Ιστορικά εμπόδια στο επόμενο βήμα
Χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά
Ο μεγαλύτερος φόβος των καλών πολιτικών, που υπολογίζουν προσεκτικά τις κινήσεις τους, είναι η αμέσως επόμενη φάση. Οι δυσκολίες εφαρμογής όσων προβλέπει ο Πολυνόμος είναι μεγαλύτερες απ’ όσες αντιμετώπισαν οι επί Μνημονίου κυβερνήσεις. Οι αλλαγές που χρειάζεται η διάσωση της χώρας στην επόμενη φάση δεν αφορούν συγκρούσεις μέσα στη Βουλή, αλλά έξω απ’ αυτήν.
Δυστυχώς για τα τρία κόμματα, τα οποία βρήκαν «βουνό» την ψηφοφορία επί των προαπαιτούμενων δράσεων για τη συνέχιση των εκταμιεύσεων, ισχύει η κατά Μπρεχτ διαπίστωση: «Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες του βουνού. Πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της πεδιάδας».
Η μεταρρυθμιστική καθυστέρηση ήταν το ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας μας. Ο Κώστας Σημίτης το διατύπωσε σωστά, ζητώντας τον «εκσυγχρονισμό». Δυστυχώς, όμως, στη δεύτερη πρωθυπουργία του, η ανάγκη προσαρμογής μας στα διεθνή πρότυπα διακωμωδήθηκε από τους «πασόκους». Ιστορικά είχε προηγηθεί και αποτύχει η καραμανλική έμπνευση της Χαλκιδικής για τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό. Η μαεστρία με την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου εκμεταλλεύτηκε την απειρία των εκ του παραπετάσματος κομμουνιστών, σύροντάς τους στο απατηλό όνειρο της «λαϊκής εξουσίας» οπισθοδρόμησε επί δεκαετία τη χώρα. Παρά ταύτα, η ηρωική διάσωση που επιχείρησε ο Κων. Μητσοτάκης (1990-1993) ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια ένταξής μας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γι’ αυτό και «έδεσε» με την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα που επέδειξε ο κ. Σημίτης κατά την προετοιμασία της εισόδου μας στο ευρώ (1997-2000). Πράγματι, η δεκαετία του ’90 μας έβγαλε από τη μιζέρια του Τρίτου Kόσμου στην οποία μας είχαν καταδικάσει οι πολιτικές του μικροαστικού κρατισμού. Μπήκαν τα θεμέλια σταθερής ανόδου του εθνικού εισοδήματος, οι επενδύσεις αυξήθηκαν, η Ελλάδα κέρδισε σε κύρος όσα είχε χάσει τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, το κράτος, τα κόμματα και οι πολιτειακοί θεσμοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο παρελθόν. Υπήρξε λυσσαλέα αντίσταση στην προσαρμογή. Οργανωμένα επαγγελματικά συμφέροντα και κλειστές συντεχνίες. Κακοί επιχειρηματίες που «έγδυσαν» τις επιχειρήσεις τους και τις φόρτωσαν χρέη, με τη διευκόλυνση τραπεζικών συνδέσμων. Εκδότες, μιντιάρχες και δημοσιολόγοι, που λειτούργησαν παρασιτικά μέσα σε μια έκρηξη νεοπλουτισμού, συμπλήρωσαν το σκηνικό της προαναγγελθείσας κρίσης. Είναι προφανές ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει εκεί όπου απέτυχαν όλοι πριν από αυτήν. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά χρειάζεται επειγόντως και αντικειμενικά τη βοήθεια της… αντιπολίτευσης.
*Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον ΣΚΑΪ, με καταγωγή από την Δωρίδα
|
|
|
|
|
|
|