ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Μέσα στην εποχή της κρίσης – αλλά και παλαιότερα – πολλά είναι τα ερωτήματα που βάζει ο κόσμος για τους μισθούς που παίρνουν οι αιρετοί εκπρόσωποί του, δηλαδή οι Βουλευτές , οι Δήμαρχοι , οι Αντιδήμαρχοι κλπ.
Πάντα στις κουβέντες αυτές υπάρχουν ανακρίβειες , υπερβολές , προσεγγίσεις και συγκρίσεις , όπως άλλωστε και σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις, στις συζητήσεις που γίνονται.
Μετά από ρεπορτάζ που κάναμε δίνουμε την πραγματική εικόνα γύρω από αυτό το θέμα.
Ο Νόμος του ¨Καλλικράτη¨ εισήγαγε μια σημαντική μεταρρύθμιση στις αμοιβές των αιρετών που κατέχουν θέση ευθύνης στους Δήμους. Έτσι για τους Δημάρχους, τους Αντιδημάρχους και τους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων εισάγεται η μηνιαία χορήγηση αντιμισθίας, αντί των εξόδων παράστασης που ελάμβαναν έως την 31 Δεκεμβρίου 2010.
Ειδικότερα για το Δήμο Δωρίδος η αντιμισθία του Δημάρχου είναι ισόποση με το 60% των αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου που λαμβάνει 5.856 ΕΥΡΩ. Δηλαδή ο Δήμαρχος Δωρίδος λαμβάνει 3.513 ΕΥΡΩ μικτά.
Οι Αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στον Δήμαρχο, δηλαδή 1.756 ΕΥΡΩ μικτά.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνει το 40% της αντιμισθίας του Δημάρχου, δηλαδή 1.405 ΕΥΡΩ μικτά.
Όσοι από τους παραπάνω είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, υπάλληλοι κρατικών ΝΠΙΔ, και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών ΝΠΙΔ, λαμβάνουν μόνο το ποσό της αντιμισθίας και σε περίπτωση που είναι μικρότερη από τις αποδοχές τους αυτή προσαυξάνεται κατά το ποσό της διαφοράς, ώστε να είναι ίση με τις αποδοχές που ελάμβαναν από την υπηρεσία τους.
Δηλαδή στην περίπτωσή τους το Δημόσιο πληρώνει όσα χρήματα έπαιρνε ο αιρετός από τη θέση του, κατά συνέπεια δεν καταβάλει και τον μισθό και την αντιμισθία όπως ίσχυε πριν από τον ¨Καλλικράτη¨.
Στην παραπάνω περίπτωση, της μη επιβάρυνσης δηλαδή του Δημοσίου με διπλές αποζημιώσεις ανήκουν οι Αντιδήμαρχοι Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος, Ράπτης Ιωάννης και Τσιλίκης Χρήστος.
Επίσης οι Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων και οι Σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμο και Νομικό Πρόσωπο), λαμβάνουν τις απολαβές μόνο από το ένα κατόπιν επιλογής τους.
Η αποζημίωση για τη συμμετοχή των Δημοτικών Συμβούλων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δωρίδος ανέρχεται στο ποσό των 70 ΕΥΡΩ για κάθε συνεδρίαση και μέχρι τρείς (3) το πολύ συνεδριάσεις το μήνα.
Στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής εκτός από τον Δήμαρχο που δεν λαμβάνει, η αποζημίωση ανέρχεται σε 35 ΕΥΡΩ για κάθε συνεδρίαση και μέχρι τρείς (3) το πολύ συνεδριάσεις το μήνα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης που μπορεί να λάβει ένας Δημοτικός Σύμβουλος για συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και επιτροπής ανά μήνα, ανέρχεται στα 316 ΕΥΡΩ.
Οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Δωρίδος λαμβάνουν ανά μήνα έξοδα κίνησης ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του Δήμου. Από 0 έως 10 χιλιόμετρα λαμβάνουν 300 ευρώ, από 10 έως 20 χιλιόμετρα λαμβάνουν 350 ευρώ και από 20 χιλιόμετρα και άνω λαμβάνουν 400 ευρώ.
ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Διαφορετικός είναι ο τρόπος υπολογισμού των συνολικών αποδοχών που έχουν οι βουλευτές μας, γιατί εκτός των μηνιαίου μισθού έχουν και μια σειρά επιδομάτων.
Αναλυτικά λοιπόν έχουμε :
– Η βασική αποζημίωση των βουλευτών είναι 5.700 ΕΥΡΩ
– Συμμετοχή σε κάθε Επιτροπή 270 ΕΥΡΩ.
– Επίδομα οργάνωσης γραφείου ίσο με το 20%, περίπου 1.150 ΕΥΡΩ, εφ όσον εκλέγεται στην Αττική και με 25% περίπου 1.450 ΕΥΡΩ αν εκλέγεται σε άλλη περιφέρεια.
– Ατέλεια για 7 ή 8 τηλεφωνικές συνδέσεις , ανάλογα με την περιφέρεια που εκλέγεται , και μέχρι 13.500 ΕΥΡΩ ετησίως δηλαδή περίπου 1.100 ΕΥΡΩ το μήνα.
– Αποζημίωση εκπροσώπησης του Κοινοβουλίου στο εξωτερικό ίση με το 1/20 της βουλευτικής αποζημίωσης, δηλαδή περίπου 1.150 ΕΥΡΩ.
– Κινητό τηλέφωνο έως 250 ΕΥΡΩ το μήνα.
– Αποστολή δωρεάν επιστολών μέχρι 1000 μηνιαίως.
– Εξοπλισμός γραφείου (υπολογιστές, εκτυπωτές κλπ) έως 5.500 ΕΥΡΩ.
– Οργάνωση γραφείου για τους βουλευτές Επικρατείας και των περιφερειών Α΄ και Β΄ Αθήνας , Α΄ και Β΄ Πειραιά, ποσό ίσο με το 20%της αποζημίωσης τους δηλαδή 1150 ΕΥΡΩ και για τους βουλευτές των άλλων περιφερειών 25% δηλαδή περίπου 1.400 ΕΥΡΩ.
– Για διαμονή σε ξενοδοχείο ή μίσθωση κατοικίας για τους βουλευτές της περιφέρειας ποσό 1.000 ΕΥΡΩ.
– Έξοδα κίνησης στους βουλευτές Επικρατείας, Α΄ και Β΄ Αθηνών , Α΄ και Β΄ Πειραιά 450 ΕΥΡΩ το μήνα, στους βουλευτές που οι περιφέρειές τους είναι κοντά στην Αθήνα 600 ΕΥΡΩ, σε όσους είναι πιο μακριά 750 ΕΥΡΩ και στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσων 1000 ΕΥΡΩ το μήνα.
– Αεροπορικά εισιτήρια σε όσους βουλευτές η περιφέρειά τους είναι πάνω από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα , δίνονται 52 μετ΄ επιστροφής.
– Επίσης δικαιούνται δύο υπαλλήλους που πληρώνονται από τη Βουλή, δύο αποσπασμένους από δημόσιες υπηρεσίες και αστυνομικό.
– Δικαίωμα σύνταξης οι βουλευτές θεμελιώνουν στα τέσσερα χρόνια και το 55ο έτος της ηλικίας, για όσους έχουν θητεύσει στη Βουλή μέχρι το 1993. Για όσους είναι μετά το 1993 απαιτούνται τέσσερα χρόνια θητείας αλλά το 65ο έτος της ηλικίας.
Η βουλευτική σύνταξη ισοδυναμεί με το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης που προσαυξάνεται μέχρι το 17ο έτος της θητείας , οπότε ο Βουλευτής παίρνει πλήρη σύνταξη που αντιστοιχεί στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης δηλαδή 4.350 ΕΥΡΩ.