Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά
Τα
χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και η κατανομή του στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο σημερινό
Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας που συνεδρίασε παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς
Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη,
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης με σαφήνεια και στοχευμένα παρουσίασε τα βασικά προβλήματα του Δήμου στα οποία η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει για την λύση τους, κυρίως τα απενταγμένα έργα του ΕΣΠΑ των οποίων οι μελέτες υπάρχουν και πρέπει να προχωρήσουν. Συνέστησε να δει η Περιφέρεια τα επιχειρησιακά προγράμματα των δήμων της Στερεάς και βάσει αναγκών και συνθηκών να υλοποιηθούν οι στόχοι των προγραμμάτων.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο δήμαρχος στις ήδη ώριμες μελέτες που υπάρχουν αλλά παρά την διαχειριστική επάρκεια του δήμου, απαραίτητη είναι η στήριξη των υπηρεσιών της περιφέρειας πχ. Τεχνική, ώστε τα έργα να πάρουν τον δρόμο τους. Ζήτησε δηλαδή συνεργασία του δήμου και τις περιφέρειας. Και να δοθεί στον δήμο ότι του αναλογεί από την ´´πίτα´´.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τα σκουπίδια από τον δήμαρχο. Στήριξε και υπερθεμάτισε την συνεργασία του δήμου με την περιφέρεια εκτιμώντας ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή.
Επίσης του ζήτησε συνέχιση στην συνεργασία στο πρόγραμμα leader ώστε να υπάρξει η μέγιστη απορρόφηση καθότι σε αυτό εμπλέκονται και θέσεις κοινωφελούς εργασίας, ζήτημα με ιδιαίτερη ευαισθησία για την δημοτική αρχή.
Στο τέλος σε έντυπη μορφή δόθηκε στον Περιφερειάρχη μετά από εκτενή αναφορά του δημάρχου σε τομείς, καταγραφή με όλα τα έργα και τα αιτήματα στήριξης του Δήμου από την Περιφέρεια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γνωστό θέμα του Παραλιμνίου αγωγού που χρόνια απασχολεί τις εκάστοτε δημοτικές αρχές.
Να σημειωθεί εδώ, ότι ο Δήμος Δωρίδας μετά από σωστό προγραμματισμό της προηγούμενης περιόδου, διαθέτει πληθώρα μελετών ώριμες σε τελικό στάδιο αλλά και κάποιες σε ποσοστό πάνω από 85%, πράγμα που σημαίνει ότι τους λείπει μόνο η χρηματοδότηση.
Ο Περιφερειάρχης παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε για την φιλοξενία και αισθάνθηκε να αναφέρει ότι νιώθει σαν το σπίτι του, λόγω προηγούμενης θητείας του στον δήμο Καρπενησίου, αναγνωρίζοντας κοινά με τον δήμο Δωρίδας. Ανέφερε με χαρά την άριστη σχέση που διατηρεί με τον δήμαρχο Δωρίδας και θεωρεί βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί και άλλο παραπάνω.
Ο Περιφερειάρχης στην πρωτολογία του αναφέρθηκε στο γεφύρωμα του κενού μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Στην συνάντηση εργασίας όπως θέλει να αναφέρεται αυτή η συνάντηση ο Περιφερειάρχης, θυμήθηκε την δυσκολία στην συνεργασία που είχε σαν δήμαρχος Καρπενησίου με την τότε Περιφέρεια. Στόχος του είναι αυτό να αλλάξει.
Δυστυχώς τόνισε, στην κατανομή των εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων η περιφέρεια Στερεάς λαμβάνει κάτω του μέσου όρου από τις άλλες περιφέρειες βάση απόφασης του υπουργείου. Μόλις 10 εκατομμύρια από το κράτος, 190 από ΠΕΠ. Γιαυτό τον λόγο και διεκδικεί άλλα 250 από άλλους πόρους με θετικά μέχρι τώρα αποτελέσματα.
Όμως, πάλι αυτά δεν φτάνουν δήλωσε. Γιαυτό ζήτησε μια ειλικρινή και έντιμη συμφωνία με ιεράρχηση αναγκών. Μετά από αυτή την ιεράρχηση θα υπάρξει στήριξη στον μεγαλύτερο βαθμό εκ μέρους της Περιφέρειας. Παράλληλα ζήτησε να δημιουργηθούν τεχνικά κλιμάκια από τον Δήμο με ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στην Περιφέρεια ώστε να σταματήσει ο νόμος της ζούγκλας αναφορικά με την ένταξη σε προγράμματα από τους δήμους. Δηλαδή, οποίος προλάβει πήρε(!), ή όποιος έχει ´´άκρες´´ παίρνει!
Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη αναφορά του Περιφερειάρχη για τα θέματα υγείας. Με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, όποιος γιατρός επιλέξει να έρθει σε απομακρυσμένα μέρη όπως η Δωρίδα, θα λαμβάνει 400€ μπόνους από την Περιφέρεια σαν κίνητρο γι΄ αυτούς, πέραν του μισθού τους από το κράτος.
Σε παρέμβαση του γιαυτό το θέμα ο Αντιδήμαρχος Κ. Αντωνόπουλος ανέφερε στον Περιφερειάρχη ότι και ο Δήμος από την πλευρά του έχει δώσει χρηματικά κίνητρα σε γιατρούς, αλλά εάν δεν υπάρξει κίνητρο μοριοδότησης κατά την εκτίμηση του δεν θα έχει αποτέλεσμα το μέτρο με το χρηματικό μπόνους.
Τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κ. Μίχος, ο οποίος αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα του νομού όπως: νοσοκομείο Άμφισσας, για το θέμα μεταφοράς μαθητών στα σχολεία, για τον ταμιευτήρα νερού της Ερατεινής, το παραλιακό μέτωπο της Τολοφώνας και τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα την διάβρωση των ακτών και τους κόμβους Γλύφας αλλά και Μαλαμάτων. Όλα αυτά τα θέματα τόνισε περνούν σιγά – σιγά τον δρόμο της επίλυσής τους.
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Γ. Κουλούλας ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα του εργοστασίου των βωξιτών Παρνασσού και την αλλαγή της ιδιοκτησίας, ώστε μετά την αλλαγή αυτή να μην θιγούν σε καμία περίπτωση οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων από την Δωρίδα.
Ακολούθησε παρουσίαση των δράσεων και των διαδικασιών του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 από τον αρμόδιο υπάλληλο της περιφέρειας Κ. Κουτσίκο (προϊστάμενος προγραμματισμού διαχειριστικής αρχής του νέου ΕΣΠΑ). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον διαχωρισμό επιλέξιμων ή μη χρηματοδοτήσεων από τον μηχανισμό του ΕΣΠΑ.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Ευαγ. Κόρκος διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού εκ μέρους της περιφέρειας. Ο Ε. Κόρκος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον σχεδιασμό της περιφέρειας για την επόμενη πενταετία.
Στο τέλος της διαδικασίας τον λόγο έλαβαν Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, θέτοντας διαφορά ζητήματα στον Περιφερειάρχη τόσο χρηματοδοτικών ροών όσο και επίλυσης διαφόρων χρόνιων προβλημάτων.
Ο Περιφερειάρχης απάντησε σε μια προς μια των ερωτήσεων και ζητημάτων που έθεσαν οι λαμβάνοντες τον λόγο.
Στο κλείσιμο ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για την φιλοξενία και έθεσε ζήτημα εκ νέου συνάντησης με σκοπό τον απολογισμό πεπραγμένων των όσων συζητήθηκαν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει έλεγχος στις υποσχέσεις.
Σε τοποθέτηση του δε για το φλέγον ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και των Περιφερειών, η θέση της Περιφέρειας είναι, ότι πρόκειται για απόφαση αντισυνταγματική και η Περιφέρεια θα σταθεί απέναντι σε αυτή την απόφαση.
Την διαδικασία έκλεισε ο δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης ευχαριστώντας την περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη προσωπικά για την ενημέρωση, ανανεώνοντας το ραντεβού για εκ νέου συνάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κ. Μίχος, η πρώην βουλευτής Ασπ. Μανδρέκα, οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι Φωκίδας, υπάλληλοι της περιφέρειας, υπάλληλοι του δήμου, Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων, ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας, κ.ά.