Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

- Διαφήμιση -

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, Ο Γ.ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ

- Διαφήμιση -

Χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά

5 Αυγούστου 2010

Την απόφασή του να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος τον Δήμο Δωρίδας ανακοίνωσε σήμερα ο Πολιτικός Μηχανικός Γιώργος Καπεντζώνης .

Όπως τονίζει στην μακροσκελή διακήρυξη αρχών κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος και οι πολίτες που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό του σε όλη τη Δωρίδα , δεν τον ενδιαφέρει τι κομματική ταυτότητα έχουν και ποια είναι τα πολιτικά τους πιστεύω , αλλά μόνο η διάθεση να εργαστούν για τον τόπο , το ήθος στην κοινωνία και η αξιοσύνη τους .

-- Διαφήμιση --

Να επισημάνουμε εδώ ότι ο Καπεντζώνης είναι δημοτικός σύμβουλος , επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Τολοφώνας και κατάγεται από την Γλυφα Δωρίδας .

Ολόκληρη η διακήρυξη αρχών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Καπεντζώνης ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του έχει ως εξής :

« Οι δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 γίνονται για πρώτη φορά στους νέους δήμους όπως αυτοί διαμορφώθηκαν-σχηματίσθηκαν απ’ την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου στην αυτοδιοίκηση, που πλέον είναι νόμος του κράτους, του προγράμματος Καλλικράτης.

Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση αλλάζει ριζικά τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς ευθύνης της αυτοδιοίκησης. Ενισχύεται ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου, ενισχύεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος του τοπικού συμβουλίου και του εκπροσώπου του κάθε μικρού χωριού.

Νέες διαδικασίες και όργανα διαφάνειας και ελέγχου στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος που εφαρμόζονται, επιτρέπουν στον κάθε δημότη να έχει άμεση εικόνα για τον προγραμματισμό έργων και προμηθειών απ’ το Δήμο.

Καινούργιες διαδικασίες και όργανα (επιτροπή διαβούλευσης) επιτρέπουν στους δημότες να συμμετέχουν ως ενεργοί δημότες στα δρώμενα του Δήμου, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας και όχι κάθε 4 χρόνια.

Νέες αρμοδιότητες μεταβιβάζονται απ’ τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία καταργείται στους νέους Δήμους.

Στην περιοχή μας ιδρύθηκε ο νέος Δήμος Δωρίδας με την κατάργηση των σημερινών τεσσάρων δήμων Ευπαλίου, Λιδορικίου, Τολοφώνας και Βαρδουσίων με έδρα το Λιδορίκι.

Είναι ένας δήμος καθρέπτης και μικρογραφία της Ελλάδας αφού στα όριά του υπάρχουν τα πολύ ψηλά βουνά Γκιώνα και Βαρδούσια, διατρέχεται απ’ τον ποταμό Μόρνο, έχει σημαντικές και αξιοποιημένες πεδινές περιοχές (πεδιάδα Μόρνου και Τολοφώνα-Ερατεινής και άλλες μικρότερες) και στην καρδιά του νέου Δήμου βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Σε μεγάλο μήκος της ακτογραμμής επί του Κορινθιακού διαμορφώνεται ένα παραλιακό ανάγλυφο μοναδικό, στο οποίο βρίσκεται και το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού κόλπου τα Τριζόνια.

Είναι λοιπόν ο Δήμος Δωρίδας και παραλιακός και πεδινός και ορεινός.

Ο νέος Δήμος Δωρίδας με τις όποιες δυσκολίες του, που εντοπίζονται κυρίως στις μεγάλες αποστάσεις, στο όχι και τόσο καλό οδικό δίκτυο, στην εγκατάλειψη και ερήμωση των πιο ορεινών χωριών της και στην έλλειψη ακόμη βασικών υποδομών σε πολλές περιοχές αλλά και με τα μεγάλα πλεονεκτήματα του μπορεί να γίνει και βιώσιμος και ισχυρός και αποτελεσματικός για τους δημότες του.

Η προσπάθεια να κάνουμε το δήμο μας ένα δήμο πρότυπο, με καλά οργανωμένες υπηρεσίες, με διαφανείς διαδικασίες, και ορθή διαχείριση των πόρων, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη. Ο αγώνας να εντάξουμε σε όσο περισσότερα Ευρωπαϊκά προγράμματα μπορέσουμε το δήμο μας, προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, η επιχειρηματικότητα και να επιτευχθεί ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης, θα είναι δύσκολος. Χρειάζεται η συμμετοχή και η ενεργοποίηση όλων μας, απ’ όποιο μετερίζι μπορεί ο καθένας μας.

Σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια όλων των δημοτών αναλαμβάνοντας το ποσοστό ευθύνης που μου αναλογεί, θέτω τον εαυτό μου στην κρίση και τη διάθεση των συνδημοτών μου, την 7η Νοεμβρίου 2010.

Δηλώνω ότι θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Δωρίδας στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου του 2010.

Γνωρίζω πολύ καλά τις βασικές ανάγκες και τα προβλήματα όλων των περιοχών της Δωρίδας, τις επιταγές του Νέου Νόμου για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει αυτός ο Νόμος, ο γνωστός πλέον «Καλλικράτης». Γνωρίζω ότι σ’ αυτά τα 3,5 χρόνια θα πρέπει να «στήσουμε» και να εδραιώσουμε το νέο μας δήμο αλλά και να ανταποκριθούμε ταυτόχρονα στις μεγαλύτερες και περισσότερες αρμοδιότητες που θα έχει αυτός από άκρο σε άκρο σε όλη τη Δωρίδα. Γνωρίζω ότι θα πρέπει να κινηθούμε απ’ την Περιφέρεια, και τα Υπουργεία ως τις Βρυξέλλες για να αντλήσουμε (τους τελευταίους ίσως) ευρωπαϊκούς πόρους, αφού μετά το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα περιοριστούν πάρα πολύ οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα.

Γνωρίζοντας λοιπόν όλα αυτά, κρίνω σκόπιμο να παρουσιάσω τις βασικές αρχές και τους άξονες προτεραιότητας της προσπάθειάς μου για το Δήμο:

1.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Είμαι και θα παραμείνω Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος.

Δηλώνω ότι δεν πρόκειται ποτέ, εφ’ όσον εκλεγώ Δήμαρχος Δωρίδας, να αντιμετωπίσω με διαφορετικό μάτι τους συνδημότες μου λόγω της πολιτικής ή ιδεολογικής τους προτίμησης.

Δηλώνω ότι δεν απευθύνθηκα σε κανένα κόμμα για να εξασφαλίσω το «κομματικό χρίσμα».

Πιστεύω ότι τα κόμματα έχουν ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα πρέπει να ασχοληθούν με τα μεγάλα προβλήματα που έχει η χώρα μας (οικονομία, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, ανεργία, αξιοπιστία πολιτικού συστήματος κ.λ.π.) και εκεί θα κριθούν.

Δε μπορεί τα κόμματα να παρεμβαίνουν για τη συγκρότηση των συνδυασμών ή να υποδεικνύουν ποιος θα είναι Δήμαρχος Δωρίδας ή τοπικός Σύμβουλος στην Ελαία, στο Διακόπι ή όπου αλλού.

Είναι ευθύνη και των υποψηφίων αλλά και των πολιτών να λειτουργήσουμε με κριτήρια, την ικανότητα, την εντιμότητα, την εμπειρία, τη γνώση και όχι με δήθεν κομματικό πατριωτισμό.

Δηλώνω ότι οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τοπικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι του συνδυασμού είναι άνθρωποι από όλα τα κόμματα και μάλιστα με ενεργή δράση κομματική ή συνδικαλιστική. Δε ζήτησα από κανένα να αποποιηθεί την κομματική του ιδιότητα ή την ιδεολογία του. Ζήτησα όμως και ζητώ να συνεργαστούμε πέρα και πάνω απ’ τις κομματικές μας προτιμήσεις βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα αυτό που μας ενώνει περισσότερο: το Δήμο Δωρίδας.

Γιατί και μπορούμε να το κάνουμε αλλά και υποχρεούμαστε να το κάνουμε.

Η Δωρίδα λοιπόν πρέπει να αναδείξει Ανεξάρτητη Δημοτική Αρχή, Ανεξάρτητο και Ακηδεμόνευτο Δήμαρχο.

2. ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΑΣ

Θέλω να ξεκαθαρίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι κατεβαίνω ως υποψήφιος Δήμαρχος και, εφ’ όσον εκλεγώ, θα είμαι Δήμαρχος όλων των Δωριέων.

Δε με εκφράζουν και δε με αφορούν σενάρια και διαχωρισμοί που υφέρπουν και διαχέονται εντέχνως από περιοχή σε περιοχή της Δωρίδας.

Θεωρώ απαράδεκτο το διαχωρισμό των δημοτών σε βόρειους και νότιους, σε παραλιακούς και ορεινούς, ή οτιδήποτε άλλο.

Είμαι υποψήφιος Δήμαρχος όλης της Δωρίδας και, εφ’ όσον εκλεγώ, θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για την ενότητα, τη σύμπνοια, την άμβλυνση των διαφορών των τελευταίων μηνών και τη συμπόρευση όλων των συνδημοτών, όλων των περιοχών και όλων των δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση και τη δημιουργική πορεία της Δωρίδας στο μέλλον.

Όχι σε επικίνδυνους διαχωρισμούς, όχι στον τοπικισμό, όχι στον τεχνητό διχασμό.

3. ΝΕΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση καθώς και η πραγματικότητα επιβάλλουν να εφαρμόσουμε εσωτερική αποκέντρωση των υπηρεσιών. Πέρα από τα ΚΕΠ που θα λειτουργούν στις έδρες των σημερινών δήμων, κρίνεται σκόπιμο να λειτουργήσουν και άλλα σε ενδιάμεσα μεγάλα χωριά του Δήμου.

Το κυριότερο όμως έχει να κάνει με την εγκατάσταση νέων υπηρεσιών (κυρίως απ’ αυτές που μεταβιβάζονται στο δήμο απ’ την καταργούμενη Νομαρχία) και σε αποκεντρωμένα σημεία του Δήμου. Και λόγω του αντικειμένου των υπηρεσιών αυτών (π.χ. Γραφείο Αλιείας δε μπορεί να είναι στο Λιδορίκι) και λόγω του πληθυσμού που εξυπηρετείται απ’ αυτές αλλά και για λόγους οικονομίας δε μπορεί παρά να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές στο Ευπάλιο και στην Ερατεινή με την εγκατάσταση και εκεί νέων υπηρεσιών.

Θα πρέπει να γίνει χρήση της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ώστε το μοντέλο του δήμου μας με έδρα το Λιδορίκι, με αποκεντρωμένες υπηρεσίες στο Ευπάλιο και την Ερατεινή και με πύκνωση των ΚΕΠ και σε άλλα ενδιάμεσα μεγαλύτερα χωριά να μπορεί να εξασφαλίσει τις καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες, τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία των δημοτικών υπαλλήλων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δήμου.

4. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, στον τρόπο προγραμματισμού έργων, στην ανάθεση και εκτέλεση έργων και προμηθειών του δήμου.

Άμεσος στόχος μου η ενημέρωση σχεδόν καθημερινά της ιστοσελίδας του δήμου Δωρίδας για κάθε απόφαση που λαμβάνεται, έργο ή προμήθεια που εκτελείται. Ώστε ο κάθε δημότης να γνωρίζει που, πως και γιατί διατίθεται και το τελευταίο ευρώ του Δήμου.

Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα και να περιφρουρήσουμε το νέο μας δήμο από φαινόμενα κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα οποία, δυστυχώς, διέπουν το δημόσιο βίο τα τελευταία χρόνια απ’ τις μικρότερες προμήθειες αναλώσιμων υλικών σε ένα δήμο μέχρι τις προμήθειες της Ολυμπιάδας και τα υποβρύχια που γέρνουν.

5. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασική προϋπόθεση για την συγκρότηση και εύρυθμη λειτουργία του δήμου είναι η συγκοινωνία.

Οι οδικοί άξονες που συνδέουν το Λιδορίκι με τις έδρες των πρώην δήμων αλλά και το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο που διαπερνά το δήμο μας χρειάζονται βελτίωση.

Ο άξονας Ναύπακτος-Ευπάλιο-Λιδορίκι-Άμφισσα και ο παραλιακός εθνικός δρόμος Ναύπακτος-Ιτέα θα πρέπει να βελτιωθούν. Πρέπει επίσης να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την κατασκευή της γέφυρας στο Στενό της λίμνης του Μόρνου. Αυτοί οι οδικοί άξονες αλλά και ενδιάμεσοι δρόμοι θα φέρουν πιο κοντά τις περιοχές του δήμου, θα κάνουν πιο εύκολη, πιο οικονομική και κυρίως πιο ασφαλή τη μετακίνηση του πληθυσμού.

Επίσης κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας που θα συνδέει τις πολυπληθέστερες (αλλά και τις ενδιάμεσες) περιοχές του δήμου μεταξύ τους. Οι μετακινήσεις στους άξονες Λιδορίκι-Ευπάλιο-Ερατεινή αλλά και Λιδορίκι-Κροκύλειο, θα πραγματοποιούνται με μικρά ή μεσαία λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των δημοτών και υπαλλήλων.

6. ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ -ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Κυρίαρχος στόχος μου είναι ως νέα δημοτική αρχή, εφ’ όσον εκλεγώ, με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσουμε ένα φιλικό και ίσως και ελκυστικό περιβάλλον για τη μεταφορά από αλλού ή ίδρυση νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Την περίοδο που διανύουμε, που η οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη και κορυφώνεται και τώρα που αρκετοί Δωριείς ετεροδημότες θα σκέφτονταν τη φυγή απ’ την Αθήνα και τ’ άλλα αστικά κέντρα, πρέπει εμείς και υποδομές να έχουμε και διευκολύνσεις να παρέχουμε, αλλά κυρίως να φροντίσουμε να εντάξουμε τις περιοχές του δήμου μας στα τελευταία ευρωπαϊκά προγράμματα. Για να ενισχυθούν βιοτεχνίες, τουριστικές και αγροτοτουριστικές επιχειρήσεις, βελτιώσεις κτηνοτροφικών μονάδων, βελτιώσεις καλλιεργειών, εγκατάσταση μικρών και μεσαίων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.λ.π., έτσι ώστε η Δωρίδα έχοντας και τα τεράστια φυσικά πλεονεκτήματα, να μπορεί να στηρίξει και να ενισχύσει νέους ανθρώπους, νέους επιχειρηματίες, να αυξήσει κατά το δυνατόν τις θέσεις εργασίας και τελικά να κρατήσει τα παιδιά της.

Αγαπητοί συνδημότες,
δεν ανακοίνωσα το πρόγραμμά μου για τις επερχόμενες εκλογές αλλά έκρινα σκόπιμο να σας εκθέσω τις βασικές μου σκέψεις και να περιγράψω συνοπτικά τους αρχικούς στόχους για το δήμο μας.


Αυτές μου τις προτεραιότητες τις συζητώ με συνεργάτες, συνδημότες, φίλους, φορείς, και υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.


Σας καλώ να πάρετε όλοι μέρος σ’ αυτή τη συζήτηση να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας γνωρίζοντας όλοι μας βέβαια, ότι όλα δε γίνονται και ότι το εφικτό πάντα απέχει απ’ το επιθυμητό.


Εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η υπόθεση της βελτίωσης της ζωής όλων μας μέσα απ’ το θεσμό της αυτοδιοίκησης, η προσπάθεια να ανεβάσουμε την κοινωνία λίγο ψηλότερα και η επιτακτική ανάγκη να δώσουμε στην επόμενη γενιά τη Δωρίδα μας αναγεννημένη είναι υπόθεση όλων μας.

Σας καλώ να πλαισιώσετε, να στηρίξετε και να συμμετάσχετε στο ανεξάρτητο, υπερκομματικό, ενωτικό και ανανεωτικό ψηφοδέλτιο δουλειάς και προσπάθειας που αυτό το διάστημα συγκροτούμε.


– Ο χρόνος δε μας περιμένει


– Οι δυσκολίες και τα προβλήματα αρκετά, αλλά γνωστά.


– Οι ευκαιρίες λιγότερες μεν, αλλά υπαρκτές.


– Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις μεγάλες.


– Η γνώση, η θέληση και η εμπειρία υπάρχουν.


Στο χέρι μας είναι να μπει η Δωρίδα στη θέση του χάρτη που της αξίζει. »

.-

- Διαφήμιση -

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter

Άμεσες ειδοποιήσεις για τα τελευταία άρθρα μας - στη στιγμή!

- Διαφήμιση -

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο