ΣΚΡΑΠΕΣ ΣΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
- Διαφήμιση -
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Του Δημήτρη Μητρόπουλου *
ΑΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ πέντε οικονομολόγους , θα λάβεις έξι απαντήσεις. . Παρ΄ όλα αυτά , στα ερωτήματα αν πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι υπάρχει μία απάντηση. Αυτή που δίνουν οι αριθμοί.
Αναδιάρθρωση χρέους σημαίνει να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι δεν θα πληρώσει τα ομόλογά της στο ακέραιο, αλλά ¨κουρεμένα¨ στο 30%όπως προεξοφλούν οι αγορές. Στόχος να ανακοπεί η δυναμική που οδηγεί το χρέος σε ποσοστό πάνω από 150% του ΑΕΠ σε ενάμιση-δύο χρόνια , οπότε θα είναι δύσκολη η εξυπηρέτησή του.
ΟΜΙΛΟΥΝ οι αριθμοί. Το ελληνικό χρέος είναι 350 δις ευρώ . Από αυτά αφαιρούμε τα 110 δις της τρόικας που μας δίνουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2010-2013 χωρίς πρόβλημα. ¨Άρα μένουν για αναδιάρθρωση 240 δις ευρώ. Αν το ¨κούρεμα¨ ήταν 30%, τότε θα γλιτώναμε 72 δις. Και σε τόκους – με επιτόκιο 5%- 3,6 δις. Προσοχή : αν δεν αναδιαρθρώσουμε, οι τόκοι του 2011 είναι 15 δις, κι αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, τότε το 2015 θα είναι περίπου 22 δις. Μετά την αναδιάρθρωση θα ήταν περίπου 18 δις. Δεν κάνετε λάθος : το όφελος από τόκους θα ήταν μικρό σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.
Αντιθέτως, θα είχαμε τρύπες σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περί τα 40 δις ομόλογα. ¨Κούρεμα¨ αυτών κατά 30% θα σήμαινε ζημία 12 δις. Άρα απώλεια όλων των κεφαλαίων . Άρα θα χρειαζόταν κρατικοποίηση των τραπεζών και αναπλήρωση των κεφαλαίων τους. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν περί τα 30 δις ομόλογα .¨Κούρεμα¨ αυτών κατά 30% σημαίνει χασούρα 9 δις ευρώ. Τα Ταμεία θα έχανα επίσης-5% χ 9δις – 450 εκατομμύρια ευρώ από τόκους το χρόνο. Τις τρύπες των Ταμείων που θα πρέπει να καλύψει το Δημόσιο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : από τα 72 δις. που θα γλιτώναμε σε μια αναδιάρθρωση , τα 21 δις – 12 + 9 – πρέπει να επιστραφούν σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία από το Δημόσιο. Τελικά λοιπόν το όφελος είναι – 72-21 – περίπου 50 δις κι από τόκους τελικά μόνο 2,5 δις. Δηλαδή 1% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια , η αναδιάρθρωση θα τραυματίσει τη χώρα για να κατέβει το έλλειμμα μία μονάδα όλη κι όλη. Αν συνεχίσουμε έτσι , τότε το 2013 τι θα κάνουμε ; Νέα αναδιάρθρωση με ¨κούρεμα¨ 30% ;
Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν . Τα αγγλοαμερικανικά φαντς το ξέρουν, αλλά έχουν παράγωγα που θα πληρώσουν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης – δηλαδή χρεοκοπίας. Το ερώτημα είναι τι γυρεύουν διάφορες εγχώριες αλεπούδες της πολιτικής στο παζάρι της αναδιάρθρωσης. Εκτός αν είναι σκράπες στα νούμερα.
* Ο Δ. Μητρόπουλος είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
- Διαφήμιση -