Η ΛΙΜΝΗ ΜΟΡΝΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ σε τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Δήμων και πόλεων με λίμνες στο πλαίσιο προγράμματος ¨Ευρώπη για τους πολίτες
2007-2013¨
Κίνηση μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Δωρίδας αποτελεί η πρωτοβουλία του Δήμου Δωρίδας για τη δημιουργία δικτύου αδελφοποιημένων Δήμων – Πόλεων με λίμνες στα πλαίσια του προγράμματος Ευρώπη για τους πολίτες 2007 – 2013.
Το θέμα έρχεται για συζήτηση στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο , με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αντωνόπουλο, όπου θα παρθεί και η σχετική απόφαση .
Όπως είναι γνωστό στην καρδιά του Δήμου Δωρίδος κατασκευάστηκε η τεχνητή λίμνη του Μόρνου με σκοπό την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αττικής. Σήμερα και σε καθημερινή βάση από τα σπλάχνα της Δωρίδας, πίνουν νερό εξαιρετικής ποιότητας, 5 εκατομμύρια πολίτες του λεκανοπεδίου και 10 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες, επισκέπτες, διερχόμενοι κλπ σε ετήσια βάση.
Η λίμνη του Μόρνου είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας με περίμετρο 70 χιλιόμετρα, ίση περίπου με αυτήν της μεγαλύτερης φυσικής λίμνης της χώρας μας, την Τριχωνίδα στην Αιτωλοακαρνανία.
Παρά τις απίστευτες ομορφιές της, το οικοσύστημά και το αρμονικό δέσιμο της με τα πανέμορφα βουνά Δωρίδας, τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια, παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό και το μεγαλύτερο τεχνικό έργο στη χώρα μας το φράγμα και η λίμνη του Μόρνου δεν αποτελούν προορισμό επισκεπτών.
Η απαγόρευση για επενδυτικές, αθλητικές, τουριστικές κλπ δραστηριότητες έχουν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους της κεντρικής Δωρίδας που βλέπουν την περιοχή τους να μαραζώνει, επειδή κάποιοι δεν φρόντισαν όταν έπρεπε, δηλαδή όταν το έργο κατασκευαζόταν να εξασφαλίσουν αντισταθμιστικά έργα (οδικό δίκτυο για να αρθεί η απομόνωση των ορεινών χωριών, παραλίμνιο αγωγό συγκέντρωσης λυμάτων, γέφυρα στο στενό κλπ), καθώς και αντισταθμιστικές χρηματικές παροχές για την ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς οι ντόπιοι παράγοντες έβλεπαν τότε μόνο το καρώτο που ήταν οι αποζημιώσεις των χωραφιών και όχι το μαστίγιο που ήταν ο μαρασμός και η εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους της.
Με τη κίνησή του αυτή ο Δήμος Δωρίδος προσδοκά προφανώς να ανεβάσει το θέμα της ανάπτυξης της περιοχής, μετατοπίζοντας το από στενά τοπικό θέμα σε Ευρωπαϊκό, διότι από συγκριτική μελέτη που εκπόνησε, προέκυψε ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι λίμνες για ύδρευση αξιοποιούνται και δεν αποτελούν νεκρή φύση. Σε έρευνα του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που στοιχεί της δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή την 17/3/2012, σχετικά με την τροφική και οικολογική κατάσταση των φυσικών και τεχνιτών λιμνών στην Ελλάδα, η λίμνη του Μόρνου δεν αναφέρεται πουθενά, σαν να μην υπάρχει.
Ο Δήμος όπως γίνεται αντιληπτό θέλει να αποκτήσει συμμάχους τόσο στην Ελλάδα, (τους Δήμους με λίμνες π.χ Πλαστήρα, Καστοριάς, κ.ά), όσο και στην Ευρώπη για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του δυνατότητα έναντι αυτών που αποφασίζουν για τη διαχείρισή της ερήμην του Δήμου.
Με την πρωτοβουλία αυτή , σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου ο Δήμος προσδοκά:
· Ανταλλαγή εμπειριών στην διαχείριση υδάτινων πόρων.
· Δημιουργία ομάδων εργασίας.
· Μεταφορά εφαρμοσμένης εμπειρίας (για να αποφύγει ο Δήμος πιθανά λάθη που θα οδηγήσουν στην καθυστέρηση ανάπτυξης του).
· Δυνατότητα εκπαίδευσης στα επίπεδα τεχνογνωσίας περιβαλλοντικής προστασίας της λίμνης του Μόρνου και συνολικά του Δήμου.
· Καινοτομικά μοντέλα ανάπτυξης.
· Τη φυσική και περιβαλλοντική αναζωογόνηση, την εξασφάλιση της αειφορίας και τη βελτίωση της ελκυστικότητας του Δήμου και ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής της λίμνης του Μόρνου.
· Την επιτάχυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, με βάση τη δομημένη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών για την πρόοδο του τόπου.
· Την ενίσχυση και τη δέσμευση των συμμετεχόντων στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
· Την επίτευξη αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πολιτών, πόλεων και χωρών, για τη δημιουργία συνθηκών ανάδυσης μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.
· Την πληροφόρηση και αξιοποίηση των εφαρμοσμένων ήδη μεθοδολογιών και του νομικού πλαισίου άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, που ακολουθούν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς το σκοπό της ποιοτικής ανάπτυξης της ενδοχώρας και ιδιαίτερα της παραλίμνιας περιοχής του.
Τέλος θα προτείνει τη θεσμοθέτηση Πανευρωπαϊκού βραβείου ορθής διαχείρισης λιμνών, στα πλαίσια ευαισθητοποίησης τόσο των κατοίκων, όσο και της ΕΥΔΑΠ και του κράτους γενικότερα προς όφελος της περιοχής.