Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ για τυποποίηση και εξαγωγές προϊόντων

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μεγάλες είναι οι δυνατότητες και ευκαιρίες για τυποποίηση και εξαγωγή τοπικών προϊόντων της Δωρίδας , αν υπάρχει γνώση , μεθόδευση και συντονισμός .

Αυτό φάνηκε από την ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Δωρίδας το απόγευμα του Σαββάτου στο ξενοδοχείο DELPHI BEACH στη παραλία Τολοφώνας με θέμα :¨Τοπικά προϊόντα-Τα βήματα για να εξάγω¨.

Την ημερίδα συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κώστας Αντωνόπουλος με βασικούς ομιλητές τον Ιωάννη Τζεν Καθηγητή- διπλωμάτη χρηματοοικονομικών, διεθνών εμπορικών σχεδιασμών, π. Πρόεδρο Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και ο Αριστοτέλης Καρβέλας ,Σύμβουλος επιχειρήσεων, σχεδιασμών προώθησης – διείσδυσης εμπορικών δικτύων, ανάπτυξη Ε.Ε προγραμμάτων.

Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Τζέν επισήμανε ότι :

• Τα τοπικά προϊόντα έχουν αρχίσει να έχουν δειλά – δειλά μια σημαντική θέση στο εξαγωγικό μας εμπόριο. Η επωνυμία του προϊόντος σε συνδυασμό με τον τόπο προέλευσης προκαλεί το ενδιαφέρον του καταναλωτή, αφού ο τελευταίος το προμηθεύεται λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος που αποτελεί δέλεαρ για την αγορά του. Η δημιουργία μάλιστα ειδικών καταστημάτων με αποκλειστική διάθεση επώνυμων τοπικών προϊόντων, κάτι που γίνεται ήδη στη Κρήτη, τη Χίο, τη Μεσσηνία και σε άλλα μέρη της χώρας, θα αποτελεί τον κράχτη προβολής για προώθηση των προϊόντων αυτών.

• Οι Ευρωπαίοι, όσο και προμηθευτές άλλων ηπείρων έχουν ταυτίσει τη μεσογειακή διατροφή με ελληνικά προϊόντα και της δίνουν την επωνυμία συχνά ¨κρητική δίαιτα¨. Συνεχείς προσπάθειες για την επιβολή της αντίληψης στα Διεθνή και Εθνικά ράφια, ότι τα ελληνικά προϊόντα αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής θα δώσουν θετικά αποτελέσματα.

• Σημαντικό ρόλο θα παίξει ουσιαστικά και ο Τουρισμός προβάλλοντας παράλληλα μέσω ξενοδοχείων- εστιατορίων και άλλων τουριστικών καταστημάτων, τα ελληνικά επώνυμα προϊόντα, που αποτελούν στην ουσία τα προϊόντα μεσογειακής διατροφής.

• Τα ελληνικά προϊόντα αποτελούν σταθερό παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και συνάμα διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο για την κάλυψη βασικών και ανελαστικών αναγκών του πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο Αριστοτέλης Καρβέλας έδωσε λεπτομερή στοιχεία για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί , για την σωστή τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων τους , παρακάμπτοντας σειρά κινδύνων για επιστροφές καθώς και συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έδωσε και πληθώρα απαντήσεων σε διάφορα θέματα , γιατί εκτός από τεχνοκράτης, εδώ και αρκετά χρόνια ζεί και εργάζεται στο Λουξεμβούργο έχοντας την απαραίτητη πληροφόρηση και εμπειρία από πρώτο χέρι.

Ο συντονιστής της ημερίδας Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πλαισίου για την ανάπτυξη του σημαντικού αυτού πρωτογενούς τομέα, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με ένα νέο εξωστρεφές πρόσωπο.

Η αγορά των τοπικών προϊόντων, ανέφερε, είναι διεθνής, και το δεδομένο αυτό, δημιουργεί νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες στην προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων, και την ανάπτυξη των παραγωγικών μονάδων και στη Δωρίδα.

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ράπτης , εκπροσωπώντας και τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη που βρίσκεται στο εξωτερικό υπηρεσιακά με την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Γιώτα Γαζή, τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να στηρίξει αυτή την προσπάθεια με κάθε δύναμη. Ήδη δημιουργήθηκε στο Δήμο με το εσωτερικό κανονισμό Υπηρεσία Ενημέρωσης και Υποστήριξης των Παραγωγών και σύντομα θα δημιουργηθεί στο site Του Δήμου ¨σελίδα του Παραγωγού¨.

Για την όλη προσπάθεια θα υπάρξει συνεργασία με τους ξενοδόχους , τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, το Επιμελητήριο και κάθε φορέα που απαιτείται.

Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε διάλογος και δόθηκαν απαντήσεις σε πληθώρα ερωτήσεων των παραγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί η τεράστια προσέλευση παραγωγών, πάνω από 200, που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου , ενώ είχαν έρθει και παραγωγοί από Ναύπακτο , Άμφισσα και Λειβαδιά.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, στο φουαγιέ του ξενοδοχείου, πολλοί παραγωγοί παρουσίασαν τοπικά προϊόντα της Δωρίδας, όπως ελαιόλαδο, μέλι , τυροκομικά, ελιές, κτηνοτροφικά, κρασί κ.ά.

- Διαφήμιση -

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο