. «Μίλησε για την καθοριστική σημασία της Ελλάδας στην Ευρώπη και αρνήθηκε την εκδοχή ενός Grexit. Επίσης, ο κ. Βαλς πήρε θέση για την αίτηση προς τον ESM, χαρακτηρίζοντάς την μία ισορροπημένη θέση, που αποτελεί βάση για την όλη διαπραγμάτευση. Ας είναι αυτή η ημέρα μία αρχή για την προσπάθεια που θα κορυφωθεί την Κυριακή με την Ελλάδα, ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης, θα σταθεί όρθια και θα συμβάλει στην πορεία της Ευρώπης στο δύσκολο μέλλον.

Συνάντηση με Θεοδωράκη – Επικοινωνία με Γεννηματά
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Εν συνεχεία ο πρωθυπουργόςεπικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για να την εημερώσει για τις εξελίξεις στις επαφές του με τις Βρυξέλλες.
Επικοινωνία Μαξίμου με Συγγρού λίγο μετά τις 21:00. Ο Βαγγέλης Μειμαράκης ενημερώθηκε πως ο πρωθυπουργός είναι διαθέσιμος για συνάντηση. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δεν δείχνει διάθεση να πάει σε συνάντηση. Πηγές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν την απορία τους, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να ενημερώσει θεσμικά και δημόσια τα πολιτικά κόμματα και την ελληνική κοινωνία και επιλέγει κλειστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Λίγο μετά από τις 23.00 όπως έγινε γνωστό δεν είχε γίνει τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ.Μειμαράκη

Αίτημα της Ελλάδας στον ESM
Την Τετάρτη, η Ελλάδα έστειλε επίσημο αίτημα για νέα δανειακή σύμβαση στον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ESM), όπως επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του Μηχανισμού και την ελληνική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα το οποίο αιτείται η Ελλάδα, αν εγκριθεί, θα έχει τριετή διάρκεια.
«Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μηχανισμού, ενώ λίγο αργότερα η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε το αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότηση, το οποίο απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ESM.
Το αίτημα το επεξεργάστηκε στη συνεδρίασή του το EuroWorking Group και έγινε η διαδικασία της τυπικής έγκρισης, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να «προωθεί» το αίτημα στον Πιερ Μοσκοβισί και τον Μάριο Ντράγκι. Ετσι, αν και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες ότι η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- που ματαιώθηκε το πρωί- θα γινόταν τελικά, κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που εγκρίθηκε αρχικά το αίτημα. Και αυτό, παρότι- σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ- η γερμανική πλευρά πίεζε για να συνεδριάσουν και οι υπουργοί Οικονομικών.

Τα επόμενα βήματα για το αίτημα
Οι υπουργοί του Eurogroup θα εξετάσουν την αίτηση σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη για να το εξετάσει. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νέες προτάσεις προς τους δανειστές, με διορία την Πέμπτη. Οι προτάσεις θα εξεταστούν από το Eurogroup και στη συνέχεια την Κυριακή από τους ηγέτες της Ευρωζώνης και τους ηγέτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο οι Σύνοδοι Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν για τον σκοπό αυτό στις Βρυξέλλες να είναι και οι τελικές για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Σύσσωμοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών, καθώς και εκπρόσωποι των Θεσμών ξεκαθαρίζουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας, καθώς ο χρόνος έχει τελειώσει, απειλώντας την Ελλάδα με ένα Grexit.

Αναλυτικά η επιστολή με το ελληνικό
αίτημα για χρηματοδότηση
Στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM η Ελλάδα φαίνεται να αναλαμβάνει τη δέσμευση απέναντι στους δανειστές για άμεση λήψη μέτρων τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό. Η επιστολή, που αποτελεί και το επίσημο αίτημα της ελληνικής πλευράς για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, αναφέρει ρητά ότι τα μέτρα θα ληφθούν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Συγκεκριμένη αναφορά σε μέτρα, πάντως, δεν υπάρχει. Η επιστολή που υπογράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ, ενώ εμπεριέχει αναφορά και στη διευθέτηση του χρέους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα καλωσορίζει την ευκαιρία να διερευνηθεί η δυνατότητα λήψης μέτρων προκειμένου το χρέος προς τους Θεσμούς να καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση.

Αγαπητέ πρόεδρε και γενικά διευθυντά,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘η Δημοκρατία’ ή ‘Ελλάδα’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘Δάνειο’ ή ‘Πρόγραμμα’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:
– μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση
– μέτρα σχετικά με τις συντάξεις
Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.
Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.
Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.
Μετά τιμής,
ο υπουργός Οικονομικών

Η αντίδραση του Γερούν Ντάισελμπλουμ
στο αίτημα της Ελλάδας στον ESM
Λίγες ώρες μετά το αίτημα του κ. Τσακαλώτου προς τον ESM, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του από τα μέλη του Μηχανισμού, τον Πιέρ Μοσκοβισί και τον Μάριο Ντράγκι να εξετάσουν το αίτημα για χορήγηση τριετούς προγράμματος η Κομισιόν και ΕΚΤ.

  • Αξιολόγηση της ύπαρξης ρίσκου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης ως συνόλου ή των κρατών-μελών της,
  • Αξιολόγηση, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, του κατά πόσο το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο και
  • Αξιολόγηση των πραγματικών ή πιθανών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η επιστολή:
«Αγαπητέ Επίτροπε,
Αγαπητέ πρόεδρε,

Στις 8 Ιουλίου η Ελληνική Δημοκρατία κατέθεσε αίτημα για στήριξη από τον ESM, η οποία θα έρθει υπό τη μορφή δανείου.
Μετά την λήψη του προαναφερόμενου αιτήματος και σε εκτέλεση του Άρθρου 13 (1) της Συνθήκης του ESM και σε σύνδεση με το Άρθρο 2 του Οδηγού Παροχής Δανείων του μηχανισμού, αναθέτω, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESM, στην Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ τα ακόλουθα:
α. Αξιολόγηση της ύπαρξης ρίσκου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης ως συνόλου ή των κρατών-μελών της,
β. Αξιολόγηση, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, του κατά πόσο το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο και
γ. Αξιολόγηση των πραγματικών ή πιθανών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βάσει του Άρθρου 13 (1) της Συνθήκης του ESM, αυτές οι αξιολογήσεις σε συνδυασμό με το προαναφερθέν αίτημα και την πρόταση του γενικού διευθυντή του ESM, βάσει του Άρθρου 2, θα αποτελέσουν τη βάση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του ESM για το κατά πόσο θα προσφέρουν στήριξη στην Ελληνική Δημοκρατία, υπό μορφή δανείου.
Μετά τιμής,
Γερούν Ντάισελμπλουμ
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESM»


Τι γράφει η Bild για το νέο Μνημόνιο
Το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα προς την Ελλάδα, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα. Επικαλούμενη γαλλικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει πως το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασής του, με την προϋπόθεση ότι θα έχει στεφθεί με επιτυχία.
Τα χρήματα που θα δοθούν αγγίζουν αυτά που είχε προβλέψει προσφάτως το ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καταφέρει να αντέξει τα οικονομικά ανοίγματά της τα επόμενα χρόνια. Το Ταμείο έκανε λόγο για 51 δισεκατομμύρια ευρώ. Η γερμανική εφημερίδα, ωστόσο, αναφέρει πως αν παραταθεί το πρόγραμμα τότε θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από τα 51 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θα ψηφιστεί γρήγορα»
Τα χρήματα θα επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό ποιους, καθώς επίσης δεν είναι δεδομένο ότι η συμφωνία θα καταφέρει να ψηφιστεί από όλα τα Κοινοβούλια.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες ημέρες… Η Bundestag θα πρέπει αρχικά να δώσει το πράσινο φως για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας προκειμένου να εγκρίνει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών (CDU- CSU) υπάρχει ήδη σημαντική αντίσταση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Σημαντική θα είναι η παρουσία της ΕΚΤ για να δώσει τον τόνο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν άμεση ανάγκη τη βοήθειά της. Η Bild αναφέρει πως είναι υπό συζήτηση στην ΕΚΤ η αύξηση έκτακτης ανάγκης για να δώσει περαιτέρω ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Όσο για το πόσο γρήγορα μπορεί να αποφασιστεί το τρίτο πακέτο στήριξης, σύμφωνα με την Bild, το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες, το ταχύτερο δυνατόν, αφού οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να καταρρεύσουν.

WSJ: H Ελλάδα υπόσχεται να εφαρμόσει φορολογικά και συνταξιοδοτικά μέτρα από την επόμενη εβδομάδα
Νέο τριετές πρόγραμμα από τον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, ESM, αιτήθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα τη The Wall Street Journal. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το προηγούμενο ελληνικό αίτημα στον ESM έκανε λόγο για δύο χρόνια.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα υπόσχεται να εφαρμόσει φορολογικά και συνταξιοδοτικά μέτρα, στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Επίσης, η Ελλάδα σχεδιάζει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά μετά την τριετή διάσωση που αιτήθηκε σήμερα, αναφέρει. Η Ελλάδα επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, σεβόμενη τους κανόνες και τις ρυθμίσεις.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο