Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Γ. Καπεντζώνης στην ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ : ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΔΩΡΙΔΑ

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά

                                                                                                                                               ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ταυτόχρονη τουριστική και αγροτοκτηνοτροφική ανάπτυξη είναι το μοντέλο που πιστεύει ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης ότι χρειάζεται η περιοχή μας για να προχωρήσει μπροστά, σε ήπια πάντα βάση που δεν θα τη θίξει και δεν θα οδηγήσει σε άναρχες καταστάσεις, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ.

Στο δήμο Δωρίδας, όπως μας ενημερώνει έχει μπει φραγμός σε απευθείας αναθέσεις, τα έργα προχωρούν με διαγωνισμούς και είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους προς τρίτους.

Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις συμβούλων της πλειοψηφίας δεν θεωρεί ότι θίγεται η συνοχή της ομάδας του και υποστηρίζει ότι ≪οι διαφορετικές απόψεις είναι όχι μόνο δείγμα μιας υγιούς ομάδας, αλλά και προϋπόθεση ώστε να υπάρχει γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος ≫.

Αναφερόμενος στα έργα που επιθυμεί να προχωρήσει τονίζει ότι ≪ πέρα από την παρακολούθηση των συνεχιζόμενων έργων, δική μας βασική στόχευση είναι να εντάξουμε όσες ώριμες μελέτες έχουμε στο ΕΣΠΑ ή σε άλλα ανοιχτά προγράμματα. Αυτό ήδη έχει γίνει με τον παραλίμνιο Αγωγό του Μόρνου, την ύδρευση της Ελαίας κ.α.≫

Σχετικά με τις επιφανειακές εξορύξεις υποστηρίζει ότι ≪η τοπική αυτοδιοίκηση δεν λέει όχι στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, αλλά πάντα υπό όρους και προϋποθέσεις που πρωτίστως διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών του ≫.

Ο Δήμαρχος Δωρίδας μιλά για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δίνονται μέσα στην κρίση, όπως μέσω του ΕΣΠΑ, για το οποίο όμως τονίζει ότι η απορρόφηση κονδυλίων απ’ το οποίο σημειώνει, μεγάλη υστέρηση.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διοικεί κανείς
καλλικρατικό δήμο και ειδικά σε ένα δήμο χωρίς
τις αναγκαίες υπηρεσίες, όπως η Δωρίδα; Τι έχετε
κάνει σε επίπεδο στησίματος και στελέχωσης
υπηρεσιών; Ποια θεωρείτε δυνατά σημεία και
ποια αδυναμίες του νέου συστήματος;
Οι δυσκολίες που θα βρίσκαμε μπροστά μας ήταν δεδομένες, ωστόσο προτιμήσαμε να τις δούμε ως προσκλήσεις και όχι ως δυσκολίες. Το πρώτο μας μέλημα ήταν ο Δήμος Δωρίδος να αποκτήσει μια
ενιαία μορφή που να μπορεί να λειτουργήσει σε όλες τους τις εκφάνσεις. Να μπορεί δηλαδή να διαχειρίζεται την καθημερινότητα. Σε αυτό το επίπεδο, βαδίζουμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που θέτει ο Καλλικράτης και το Υπουργείο. Βήμα βήμα, με πολλή προσοχή, χωρίς σπατάλες, τηρώντας τους τύπους και υπηρετώντας την ουσία, συνεχίζουμε την οργάνωση του Δήμου με σημαντικότερο γνώμονα
την αλλαγή νοοτροπίας σε κάθε επίπεδο: βάζουμε φραγμό στις ανεξέλεγκτες απ’ ευθείας αναθέσεις, κάνουμε έργα με διαγωνισμούς, είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις απέναντι σε τρίτους. Παράλληλα
με την σωστή οργάνωση του Δήμου, βάλαμε άμεσα πλώρη για την δημιουργία εκείνων των εργαλείων που είναι απαραίτητα για την διοικητική του υποστήριξη, όπως η οικονομική υπηρεσία, η Τεχνική Υπηρεσία κλπ. Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκαν και υπάρχουσες υπηρεσίες του δήμου, όπως η οικονομική υπηρεσία που προήλθε από τον πρώην δήμο Ευπαλίου, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός από τους προηγούμενους δήμους που είχε τέτοια υποδομή όπως προέβλεπε ο Καποδίστριας για δήμους άνω των 5000 κατοίκων.
Κομβικό σημείο υπήρξε η ψήφιση, με μεγάλη πλειοψηφία, του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας ο οποίος έχει εγκριθεί και από την περιφέρεια, και έχει δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το πλάνο λειτουργίας του δήμου, σχεδιάστηκε με στόχο την εξυπηρέτηση του δημότη, και με σκοπό να είναι λειτουργικό, ευέλικτο, αποδοτικό και να καλύπτει το σύνολο του δήμου. Μια σημαντική υποδομή που δημιουργεί τις βάσεις για την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών και βάζει τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη του δήμου. Επίσης έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο επισημαίνει τις καίριες αναπτυξιακές στρατηγικές επιλογές για το Δήμο μας, και σύντομα θα τεθεί στους δημότες για διαβούλευση. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν έναν κεντρικό στόχο: την εκ νέου οργάνωση Δήμου σε ένα νέο πλαίσιο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής. Σε ότι αφορά την ερώτησή σας για τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του συστήματος, θα ήθελα να τονίσω το εξής. Κάθε σύστημα έχει ελαττώματα και πλεονεκτήματα αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το δεχόμαστε ως έχει ή να αρκούμαστε σε μια εκ του ασφαλούς κριτική. Πρέπει να εντοπίζουμε και να διορθώνουμε όσα σημεία επιδέχονται διόρθωσης και παράλληλα να εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που μας δίνουν οι νέες δομές.

Δηλώσατε πρόσφατα στην εφημερίδα μας ότι αν
τεθεί θέμα εφεδρείας στο δήμο Δελφών, όσους
περισσέψουν από εκεί θα τους πάρετε εσείς και
με αυτόν τον τρόπο θα λύσετε το πρόβλημά σας.
Επειδή τέτοιο θέμα δεν βλέπουμε στο άμεσο
μέλλον, πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την
έλλειψη προσωπικού και το κύμα αποχωρήσεων;
Έχω δηλώσει και στο παρελθόν ότι είναι βασική προτεραιότητα να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου μας με όλο το απαραίτητο δυναμικό, προκειμένου ο δήμος να λειτουργεί απρόσκοπτα
και αποδοτικά. Βασική μας επιλογή είναι να έχουμε μόνιμο δυναμικό στο Δήμο μας, για αυτό και πρώτα φροντίζουμε να καλύψουμε θέσεις μέσα από μετατάξεις προσωπικού ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο μας δίνει ο “Καλλικράτης”. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε και το εξής: η γενικότερη δυσκολία στο κράτος είναι δεδομένη και δυστυχώς δεν μας παρέχεται αυτή τη στιγμή η δυνατότητα για μόνιμες προσλήψεις. Από την άλλη δεν μπορούμε να αφήσουμε το δήμο μας χωρίς δυναμικό, για αυτό το λόγο όλες οι προσλήψεις αυτή τη στιγμή γίνονται με συμβάσεις. Ήδη έγιναν το Νοέμβριο, όλες μέσω του ΑΣΕΠ, οι οποίες και καλύπτουν κάποιες από τις ανάγκες του Δήμου.

Είναι πολλές οι φορές που μέσα στο Δημοτικό
Συμβούλιο κάποιοι διαχωρίζουν τη θέση τους.
Πόσο συμπαγής είναι η δημοτική σας ομάδα; Για
παράδειγμα ο κος Κατσούδας θεωρείτε ότι απο-
τελεί μέρος της δημοτικής πλειοψηφίας;
Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι όχι μόνο δείγμα μιας υγιούς ομάδας, αλλά και προϋπόθεση ώστε να υπάρχει γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος. Με αυτή την φιλοσοφία πορευτήκαμε και στις δημοτικές εκλογές, όταν δημιουργήσαμε τον συνδυασμό μας “Δωρίδα για όλους”, διάλογος και σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, ακόμα και πολιτικών προσεγγίσεων . Αυτή τη φιλοσοφία έχουμε καταφέρει να τη διατηρήσουμε και στην δημοτική μας ομάδα, η οποία λειτουργεί απολύτως δημοκρατικά. Αυτό είναι κεκτημένο. Υπάρχει πειθαρχία και σεβασμός στην πλειοψηφία και όχι σε κομματικές γραμμές, υπάρχουν θέσεις και απόψεις και όχι δόγματα. Συμφωνούμε και συμπορευόμαστε, γιατί έχουμε κοινό στόχο. Σε ότι αφορά τον κ. Κατσούδα, ο κ. Κατσούδας είναι αυτοδιοικητικός με καταγεγραμμένη πορεία. Οι παρεμβάσεις είναι πάντα χρήσιμες, όπως και κάθε άλλου μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου. Η εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση αποτελεί εργαλείο για το δημοτικό συμβούλιο, για αυτό και έχει αναλάβει κομβικό ρόλο σε διάφορες επιτροπές, όπως η επιτροπή που συνέταξε τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δωρίδος.

Έχουν περάσει δέκα περίπου μήνες από την
ανάληψη των καθηκόντων σας. Ποια είναι τα
θέματα που έχετε βάλει στις προτεραιότητές σας;
Ποια έργα προωθείτε από αυτά που βρήκατε προς
ωρίμανση και σε τι στάδιο βρίσκονται; Τι πρόκειται
να γίνει με τα υπόλοιπα;
Προτεραιότητά μας είναι η οργάνωση του Δήμου. Χωρίς τις κατάλληλες υποδομές και δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος του δημότη, και φυσικά δεν θα μπορεί να έχει τις απαραίτητες υπηρεσίες για να “τρέξει” μελέτες και έργα. Παρά τις δυσκολίες και τα λάθη του παρελθόντος, ολοκληρώθηκαν έργα του προγράμματος Θησέας και κινδύνευαν με απένταξη. Όσα έργα χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους βρίσκονται σε εξέλιξη.
Υπάρχουν βέβαια αρκετά προβλήματα σε ότι αφορά την εκταμίευση των χρημάτων και αρκετά πράγματα μένουν πίσω. Πάντως θα πρέπει να σημειώσω ότι οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε συνεργασία με τους κατασκευαστές για να βρεθούν λύσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Πέρα από την παρακολούθηση των συνεχιζόμενων έργων, δική μας βασική στόχευση είναι να εντάξουμε όσες ώριμες μελέτες έχουμε στο ΕΣΠΑ ή σε άλλα ανοιχτά προγράμματα. Αυτό ήδη έχει γίνει με τον παραλίμνιο Αγωγό του Μόρνου, την ύδρευση της Ελαίας κ.α. Βέβαια και η διαδικασία ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ δεν είναι καθόλου εύκολη, οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων είναι ιδιαίτερα πιεστικές και σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε αγώνας δρόμου από τους υπαλλήλους, μιας και δεν υπήρχαν αρκετές ώριμες μελέτες, ή όσες υπήρχαν χρειάζονταν επικαιροποίηση. Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα είχαμε να αντιμετωπίσουμε και νέες προκλήσεις, ακόμα και απρόβλεπτα γεγονότα που απαιτούν από εμάς γρήγορα αντανακλαστικά.
Φέτος για παράδειγμα ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για τη Δωρίδα, που για πρώτη φορά είχε να αντιμετωπίσει τόσες πολλές πυρκαγιές. Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας μας, την έλλειψη πόρων και υπηρεσιών, ο Δήμος μας προσπαθεί να κάνει μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, με όσα μέσα διαθέτει.

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής θα υπάρξει σχεδιασμός
 για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του και
την τουριστική προβολή του δήμου σας; Επιπλέον,
 τα τελευταία χρόνια η παραλιακή ζώνη αναπτύσσεται
 ραγδαία. Πως σκοπεύετε να προλάβετε τον κίνδυνο της
άναρχης δόμησης;
Το σημαντικότερο κεφάλαιο που έχει ο τόπος μας είναι το φυσικό περιβάλλον, η προστασία του για εμάς δεν είναι απλά μια πολιτική θέση, αλλά πολύ περισσότερο υποχρέωση μας. Από τις πρώτες μας
αποφάσεις ήταν να κλείσουμε τις δύο ανεξέλεγκτες χωματερές που βρίσκονταν στο δήμο μας, να εντάξουμε έργα αποχέτευσης στο ΕΣΠΑ ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα των θαλασσών μας, να οργανώσουμε την αποκομιδή απορριμμάτων κ.α. Οι ενέργειες αυτές είναι μικρό δείγμα και σίγουρα δεν μένουμε μόνο σε αυτές, έχουμε ακόμα πολλή δουλεία να κάνουμε και σε άλλα μέτωπα. Σας ανέφερα και πριν ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε, δυστυχώς αναδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της προστασία των δασών μας, δώσαμε μάχη με τις φωτιές και δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε το πυροσβεστικό κλιμάκιο Λιδωρικίου, και θα συνεχίσουμε.
Σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη. Η Δωρίδα έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει ένα τουριστικό προορισμό βασισμένο στην ήπια και ποιοτική ανάπτυξη, με έμφαση το φυσικό περιβάλλον, το τοπικό προϊόν και την παράδοση.
Για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, απαιτείται η ανάπτυξη μιας ενιαίας στρατηγικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου. Βασισμένος σε αυτό το σκεπτικό, ο Δήμος Δωρίδος προχωρά στην σύσταση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής. Η Επιτροπή θα είναι ένα συμβουλευτικό όργανο, για την επεξεργασία και εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τουρισμού και την προβολή του Δήμου με αρμοδιότητες όπως ο προγραμματισμός και η χάραξη της τουριστικής πολιτικής, ο σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του Δήμου αλλά και η διαμόρφωση και προώθηση των αναγκαίων ρυθμίσεων και των απαιτούμενων μέτρων εφαρμογής.
Παράλληλα, έχουμε φέρει στο προσκήνιο θέματα όπως η αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής γύρω από τον Μόρνο, τη λειτουργία μαρίνας στα Τριζόνια, τη στήριξη των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων, την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Σημαντική παράμετρος και το θέμα της δόμησης και των χρήσεων γης που αναφέρεται. Στις δημοτικές ενότητες του Ευπαλίου και της Τολοφώνας, υπήρχαν σε εμβρυακό στάδιο, στην πρώτη φάση συγκεκριμένα, μελέτες για το ΣΧΟΑΠ. Βέβαια, παρότι αυτές οι μελέτες παρελήφθησαν από τους πρώην δήμους, δεν προχώρησαν ποτέ. Σε πρώτο επίπεδο προχωρήσαμε στην προώθηση των μελετών που αφορούν τα ΣΧΟΑΠ, ώστε όσο το δυνατό συντομότερα να έχουμε ένα ενιαίο εργαλείο για την χωροταξική ανάπτυξη του Δήμου. Στο ενδιάμεσο όμως και μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες ήδη έχουμε κάνει οριοθετήσεις οικισμών, οριοθετήσεις αιγιαλού και παραλίας, σε αρκετά σημεία του Δήμου, ενώ σε εξέλιξη υπάρχει και μια μελέτη που προβλέπει την λειτουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στα Μαλάματα

Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα μεταξύ εσάς (δήμου
Δωρίδας) και της Μονής Βαρνάκοβας, για μια
μεγάλη έκταση. Τι ακριβώς συμβαίνει και ποιοι
είναι οι χειρισμοί σας;
Πριν από κάποιο διάστημα η Ι. Μ. Βαρνάκοβας μας ενημέρωσε για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην περίφραξη κάποιου χώρου. Έπειτα από δική μας έρευνα διαπιστώσαμε ότι μέσα σε αυτό το κομμάτι υπήρχαν ιδιοκτησίες τόσο δημοτών όσο και του ίδιου του Δήμου Δωρίδος. Προφανώς, λοιπόν δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, από τις υπηρεσίες του δήμου, και να διαπιστωθούν ποια είναι επακριβώς τα όρια των ιδιοκτησιών και κάτω από πιο καθεστώς βρίσκονται.
Ακολουθούμε τη νόμιμη διαδικασία, θέλουμε να προστατεύσουμε τις περιουσίες των δημοτών και θέλουμε να υπάρχει μια ξεκάθαρη και σαφής σχέση με την Ι. Μ. Βαρνάκοβας. Είμαστε πάντα σε συνεννόηση με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο