Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Με επιτυχία η εκδήλωση της Δωρικής για τον Στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 37 λεπτά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα στο πολεμικό Μουσείο η εκδήλωση της Δωρικής Αδελφότητας για τον Στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη.

Ο Πρόεδρος της Δωρικής Ιωάννης Μπαλατσούρος καλωσόρισε  τους παρευρισκόμενους. Ανέφερε ότι η εκδήλωση έχει σαν σκοπό να αποδώσει φόρο τιμής στον μεγάλο αγωνιστή και συμπατριώτη Ιωάννη Μακρυγιάννη. Εξήρε το έργο της Δωρικής αδερφικότητα με έτος ίδρυσης το 1906 και ανέφερε ότι βασικός σκοπός της είναι η διάσωση της ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ευχαρίστησε το πολεμικό μουσείο, τον υπουργό και τον Δήμο Δωρίδας για την υποστήριξη. Αναφορικά με τον Μακρυγιάννη, ανέφερε ότι εκτός από μεγάλος αγωνιστής του 21′, υπήρξε μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα με ρόλο στην καθιέρωση του πρώτου συντάγματος της Ελλάδος, ενώ παράλληλα υπήρξε αυτοδίδακτος συγγραφέας (απομνημονεύματα), επιτυχημένος έμπορος αλλά και μουσικός.

Δεύτερος ομιλητής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος που ευχαρίστησε για την πρόσκληση τονίζοντας ότι η Δωρική Αδελφότητα θεωρεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την δράση της, την οποία τιμά. Δεν θέλησε να μιλήσει πολύ για την προσωπικότητα και το έργο του Μακρυγιάννη λόγω των σπουδαίων ιστορικών που θα μιλήσουν μετά από αυτόν, αλλά αντί αυτού θέλησε να παραλληλίσει την στάση του ήρωα στην πολιτική με το σήμερα.

Ο Μακρυγιάννης ανέφερε ότι δεν προερχόταν από αστική οικογένεια με υψηλό επίπεδο γραμματικής μόρφωσης, αλλά καλλιέργησε και πέτυχε υψηλό επίπεδο μόρφωσης ψυχής. Ήταν φορέας της λαϊκής σοφίας που κουβαλούσε μια λαϊκή παράδοση αιώνων. Ήταν το αρχέτυπο του Έλληνα Ρωμιού. Όταν μιλούσε για την πατρίδα, η ψυχή του δάκρυζε. Είναι ένας ορκισμένος πατρίδο-φύλακας.

Η ιστορία του, ταυτίζεται με την ιστορία του Ελληνικού λαού. Η Ελλάδα του Μακρυγιάννη ήταν αυτή που θριάμβευσε στους Βαλκανικούς πολέμους, όχι αυτή που σκύβει το κεφάλι σε δανειστές σήμερα.

Η πλατιά λαϊκή βάση της εποχής εκείνης δε , έσωσε και διατήρησε τις παραδόσεις, τα ιδανικά και τις αξίες του έθνους. Αυτό το αναφέρει για όλους αυτούς που θεωρούν ότι στα χρόνια της κρίσης σήμερα, πιστεύουν ότι οι δυσκολίες της πατρίδας ξεπερνιόνται ισοπεδώνοντας και εξαφανίζοντας την λαϊκή βάση και προστατεύοντας του λίγους, την δήθεν σύγχρονη ”διανοουμενίστικη” ελίτ.

Η πατρίδα του Μακρυγιάννη ανέφερε ήταν μεγάλη και υπερήφανη, όχι μικρή και ταπεινωμένη Ελλάδα των μνημονίων. Η πατρίδα εκείνη που διασφαλίζει μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισοτιμίας.

Στη συνέχεια  μίλησε ο Βουλευτής Φωκίδας , ιατρός Ηλίας Κωστοπαναγιώτου που στον σύντομο χαιρετισμό του έμεινε σε φράσεις περί προσπαθειών όλων μας να ανα-καταλάβουμε την πατρίδα μας σήμερα. Ταύτισε την προσπάθεια αυτή με την ανάλογη προσπάθειά του 21′. Καλούμαστε να πάρουμε την πατρίδα μας στα χέρια μας πάλι, ανέφερε. Επισήμανε ότι οι εχθροί δυστυχώς είναι και έξω και μέσα. Ζήτησε την βοήθεια όλων των Ελλήνων για να συνεχίσει το έργο της και τον αγώνα της η κυβέρνηση .

Μετά στο βήμα ανέβηκε ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κώστας Αντωνόπουλος που ευχαρίστησε για την πρόσκληση, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο στρατηγός Μακρυγιάννης με την ζωή, τους αγώνες και το έργο του, άφησε πλούσια παρακαταθήκη στους νεοέλληνες για ενότητα και συλλογική δράση.

Διατυπώνοντας διάφορες ιστορικές φράσεις όπως “ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΣ ΤΟ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΣ ΣΤΟ ΕΓΩ” μας αφήνει πολιτική παρακαταθήκη για δράση σήμερα και προβάλει την ανάγκη υποχώρησης της τάσης για προβολή του ατόμου έναντι του συνόλου. Κάνει δηλαδή ένα μάθημα πολιτικής αγωγής τόσο στους ανθρώπους της εποχής του, όσο και στους μεταγενέστερους.

Η φράση του ”ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΝ ΑΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ” δηλώνει με την χρήση του ενεστώτα διαρκείας ένας αιώνιο δεσμό στην σχέση ατόμου και πολιτείας και υπενθυμίζει ότι κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί αυτή την σχέση.

Σε αναφορά του για τις πολιτικές ιδέες του ήρωα, ανέφερε ότι η πολιτική του πράξη με αποκορύφωμα τους συνταγματικούς του αγώνες, μαρτυρούν ότι η παραδοσιακή κοινωνία της οποίας ο ίδιος ήταν εκφραστής και εκπρόσωπος, δείχνει κάποια δεκτικότητα στις νέες ιδέες χωρίς να σημάνει ότι δεν υπήρχαν και ρίξεις, ώστε να προσαρμοστούν αυτές στην τότε πραγματικότητα.

Οι δημοκρατικές και φιλελεύθερες πολιτικές αντιλήψεις του Μακρυγιάννη, διαπνέονται από τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε πολλά συνταγματικά κείμενα του αγώνα και ψηφίστηκαν στις αντίστοιχες εθνοσυνελεύσεις.

Κλείνοντας τόνισε προς τους παρευρισκομένους ότι τα ιστορικά γεγονότα, μπορεί να επαναλαμβάνονται αλά δεν είναι ίδια. Γιατί πραγματοποιούνται σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικά δεδομένα. Η πολιτική παρακαταθήκη του Μακρυγιάννη όμως έχει διαχρονική αξία για τον Ελληνισμό.

Στη συνέχεια έγινε προβολή σύντομης ταινίας μικρού μήκους παραγωγής του τέως προέδρου συλλόγου Κροκυλιωτών Παρασκευά Μπακαρέζου που την προλόγισε ο νυν πρόεδρος του συλλόγου Ευάγγελος Γραββάνης.

Ακολούθησαν ομιλίες σύμφωνα με το πρόγραμμα από τους :

Κα Μαντούβαλου, καθηγήτρια νεότερης και μεσαιωνικής φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του πολεμικού μουσείου με θέμα « Ο Μακρυγιάννης: Πρότυπο πατριώτη και αγωνιστή»,

Γιάννης Κοντίτσης, υποδιευθυντής του μουσικού σχολείου Παλλήνης, με θέμα  « Η μουσική συνεισφορά του Μακρυγιάννη »,

Δρ. Άννα Παναγιωτοπούλου, καθηγήτρια-χαρολόγος, με θέμα  «Σχέση του Μακρυγιάννη με τον χορό και το σημασιολογικό του περιεχόμενο».
 
Τέλος η εκδήλωση έκλεισε καλλιτεχνικά με δημοτικά τραγούδια που ερμήνευσε ο γνωστός Λάλαζας Παναγιώτης και το χορευτικό της αδελφότητας υπό την καθοδήγησή του Μπάμπη Παναγιωτόπουλου.
 

 

 

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -