ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Τι συζητήθηκε σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους της Ισπανικής εταιρείας
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο κάμπο του Μόρνου προωθεί η εταιρεία ΓΚΑΜΕΣΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, Ισπανικών συμφερόντων.
Το θέμα το ¨παλεύει¨ η συγκεκριμένη εταιρεία από το 2000, που έχει δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και έχει κατασκευάσει και τοποθετήσει παρόμοια πάρκα , ενώ το συγκεκριμένο θα είναι το πρώτο που θα εκμεταλλεύεται η ίδια.
Τη Παρασκευή το βράδυ σε καφενείο της Μανάγουλης παρουσία 100 περίπου πολιτών του Μόρνου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συγκέντρωση , όπου εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν το επενδυτικό τους πρόγραμμά που θα υλοποιήσουν σε ιδιωτικές εκτάσεις που ενοικίασαν για 25 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται ανεμογεννήτριας για δημιουργία αιολικού πάρκου σε πεδινές και αγροτικές εκτάσεις .
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας , σε πλήρη ανάπτυξη το ποσό της επένδυσης θα ανέλθει στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Τα 12 θα δαπανηθούν τοπικά σε εργολαβίες , προμήθειες υλικών , μισθούς κλπ. και θα απασχοληθούν 50 άτομα , τα περισσότερα των οποίων θα προέρχονται από την περιοχή. Στη φάση λειτουργίας του έργου θα υπάρχουν 10 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Θα τοποθετηθούν 25 ανεμογεννήτριες στις περιοχές ¨Πλαστιραίικα¨ και ¨Κουτσούκια¨ (Λαύρια) στο κάμπο του Μόρνου, που θα έχουν συνολική ισχύ 50 ΜW και ετήσια παραγωγή 160.000 Μαγαβατώρες.
Ως αντισταθμιστικά οφέλη η εταιρεία θα δίνει ετησίως 237.000 ευρώ στο Δήμο Δωρίδας και με επιπλέον 140.000 ευρώ θα πιστώνονται οι λογαριασμοί οικιακών καταναλωτών της ΔΕΗ στους πολίτες της Μανάγουλης και των Μαλαμάτων.
Επίσης θα κατασκευάσει σειρά έργων , όπως δρόμους, παιδικές χαρές, αρδευτικά κανάλια κλπ.
Στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε ένταση , όπου η πλειοψηφία των παρευρισκομένων ήταν αντίθετοι στην επένδυση , για λόγους αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που είναι αγροτική καθώς και στην τουριστική ανάπτυξη της παραλίας Χιλιαδούς.
Ανέφεραν ακόμα τους φόβους τους , ότι θα υπάρξει υποβάθμιση της περιοχής , επικαλούμενοι και το πρόβλημα της κακής κατασκευής των καναλιών του αναδασμού.
Επίσης τέθηκαν προβληματισμοί σε σχέση με το περιβάλλον , καθώς και με θέματα υγείας των κατοίκων , με έμφαση στα θέματα θορύβου και της δημιουργίας ηλεκτρονικών πεδίων και γενικότερα των πιθανών επιπτώσεων στο κλίμα της περιοχής.
Υπήρξαν και κάποιοι από τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση που τοποθετήθηκαν υπέρ της επένδυσης.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, για την επένδυση είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις εδώ και 10 χρόνια με τις τότε Δημοτικές Αρχές του Δήμου Ευπαλίου , όπου σε κάποια απ΄ αυτές, ο τότε Δήμαρχος Ευπαλίου Τάσος Παγώνης τους ανέφερε ¨να ξεχάσουν αυτή την επένδυση , γιατί στη περιοχή θα γίνουν γήπεδα γκολφ¨.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσουν τα Τοπικά Συμβούλια της Μανάγουλης και των Μαλαμάτων να πάρουν απόφαση για εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας. Με τη σειρά του το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Λιδωρίκι και η γνωμοδότησή του-απόφαση θα πάει στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου το αρμόδιο όργανό της θα συνεδριάσει την άλλη μέρα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για να πάρει τη τελική απόφαση.
Στην ενημερωτική συνάντηση ,που συντόνισε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μανάγουλης Καραμπάρμπας Β. , εκτός των πολιτών και εκπροσώπων της εταιρείας παρευρέθησαν τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Μανάγουλης και Μαλαμάτων , οι Αντιδήμαρχοι Δωρίδας Αντωνόπουλος Κ. , Ευσταθίου Ανδ., Τσιλίκης Χρ. και Ράπτης Ιωαν. , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζέτος Παν. και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιαννόπουλος Αντ., Γκόλφης Γ., Καλλιαμπέτσος Π., Κατσούδας Αθ., Λώλος Γ., Πλούμη Μ., και Φλετούρης Κ.