Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ Πόσο υπαρκτός ο κίνδυνος να χτυπήσει

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Του  Παύλου Δωριάδη

Με αφορμή κάποια διεθνή γεωφυσικά φαινόμενα, επανέρχονται κατά καιρούς στην πατρίδα μας τα σενάρια για τις  πιθανότητες να εκδηλωθεί τσουνάμι στη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.

Σ΄αυτό βοηθά η σεισμολογική κατάσταση γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή και το γεγονός ότι πριν από 50 περίπου χρόνια , είχαμε ένα τέτοιο φαινόμενο , με την υποχώρηση της θάλασσας..

Το θέμα ανακαινίστηκε ξανά από επιστήμονες του κλάδου σε ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην Πάτρα.

Οι Έλληνες ειδικοί που τοποθετήθηκαν στην ημερίδα , ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι κάτω από προϋποθέσεις το κύμα θα μπορούσε να φτάσει και τα 5 μέτρα πλήττοντας κυρίως τις κατοικημένες παραθαλάσσιες περιοχές του Κορινθιακού.

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο καθηγητής ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Φερεντίνος «σε περίπτωση που ξεσπάσει ένα τσουνάμι στον Κορινθιακό , θα φτάσει στο Ξυλόκαστρο σε τέσσερα λεπτά και στην Ελίκη σε 14 λεπτά».

Ο κ. Φερεντίνος υπενθύμισε ότι στον Κορινθιακό είχαμε ένα τσουνάμι ύστερα από σεισμό το 1963, με τη διαφορά ότι εκείνη την περίοδο οι ακτές του Κορινθιακού δεν είχαν πυκνή δόμηση και μεγάλο πληθυσμό.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι τότε , οι περιοχές της Δωρίδας που επλήγησαν περισσότερο ήταν από το Σκάλωμα μέχρι τα Τροιζόνια. Είχαμε μάλιστα την απώλεια μιας γερόντισσας στο Σκάλωμα κι ενός παιδιού 14 χρόνων στη Παραλία Σεργούλας.

Οι ίδιοι επιστήμονες βέβαια , στο περιθώριο της ημερίδας εκτιμούσαν ότι η παρουσία συχνών μικροσεισμών στη περιοχή είναι προς το καλό, λόγω της εκτόνωσης που δημιουργείται.

Στην ίδια ημερίδα αναδείχτηκε επίσης το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών που παρατηρείται στις ακτές της Αχαΐας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 46% των ακτών της Αιγιάλειας από το Δερβένι μέχρι το Αίγιο , έχουν υποστεί διάβρωση λόγω των κυμάτων , των κατολισθήσεων και της μικρής ανόδου της στάθμης του νερού.

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -