Κατεβάζουν ρολά οι Δήμοι της χώρας
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Διαμαρτύρονται για την δεινή οικονομική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
«Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά», είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης για τις αποφάσεις των δημάρχων να κλείσουν τους δήμους, να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να παραδώσουν ακόμη και τα κλειδιά των δημαρχείων, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή οικονομική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Κ.Ασκούνης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Αττικής, η οποία έγινε στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιούν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ , επισήμανε ότι η μηνιαία επιχορήγηση των δήμων το 2011 ανέρχονταν στα 168 εκ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2012 μειώθηκαν στα 135 εκ. ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές ανέρχεται στα 96 εκ. ευρώ, με ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσει τους επόμενους μήνες τα 72 εκ. ευρώ.
«Πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή», είπε ο Κώστας Ασκούνης «που οδηγεί τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων, σε αναστολή υπηρεσιών».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική. «Η αντίδραση», σημείωσε, «δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστά και μεμονωμένα από τον κάθε δήμο. Η αντίδραση πρέπει να είναι συλλογική και δυναμική. Να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα».
Πρόβαλε δε ως πρώτη προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών για την δεινή κατάσταση των δήμων, ενώ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΠΕΔ, είτε αυτές αφορούν στο κλείσιμο των δήμων, είτε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε στο ενδεχόμενο να παραδώσουν οι δήμαρχοι τα κλειδιά των δήμων, θα αποτελέσουν πυξίδα για τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ».
«Δεν θέλουμε να μπούμε σε κανενός είδους παζάρι με την κυβέρνηση», τόνισε ο Κ. Ασκούνης. «Δεν θα επιτρέψουμε όμως περικοπές που οδηγούν σε κλείσιμο υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες. Η κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία και τους πολίτες από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους. Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει όρθιος».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στις τεράστιες μειώσεις, ύψους 54%, όπως είπε, που έχουν γίνει στις αμοιβές των αιρετών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος για το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης της χώρας το 2010 ήταν 135 εκ. ευρώ, το 2012 μειώθηκε στα 74 εκ. ευρώ, ενώ για το 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση, στα 62 εκ. ευρώ. Ζήτησε δε ίση μεταχείριση με το υπόλοιπο
πολιτικό προσωπικό της χώρας.