Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου και ποιοί θα το στηρίξουν στη Δωρίδα
Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΤΑΜΙ προβληματίζονται με τις κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου, αφού η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έδωσε το πράσινο φως στον πρώην πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του να ανακοινώσουν την νέα Κίνηση.
Στο Παπανδρεϊκό στρατόπεδο έχει αποφασιστεί ότι δεν μπορούν να συμπλεύσουν εκλογικά με το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου και πως έρχεται η ώρα να πάρει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για ένα Κίνημα Αξιών και Αλλαγής όπως το περιέγραψε στην τελευταία ομιλία του στην Κοζάνη.
Ήδη εδώ και τρείς μήνες το επιτελείο του έχει εγκατασταθεί στα γραφεία του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στο νεοκλασικό της οδού Πειραιώς και εργάζεται πυρετωδώς για να στελεχώσει το νέο κόμμα σε όλη την Ελλάδα.
Στο στενό αυτό επιτελείο συμμετέχουν μεταξύ άλλων η πρώην Διευθύντρια του Γραφείου του Γιώργου Ρεγγίνα Βάρτζελη , ο Μιχάλης Καχριμάκης, ο αδερφός του Νίκος Παπανδρέου, ο Δημήτρης Ρέπας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (της Αριστερής Πρωτοβουλίας), ο Θάνος Μωραΐτης, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Νίκος Σηφουνάκης , ο Σωκράτης Ξυνίδης κ.ά.
Μετά τις εξελίξεις αυτές αρκετά είναι και τα τοπικά στελέχη της Δωρίδας που θα στραφούν προς το κόμμα αυτό. Έτσι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και με όσα οι ίδιοι δηλώνουν σε συνομιλίες τους, στη Δωρίδα θα στηρίξουν και θα συμπορευτούν με το κόμμα του Παπανδρέου, η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση, ο δικηγόρος Γιώργος Πίττας, ο Αντιδήμαρχος Μπάμπης Φάκος, η δημοτική Σύμβουλος Πένυ Σπυροπούλου, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη Νίκος Πέτρου, ο Πρόεδρος της Ερατεινής Σταύρος Πολίτης, ο πρώην Πρόεδρος του Λιδωρικίου Μπάμπης Πέτρου, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μπαρμπούτης, ο Θανάσης Ασημάκης κ.ά.
Ένα κόμμα με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου φαίνεται ότι ανακατεύει την τράπουλα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αφού σύμφωνα με πληροφορίες , οι ποιοτικές μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αφορούν κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΟΤΑΜΙ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τα γκάλοπ που έχει στη διάθεσή του το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, το νέο κόμμα μπορεί να προσεταιριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ποσοστό 2-3% ψηφοφόρων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και να ανακόψει την πορεία πρώην ψηφοφόρων του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να ψαλιδίσει την διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας σε ενδεχόμενες εκλογές, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε πολωτικό κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία.
Αντίστοιχα το κόμμα του Γ. Παπανδρέου φαίνεται να διεκδικεί από το ΠΟΤΑΜΙ πρώην πράσινους ψηφοφόρους που φτάνουν το 1-1,5%.
Στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το δημοσκοπικό που εμφανίζεται γύρω στο 6 – 7 %, η επιρροή του Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται περιορισμένη και υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει την μία μονάδα.
Ο Γ. Παπανδρέου κατηγορεί τους Αντ. Σαμαρά και Βαγ. Βενιζέλο ότι δεν προσπάθησαν να αναζητήσουν συναινετική λύση για να αποφευχθούν οι εκλογές και πως …δραπετεύουν για να πετάξουν την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα.
Συνάντηση Βενιζέλου – Παπανδρέου
Όπως είναι γνωστό η τελευταία συνάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου έγινε στη Βουλή μία ώρα πριν από την δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , διήρκησε 20 λεπτά , όπου διαπιστώθηκε και η οριστική ρήξη όπως προκύπτει από την ενημέρωση των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμβάλει στην ενότητα του χώρου και να μην διασπάσει την παράταξη, καθώς η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική υποχρέωσή του.
Ο Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά στον Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της «για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν».
Από την πλευρά του Παπανδρέου, έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά σε ότι αφορά στα ζητήματα της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός, εμμένει στις θέσεις που είχε διατυπώσει στην επιστολή του προς τον Βενιζέλο και θεωρεί ότι επί των θέσεων που διατύπωσε δεν πήρε καμία ουσιαστική απάντηση.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του Κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες. Προτάσεις, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του. Επ´ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».
Παρέμβαση Κώστα Λαλιώτη
Στο μεταξύ παρέμβαση είχαμε του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη υπέρ της ενότητας του Κινήματος που προκάλεσαν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθώς και οι αντίρροπες δυνάμεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του κόμματο.
Σε δήλωσή του, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε:
«Όλοι έχουμε χρέος, ιστορικό και πολιτικό, σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την χώρα, την κοινωνία και τη δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, να διαφυλάξουμε την συνοχή και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να διαμορφώσουμε μια αυτόνομη στρατηγική ώστε να μην είναι προσάρτημα κανενός.
» Κάθε επιλογή και κάθε απόφαση, που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος και μετά έπονται ένας παρατεταμένος εσωκομματικός “εμφύλιος” και μύρια, μοιραία λάθη».
Παρεμβάσεις βουλευτών στον Παπανδρέου
Μετά την τρίτη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή στην οποία δεν εξελέγη πρόεδρος Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, ο Γ. Μανιάτης, ο Γ. Δριβελέγκας, ο Δ. Κρεμαστινός, ο Π. Κουκουλόπουλο και ο Ανδρέας Λοβέρδος πήγαν στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσουν να μην προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος. Στη συνέχεια προστέθηκε στη σύσκεψη η Φώφη Γεννηματά, ενώ αργότερα ο Παπανδρέου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός τους είπε ότι το σκέφτεται και ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Λίγο αργότερα στενός συνεργάτης του Παπανδρέου πήγε για τα χρόνια πολλά στο γραφείο της ΚΟ του ΠαΣοΚ και σε ερωτήσεις των εργαζόμενων εκεί απάντησε ότι ήταν να ανακοινωθεί σήμερα(χθές) το κόμμα αλλά θα ανακοινωθεί τελικά την Τρίτη το απόγευμα.
Στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού ήταν κυρίαρχη η άποψη ότι η χθεσινή ημέρα δεν προσφερόταν για πολιτικές πρωτοβουλίες στη σκιά της τραγικής υπόθεσης του Norman Atlantic και της διάλυσης της Βουλής.