ΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ ΠΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ: Θα είναι μεγάλο πλήγμα για τη Φωκίδα και τους πολίτες της, η κατάργηση της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου Άμφισσας
Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου Άμφισσας θα είναι ένα πλήγμα για τη Φωκίδα, επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, και ζητά να εντάξει και τη Φωκίδα στη συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων και όχι ως εξαίρεση στον όλο σχεδιασμό.
Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή διαμαρτυρίας της Αντιπεριφερειάρχου στον Υπουργό , έχει ως εξής :
Κε Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας εκφράσω την άποψή μου για το προσχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ε.Σ.Υ., φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις» από το οποίο απορρέει ότι από 01 – 01 – 2013 θα λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση τα 82 συνδεδεμένα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.
Η ενοποίηση αυτή σημαίνει ενιαίος προϋπολογισμός, ενιαίος οργανισμός, ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών.
Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2011 όταν η πρότασή σας προέβλεπε την διασύνδεση των νοσοκομείων Λαμίας – Καρπενησίου – Άμφισσας, είχαμε ως κοινωνία αντιδράσει έντονα, γιατί ήταν η μοναδική πρόταση που γινόταν διασύνδεση Νοσοκομείων διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων σε όλη την Ελλάδα.
Αυτή η «μοναδικότητα» είχε προκαλέσει απορίες και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της και είχε δώσει την αίσθηση στους κατοίκους της Φωκίδας της αδικίας και της άνισης αντιμετώπισης.
Το ερώτημά μας τότε, αν η πρόταση ήταν προς όφελός μας γιατί έγινε μόνο για τη Φωκίδα, αν δεν ήταν ωφέλιμη γιατί μόνο για τη Φωκίδα, δεν απαντήθηκε ποτέ.
Κε Υπουργέ,
Απόρροια εκείνης της πρότασης είναι τα σημερινά δεδομένα. Η απόφαση όμως αυτή δεν θα είναι εφαρμόσιμη προς όφελος των πολιτών. Σε μια εποχή κρίσης που ο κόσμος διεκδικεί τα ελάχιστα και αυτονόητα, η κατάργηση της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου θα είναι ένα πλήγμα για τη Φωκίδα.
Η Φωκίδα είναι πληθυσμιακά μικρός νομός. Όμως έχει δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο περικλειόμενη από τα ψηλότερα βουνά Παρνασσός, Γκιώνα, Οίτη, Βαρδούσια. Παρέχει ιατρική φροντίδα σε 2 καταστήματα Φυλακών (Μαλανδρίνου και Άμφισσας), στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, σε πλήθος τουριστών (Δελφοί και κρουαζιερόπλοια) και επιπλέον διαθέτει μεγάλο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Στο δε τομέα ευθύνης του Νοσοκομείου Άμφισσας υπάγονται τα Κ.Υ. Ιτέας και Λιδορικίου και 16 Περιφερειακά ιατρεία σε δύσβατες περιοχές.
Είμαι σίγουρη ότι με το ευρύ πνεύμα που σας διακρίνει στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνετε στο χώρο της Υγείας, θα εντάξετε και τη Φωκίδα στη συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων και όχι ως εξαίρεση στον όλο σχεδιασμό σας.
Επιστολή στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ζητά να επανεξετασθεί το θέμα, έστειλε και ο Χημικός Μηχανικός Αλέξης Αθανασόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Στερεάς Ελλάδος, που κατάγεται από το Ευπάλιο Δωρίδος.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με αφορμή το προσχέδιο Νόμου για «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις», άρθρο 2 όπου, από 01/01/2013 θα λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση τα 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε ότι αφορά τη χωρική ενότητα (ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΦΩΚΙΔΑΣ):
– Η συνένωση/συγχώνευση των 3 Νοσοκομείων (Λαμίας, Άμφισσας, Καρπενησίου) υπό ενιαία διοίκηση με τα δεδομένα του άρθρου 2 του νέου Νόμου δεν είναι ρεαλιστική, διότι δεν συνεκτιμώνται επαρκώς τα επιμέρους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
– Συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Άμφισσας διασυνδέεται με τα αντίστοιχα νοσοκομεία Λαμίας και Καρπενησίου, τρεις όμοροι νομοί εκ των οποίων οι δύο (ΦΩΚΙΔΑ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ) εμφανίζουν ιδιαίτερη γεωμορφολογία με ορεινούς όγκους και προβλήματα προσβασιμότητας προς το Νοσοκομείο της Λαμίας κατά τους χειμερινούς μήνες (κακό οδικό δίκτυο, δύσκολες έως αντίξοες καιρικές συνθήκες).
– Επιπροσθέτως το Νοσοκομείο Άμφισσας καλύπτει το σύνολο της χωρικής ενότητας της ΦΩΚΙΔΑΣ. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και με το Νοσοκομείο Καρπενησίου.
– Επιπλέον στον τομέα ευθύνης του Νοσοκομείου Άμφισσας υπάγονται τα Κ.Υ. Ιτέας και Λιδωρικίου με τα αντίστοιχα περιφερειακά Ιατρεία (16), αρκετά από αυτά σε ορεινές περιοχές.
Επειδή,
στο προσχέδιο Νόμου η μόνη δυστυχώς, εξαίρεση διασυνδεόμενων Νοσοκομείων εκτός Νομού είναι η περίπτωση των Νοσοκομείων Άμφισσας και Καρπενησίου.
Είμαι πεπεισμένος ότι θα επανεξετάσετε την πρότασή σας, προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας και της καλύτερης παροχής υπηρεσιών στους κατοίκους των νομών ΦΩΚΙΔΑΣ και ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ.
Με εκτίμηση
Αλέξιος Αθανασόπουλος
Μέλος Δ.Σ. ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ